Πρύτανης ΑΣΚΤ: «Δεν θα παραδώσω ερείπια»

Τέτοιες ημέρες (από τις 9 έως τις 20 Σεπτεμβρίου), η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ήταν γεμάτη ζωή. Ζούσε τον πυρετό των εισαγωγικών εξετάσεων για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά. Νέα πρόσωπα γεμάτα έξαψη και αγωνία πηγαινοέρχονταν στο κτηριακό συγκρότημα της Πειραιώς.

Σήμερα η εικόνα που αντικρίζεις στο Ιδρυμα είναι η ερήμωση. Στις καλές εποχές η ΑΣΚΤ έσφυζε από ζωή. Μέχρι που ήρθαν τα Μνημόνια και άρχισαν οι απεργίεςΣτις καλές εποχές η ΑΣΚΤ έσφυζε από ζωή. Μέχρι που ήρθαν τα Μνημόνια και άρχισαν οι απεργίεςΥπάλληλοι από το διοικητικό προσωπικό περιφρουρούν την απεργία, που έχει οδηγήσει σε ανατολή όλων των λειτουργιών του ιδρύματος και έχει τινάξει στον αέρα τις εξετάσεις. Επειτα από ομόφωνη απόφαση (στις 4 του μήνα) ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού μπήκε σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, απαντώντας στα «βεβιασμένα και εκβιαστικά» σχέδια της διαθεσιμότητας 1.500 διοικητικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 


Μια λεπτομέρεια για τον παραλογισμό της ιστορίας είναι ότι το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους πρυτάνεις να δώσουν ονομαστική λίστα με όσους «περισσεύουν». Μάλιστα τους χορήγησε και «σκονάκι» για τα κριτήρια. Ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση από τους πρυτάνεις της λίστας με τα ονόματα όσων θα θυσιαστούν είναι η 14η Σεπτεμβρίου. Ως ημερομηνία ημέρας της τελικής απομάκρυνσης των 1.500 έχει οριστεί η 16η του μήνα.

 

«Το μόνο που μπορώ να πω, εδώ που φτάσαμε, είναι ότι κάποιος πρέπει να ντρέπεται για την κατάντια στην οποία έχουμε φτάσει», δηλώνει στην «Ε» πλήρως απογοητευμένος ο πρύτανης της ΑΣΚΤ, Γιώργος Χαρβαλιάς. Οχι μόνο έχει αρνηθεί να γίνει Εφιάλτης, όπως λέει, καταρτίζοντας τη λίστα με τα ονόματα, αλλά σε περίπτωση που περάσει η προκρούστεια πολιτική της διαθεσιμότητας θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας.

 

«Κάποιοι έχουν χάσει την ντροπή. Ο πολιτικός κυνισμός, όσο και αν φαίνεται ισχυρός και αν επιβάλλεται έξωθεν, δεν έχει μέλλον ποτέ στην ιστορία. Εγώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναλάβω το ρόλο του Εφιάλτη».

 

Ηδη τα πανεπιστήμια είναι υποστελεχωμένα, υπογραμμίζει ο πρύτανης. «Δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερες μειώσεις προσωπικού. Το σύνολο των διοικητικών μας είναι 50 υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων. Η ανισότητα στη στελέχωση των ιδρυμάτων είναι λογική, αφού υπάρχουν σχολές με ιστορία 180 ετών -όπως το Μετσόβιο, το Καποδιστριακό και η ΑΣΚΤ- και σχολές με λίγα χρόνια ζωής».

 

Τα σχέδια του υπουργείου δεν αγγίζουν μόνο το διοικητικό προσωπικό. «Επεσε και το σενάριο της απομάκρυσης μελών ΔΕΠ. Απλώς δεν προχώρησε», αποκαλύπτει ο κ. Χαρβαλιάς.

 

Οι κινητοποιήσεις, επί της ουσίας, θέτουν σε «διαθεσιμότητα» τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, αφού πρόκειται για ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται αποκλειστικά με την επιτήρηση και τη συνδρομή του διοικητικού προσωπικού, όπως προβλέπει ο νόμος. «Και με την απεργία και με το σενάριο της διαθεσιμότητας το ακαδημαϊκό έτος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», προβλέπει ο πρύτανης της ΑΣΚΤ.

 

Το εκπαιδευτικό έτος που ξεκινά κινδυνεύει. Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των πρυτάνεων συζητήθηκε το κοινό μέτωπο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απέναντι στις βλέψεις του υπουργείου να συρρικνώσει τη λειτουργία τους σε βαθμό ασφυξίας. «Γιατί μου έχει ζητηθεί να διοικήσω τη σχολή κι όχι να παραδώσω ερείπια», όπως λέει ο Γ. Χαρβαλιά

Πηγή: enet.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr