Ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για εφαρμογή φοιτητών του ΑΠΘ

Ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για εφαρμογή φοιτητών του ΑΠΘ

Μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βρεφικής φροντίδας και των βρεφικών προϊόντων έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εφαρμογή που αναγνωρίζει την αιτία του κλάματος του μωρού, η οποία δημιουργήθηκε από την ομάδα "iCry2Talk" του ΑΠΘ.

Πρόκειται για ομάδα του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, η οποία πρόσφατα κατέκτησε τη 2η θέση στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού Microsoft «Imagine Cup 2018» στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Η διάκριση αυτή άνοιξε νέους ορίζοντες στην ομάδα «iCry2Talk», η οποία συστάθηκε στο τέλος του 2017 από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα.


Οι φοιτητές αυτοί, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν την καινοτόμα εφαρμογή iCry2Talk, που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης για να «μεταφράσει» το κλάμα του μωρού σε λόγο, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής. Η εφαρμογή αυτή θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους νέους και άπειρους γονείς, που θα έχουν στη διάθεσή τους ένα «αντικειμενικό εργαλείο» για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος του μωρού και δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο ένστικτο και τη διαίσθησή τους, επιτυγχάνοντας έτσι να του παράσχουν άμεση και την κατάλληλη φροντίδα για τις ανάγκες του.

Προτεραιότητα της ομάδας iCry2Talk μετά τη διάκριση στον διαγωνισμό είναι να εξελιχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα αυτή η εφαρμογή και να βγει στην αγορά ως πρώτο προϊόν. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η ομάδα συνεχίζει την καμπάνια συλλογής κλαμάτων και απευθύνει έκκληση στους γονείς που έχουν μωρά έως ενός έτους, να ηχογραφήσουν το κλάμα των παιδιών τους και να το διαθέσουν, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω βελτίωση της εφαρμογής.

Συνεχίζεται η καμπάνια … συλλογής κλαμάτων

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο φοιτητής Ανδρέας Λουτζίδης, μέλος της ομάδας, ανέφερε: «Ουσιαστικά η διάκριση στη δεύτερη θέση ήταν μια επιβεβαίωση για μας, ότι η δουλειά που κάνουμε έχει απήχηση και ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως της Ιαπωνίας και του Καναδά, που πήραν την πρώτη και την τρίτη θέση. Μας απέδειξε ότι ουσιαστικά το προϊόν μας έχει απήχηση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι κριτικές που πήραμε από κριτές, από ανθρώπους που ασχολούνται στο τεχνολογικό κομμάτι, από ανθρώπους της Microsoft αλλά και από venture capitalists (εκπροσώπους κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών) ήταν πάρα πολύ θετικές και πάρα πολύ ευχάριστες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με διάφορες εταιρείες που ασχολούνται στο χώρο της βρεφικής φροντίδας/βρεφικών προϊόντων και έχουμε δει ανταπόκριση από πολύ μεγάλες εταιρείες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό που έχουμε ως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να βγει στην αγορά η πρώτη έκδοση της εφαρμογής, ώστε να υπάρξει το πρώτο προϊόν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την καμπάνια συλλογής κλαμάτων. Όποιος έχει μωράκι έως ενός έτους μπορεί ακόμη να συνεισφέρει, γιατί εκεί βασίζεται η δύναμή μας και η αξιοπιστία μας» .

Η ομάδα συναντήθηκε με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, παρουσία των αντιπρυτάνεων Έρευνας και Συντονισμού, καθηγητή Θεόδωρου Λαόπουλου, Ανθρώπινων Πόρων, καθηγήτριας Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγήτριας Δέσποινας Κλαβανίδου και του κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή Κωνσταντίνου Κατσιφαράκη.

Οι φοιτητές μοιράστηκαν με τις πρυτανικές αρχές και τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο «Imagine Cup 2018″, παρουσίασαν τη μέθοδο και τον τρόπο ανάπτυξης της καινοτόμου εφαρμογής που δημιούργησαν και συζήτησαν μαζί τους τα μελλοντικά τους σχέδια για την αξιοποίησή της.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι όταν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας δημιουργούν και διακρίνονται στον παγκόσμιο στίβο. Ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, όπως το ΑΠΘ, οφείλει να δίνει τη δυνατότητα ακόμη και στις προπτυχιακές φοιτήτριες και στους προπτυχιακούς φοιτητές του να αγωνίζονται και να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και σε άλλους δρόμους» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και συνεχάρη θερμά τους φοιτητές για τις υψηλές επιδόσεις τους. Παράλληλα, τους πρότεινε να προβούν και σε λεπτομερή παρουσίαση της καινοτόμου εφαρμογής εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το «Imagine Cup» αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr