ΑΠΘ: 12 κρούσματα σε φοιτητές και διδακτικό προσωπικό - Οι εστιακοί ετοιμάζουν κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ

ΑΠΘ: 12 κρούσματα σε φοιτητές και διδακτικό προσωπικό - Οι εστιακοί ετοιμάζουν κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Φοιτητής που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα έκανε το τεστ και βγήκε θετικός, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική ιχνηλάτηση των επαφών του.

Συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού εντοπίστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, φοιτητής που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα έκανε το τεστ και βγήκε θετικός, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική ιχνηλάτηση.

Από τη διαδικασία προέκυψε ότι 12 συνολικά άτομα, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό από διάφορα τμήματα ήταν θετικοί στην Covid-19. Όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την ίδια ώρα οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ ζητούν να γίνουν τεστ σε όλους τους διαμένοντες, μετά την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων σε φοιτητές που μένουν στις εγκαταστάσεις.  

Τι αναφέρουν οι εστιακοί φοιτητές 

Οι φοιτητές ζητούν μαζικά τεστ σε όλους τους εστιακούς, άμεση ιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωσή τους σε ειδικούς χώρους, κ.α. 

Στην καταγγελία ότι η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη είναι εκρηκτική μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε φοιτητές προχωρά ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους φοιτητές έχουν εντοπιστεί τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ όπως λένε δεν έχει πραγματοποιηθεί η ειδική διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.

«Εύκολα οι εστίες μπορούν να μετατραπούν σε «υγειονομική βόμβα» αν αναλογισθεί κανείς πως οι οικότροφοι μοιράζομαστε κοινόχρηστους χώρους όπως μπάνια και την λέσχη», τονίζουν στην καταγγελία τους.

Παράλληλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει την στάση της Πρυτανείας που όπως υποστηρίζει,  ενώ αρχικά είχε «δεσμευτεί για την διεξαγωγή 600 τεστ σε όλους τους εστιακούς φοιτητές σε χρόνο άμεσο από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, μέρες αργότερα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν μόνο 50 τεστ δειγματοληπτικά. Ενόσω η διασπορά του ιού συνεχίζεται, σήμερα εξήγγειλε πως δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα τεστ, επικαλούμενη το φόρτο εργασίας του ΕΟΔΥ».

«Στο μεταίχμιο όμως βρισκόμαστε εμείς και η υγεία μας!  Κυβέρνηση και Πρυτανεία μας έχουν αφήσει εκτεθειμένους την στιγμή που η κατάσταση με τον ιό οξύνεται και η πόλη περνά στο επίπεδο 4» προσθέτει ο σύλλογος.

Οι φοιτητές ζητούν μεταξύ άλλων ζητούν μαζικά τεστ σε όλους τους εστιακούς, άμεση ιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωσή τους σε ειδικούς χώρους, απολύμανση σε όλους τους χώρους των εστιών και μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν σε όλους τους φοιτητές και αντισηπτικά στους κοινοχρήστους χώρους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών:

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης έπειτα από την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα από κοινού με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ καταγγέλλει την προκλητική πολιτική που ακολουθείται ακόμη και τώρα που τα κρούσματα του ιού αυξάνονται κατακόρυφα και στέκεται εμπόδιο στην διασφάλιση της υγείας των εστιακών.

Η κατάσταση στις εστίες είναι εκρηκτική! Έχουν εντοπισθεί 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη στιγμή που δεν έχει πραγματοποιηθεί καν η ειδική διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Εύκολα οι εστίες μπορούν να μετατραπούν σε «υγειονομική βόμβα» αν αναλογισθεί κανείς πως οι οικότροφοι μοιράζομαστε κοινόχρηστους χώρους όπως μπάνια και την λέσχη.

Παράλληλα,  ο Σύλλογος καταγγέλλει την στάση της Πρυτανείας που ενώ αρχικά είχε δεσμευτεί για την διεξαγωγή 600 τεστ σε όλους τους εστιακούς φοιτητές σε χρόνο άμεσο από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, μέρες αργότερα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν μόνο 50 τεστ δειγματοληπτικά. Ενόσω η διασπορά του ιού συνεχίζεται, σήμερα εξήγγειλε πως δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα τεστ , επικαλούμενη το φόρτο εργασίας του ΕΟΔΥ.

Προκλητικά η Πρυτανεία πατάει το μπαλάκι των ευθυνών αλλού. Από την μια στον ΕΟΔΥ πως ευθύνεται για την αναβολή της διεξαγωγής των τεστ, από την άλλη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την ολική απουσία των απαιτούμενων μέτρων που ο ίδιοι οι επιστήμονες υποδεικνύουν, όπως τακτικές απολυμάνσεις, χορήγηση υγειονομικού υλικού ατομικής προστασίας.

Στο μεταίχμιο όμως βρισκόμαστε εμείς και η υγεία μας!  Κυβέρνηση και Πρυτανεία μας έχουν αφήσει εκτεθειμένους την στιγμή που η κατάσταση με τον ιό οξύνεται και η πόλη περνά στο επίπεδο 4.

Αυτή τη στιγμή, η πραγματικότητα είναι μία :  ενώ η υγεία μας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο συνεχίζουν θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο, συνεχίζουν να επικαλούνται την ατομική ευθύνη κάθε φοιτητή ακόμη και για την ιχνηλάτηση.
Στην τελική μας καλούν να επιλέξουμε αν θα κλειστούμε στα δωμάτια μας η αν θα κολλήσουμε τον ιό.

Δεν πάμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας! Δυναμώνουμε την φωνή που διεκδικεί:

  • Μαζικά τεστ σε όλους τους εστιακούς
  • Άμεση ιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωσή τους σε ειδικούς χώρους
  • Απολύμανση σε όλους τους χώρους των εστιών
  • Να ανοίξει η 2η διανομή φαγητού και επέκταση ωραρίου λειτουργίας του εστιατορίου
  • Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν σε όλους τους φοιτητές και αντισηπτικά στους κοινοχρήστους χώρους
  • Ενίσχυση του δικτύου και του σήματος σε κάθε δωμάτιο
  • Επισκευή όλων των βλαβών σε πλυντήρια ασανσέρ κλπ

Καλούμε στην κινητοποίηση Παρασκευή 10πμ στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr