Η Πρυτανεία της ΑΣΚΤ για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά

Η Πρυτανεία της ΑΣΚΤ για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά

Άγγελος Δεληβορριάς – άνθρωπος της διανόησης και της δράσης, έφυγε αφήνοντας την παρουσία του να αιωρείται ανάμεσά μας μέσω  ενός μεγάλου εκπολιτιστικού έργου.

Για έναν άνθρωπο του μεγέθους του Άγγελου Δεληβορριά, δεν υπάρχει καλύτερη αναφορά στην μνήμη του από την απλή παράθεση της δραστηριότητάς του, σπουδαστικής και κυρίως επαγγελματικής, χωρίς κανένα φιλολογικά διακοσμητικό στοιχείο: ο Δεληβορριάς σπούδασε σε Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία. Εργάσθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, διετέλεσε Καθηγητής της Ιστορίας, της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, καθώς και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών αλλά η κορύφωση της δράσης του ήταν η ανάληψη της διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη για σαράντα ένα ολόκληρα χρόνια (1973-2014), τα οποία κυριολεκτικά σφράγισε με την παρουσία του.


Στη διάρκεια της θητείας του αυτής, το Μουσείο αναπλάθεται εξολοκλήρου και καθίσταται ένα διαχρονικό Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού. Επεκτείνεται ταυτόχρονα με τον εκθεσιακό χώρο της οδού Πειραιώς 138, το μοναδικό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, την Πινακοθήκη Γκίκα, το εργαστήριο Γιάννη Παππά και τα αρχεία Φωτογραφίας και Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της πολυδιάστατης προσωπικότητας του Άγγελου Δεληβορριά.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σέβεται και τιμά βαθύτατα αυτήν την απερχόμενη από τη ζωή κεντρική μορφή του πολιτισμού της χώρας μας.

Από την Πρυτανεία

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr