Πρύτανης ΑΠΘ: Υποχρεωτικά δια ζώσης τα εργαστήρια, κλινικές και τα φροντιστηριακά μαθήματα (ΔΗΛΩΣΕΙΣ)

Πρύτανης ΑΠΘ: Υποχρεωτικά δια ζώσης τα εργαστήρια, κλινικές και τα φροντιστηριακά μαθήματα (ΔΗΛΩΣΕΙΣ)

Τους άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κατά το προσεχές χρονικό διάστημα περιέγραψε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Μίλησε σε συνέντευξή του για την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά η οποία αρχίζει εν μέσω κορονοϊού.


«Είμαστε πανέτοιμοι για το επόμενο εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου μιλώντας στη Μαρία Σαμολαδά και στην πρωινή εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1, υπογραμμίζοντας πως ήδη είχε γίνει η απαραίτητη προεργασία με τους προέδρους των Τμημάτων και απλώς αναμενόταν η έκδοση της ΚΥΑ για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην… covid-εποχή.

Όπως εξήγησε ο Πρύτανης, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ξεκάθαρα: Για όσα τμήματα έχουν εγγεγραμμένους ανά μάθημα πάνω από 50  φοιτητές τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ για τμήματα ή μαθήματα με μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών τα μαθήματα θα γίνονται υποχρεωτικά δια ζώσης τηρώντας όλα τα μέτρα. Επίσης, συστήνεται -για τα πολυμελή τμήμα- να δημιουργούνται μικρότερες ομάδες και να γίνονται φροντιστηριακά μαθήματα δια ζώσης σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Επίσης, υποχρεωτικά δια ζώσης θα διεξάγονται εργαστήρια, κλινικές και τα φροντιστηριακά μαθήματα που προβλέπονται από τα προγράμματα σπουδών, ενώ υποχρεωτική θα είναι και η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου. Η μη χρήση της στα εργαστήρια θα συνεπάγεται την απουσία του φοιτητή.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε, επίσης, και στην ειδική υγειονομική επιτροπή που συστήνεται στο ΑΠΘ (όπως και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια) για την ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και στα ζητήματα που ο ίδιος έθεσε στην πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Η αξιοποίηση της περιουσίας

Ένα από τα βασικά ζητήματα για τα οποία ενημέρωσε ο Πρύτανης τον πρωθυπουργό ήταν το σχέδιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΑΠΘ που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση του κτιρίου των παραπληγικών, την ανάπτυξη κέντρων και δράσεων για την έρευνα, τη διεύρυνση των συνεργειών με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΑΠΘ και τη δημιουργία ειδικού οργανισμού ο οποίος θα αναλάβει τη φύλαξη του Πανεπιστημίου προκειμένου να μην ανατίθενται σε εργολάβους οι  συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Στη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε και την κατάρρευση των βάσεων σε πανεπιστημιακές -και μάλιστα καθηγητικές- σχολές επισημαίνοντας πως «κάθε χρόνο γίνεται η συζήτηση του αυτονόητου». Αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό τμημάτων «που ιδρύθηκαν μέσα σε μια νύχτα με τοπικιστικά και πολιτικά κριτήρια»,  αλλά και στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 19 διαφορετικά τμήματα Γεωπονίας που υπάρχουν σήμερα διάσπαρτα ανά τη χώρα.

Ηχητικό

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr