ΙΚΥ: Ενίσχυση αλλοδαπών ακαδημαϊκών και ερευνητών σε ευάλωτα κράτη

Ενίσχυση αλλοδαπών ακαδημαϊκών και ερευνητών σε ευάλωτα κράτη

Παρακάτω παρατίθεται η επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρη, η οποία αφορά ενίσχυση αλλοδαπών και ερευνητών σε ευάλωτα κράτη.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Πρυτάνεις,


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ευαισθητοποιημένο από την αδυναμία συναδέλφων σε πολλές χώρες του γεωγραφικού μας περίγυρου να ασκήσουν ελεύθερα στα Πανεπιστήμιά τους διδασκαλία και έρευνα, όπως στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας την περίοδο αυτή, προτίθεται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ενίσχυσης αυτών, μέσω της χορήγησης υποτροφιών για την υποδοχή και την απασχόλησή τους για ένα χρονικό διάστημα σε Ελληνικά Α.Ε.Ι.  

Για το σκοπό αυτό, προτίθεται να δημιουργήσει μια πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων αλλοδαπών πανεπιστημιακών και ερευνητών, η οποία θα λειτουργεί ως μηχανισμός «matching» για την ωφέλιμη απορρόφησή τους στα συνεργαζόμενα Ελληνικά ΑΕΙ. Το ΙΚΥ σκοπεύει να ενισχύσει έναν αριθμό αλλοδαπών υποτρόφων για το έτος 2023-2024 και στο πλαίσιο αυτό καλεί τα ΑΕΙ της χώρας να το συνδράμουν, στο μέτρο του δυνατού για το καθένα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόλογο ταμείο για να υποστηρίξει έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων.

Τα Πανεπιστήμια που θα συμβάλουν στη δημιουργία του εν λόγω ταμείου, θα μπορούν να επωφεληθούν από τη λειτουργία του μηχανισμού «matching» και να υποδεχθούν ωφέλιμα στους κόλπους τους αξιόλογους πανεπιστημιακούς και ερευνητές από ευάλωτες χώρες. Μια τέτοια δράση, εξάλλου, ενισχύει την εξωστρέφεια της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους εξ υμών επιθυμούν και μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία του παραπάνω ταμείου, που θα διαχειρίζεται το ΙΚΥ από κοινού με τα δικά του κονδύλια που θα αφιερώσει για την υλοποίηση της δράσης αυτής, να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας με επιστολή που μπορείτε να στείλετε στην κυρία Μαρία Ξαρχουλάκου, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Υποτροφιών Αλλοδαπών και Μορφωτικών Ανταλλαγών του ΙΚΥ, στην ηλεκτρονική της διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., μέχρι την παραμονή της διεξαγωγής της επόμενης Συνόδου των Πρυτάνεων, κατά την οποία σκοπεύουμε να παραστούμε για να προβούμε σε ανακοινώσεις επί του θέματος, κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνάδελφο Άγγελο Συρίγο.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Μιχαήλ Κουτσιλιέρης
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr