ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας για τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών

ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας για τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Το τμήμα αποφάσισε την αφαίρεση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος του φιλολόγου από το πτυχίο, υποβαθμίζοντάς το ακόμα περισσότερο, τονίζει η ΠΚΣ του ΑΠΘ με ανακοίνωση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση σχετικά με τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας:


"Μετά το μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα ΔΣ του ΑΠΘ με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας  και φοιτητές προχώρησαν σε πλατιά ενημέρωση των φοιτητών του ΑΠΘ και ειδικά των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο πρόγραμμα σπουδών, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. 

Το τμήμα αποφάσισε την αφαίρεση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος του φιλολόγου από το πτυχίο, υποβαθμίζοντάς το ακόμα περισσότερο. Κάνει πράξη τη λογική του «σούπερ μάρκετ» γνώσεων αφού το πτυχίο αποτελεί απλώς ένα προσόν, ανάμεσα σε πολλά που πρέπει να αποκτήσουμε, και όχι τη μοναδική προϋπόθεση για να ασκήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Η αλλαγή του προγράμματος σπουδών που ετοιμάζει το τμήμα, είναι το απόλυτο παράδειγμα εφαρμογής του νέου νόμου. Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, υλοποιεί τις επιταγές της ΕΕ και συνεχίζει την προσπάθεια διάλυσης των πτυχίων, το ατέλειωτο κυνήγι πιστοποιητικών, τη δημιουργία στρατού περιπλανώμενων εργαζομένων, την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ με ιδιωτικά κολλέγια. Το νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις σχολές, αλλά συνδέει πιο σφικτά την αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς, με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Προχωρά την «αυτονόμησή» τους για την αναζήτηση χορηγών-επενδυτών, ώστε να καλύψουν και τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους, αποσυνδέει ακόμη περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, κατηγοριοποιούνται τα πτυχία, δημιουργούνται απόφοιτοι διαφορετικών ταχυτήτων με αποτέλεσμα τη συμπίεση των δικαιωμάτων όλων προς τα κάτω. Την ίδια ώρα, όμως, οι απόφοιτοι του τμήματος και γενικότερα οι εκπαιδευτικοί δεν απορροφούνται στον κλάδο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστια κενά στα σχολεία. Είναι αυτή η υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ που προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική η οποία εξασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας όνειρα, οδηγώντας μας στην ανεργία και την ανασφάλεια.

Η αλλαγή αυτή του προγράμματος σπουδών έρχεται να αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος της γνώσης από το πτυχίο, αποδεικνύοντας για ακόμη μία  φορά, ότι δεν είναι προτεραιότητα να βγεις ολοκληρωμένος και ολόπλευρος επιστήμονας, αλλά φθηνός και ευέλικτος στην αγορά εργασίας, με πετσοκομμένη γνώση και την επανακατάρτιση ατομική ευθύνη. 

Οι φοιτητές στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αυτές αλλαγές! Ούτε σκέψη για περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών μας! Το επόμενο διάστημα, μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, για το πτυχίο που έχουμε πραγματικά ανάγκη σήμερα."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr