Ο Συρίγος για τα περί αντιστοίχισης των πτυχίων αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ με τα νέα πτυχία των Πανεπιστημίων

Τηλεδιάσκεψη Προέδρου Συλλόγου Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης με τον Υφ. Παιδείας κ. Συρίγο

Την Τετάρτη 15/03 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ. Αλέξανδρου Μπριτζολάκη με τον Υφυπουργό Παιδείας για ζητήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελο Σύριγο.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή συζητήθηκε το ζήτημα της αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών. Από τον πρόεδρο του Συλλόγου τέθηκαν οι εξής ερωτήσεις:


  1. Υπήρξαν σειρές ερωτήσεων που κατατέθηκαν για το εν λόγο ζήτημα από Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Για ποιο λόγο ο Υφ.Παιδείας κατέθεσε ακριβώς την ίδια απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις κάνοντας μια απλή αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση και όχι σε αναλυτικές θέσεις για την επίλυση του ζητήματος;
  2. Όταν ρωτήθηκε προσφάτως η Υπουργός Παιδείας κα. Κεραμέως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εν λόγω ζήτημα για ποιο λόγο έκανε πως δεν γνωρίζει το ζήτημα;
  3. Έπειτα από παρέμβαση του Συλλόγου μας υπήρξε επικοινωνία του κ.Σενετάκη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ.Συρίγο όταν του υπέβαλε το ερώτημα για το τι γίνεται με το εν λόγο ζήτημα. Για ποιο λόγο ο Υφυπουργός απάντησε ότι απόφοιτοι παραμένουμε ως έχει;

Η απάντηση του κ. Υφυπουργού ήταν ότι για τουλάχιστον 1,5 χρόνο δεν μπορούμε ούτε καν να μπούμε στην σκέψη να συζητήσουμε το οτιδήποτε καθότι δεν έχει τελειώσει η αξιολόγηση της ΕΘΑΑΕ η οποία θα ξεκινήσει απ’ τον Σεπτέμβριο και μετά και δεν μιλάμε για ένα ή δύο τμήματα αλλά για το 1/4 πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας. Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός ανέφερε ότι αν δεν κλείσει ο τετραετής κύκλος σπουδών και δεν αξιολογηθούν τα νέα τμήματα από την ΕΘΑΑΕ τότε δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πλαίσιο αντιστοίχισης πτυχίων.

Επιπλέον ο Υφυπουργός ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει ένας νόμος που απευθείας να εξισώσει τα πτυχία των Τ.Ε.Ι. ως Α.Ε.Ι., καθότι κάτι τέτοιο μπορεί να ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Στις παραπάνω τοποθετήσεις του Υφυπουργού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης ανέφερε πως το πλαίσιο αξιολόγησης των νέων τμημάτων είναι μια εκκρεμότητα που ούτως ή άλλως το κράτος οφείλει να ολοκληρώσει όμως δεν είναι κάτι που σχετίζεται άμεσα με το πλαίσιο της αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.). Συγκεκριμένα ο πρόεδρος ανέφερε πως το ζήτημα πέραν από ακαδημαϊκό είναι και κοινωνικό καθότι δεν γίνεται να υπάρχουν απόφοιτοι τμημάτων και ιδρυμάτων που δεν υπάρχουν πια και να έχουν στα χέρια τους ένα πτυχίο φάντασμα. 

Επιπλέον ο πρόεδρος ανέφερε πως τα πτυχία των Τ.Ε.Ι. είναι Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα ήδη από το 2001 μέσω του ν.2916 συνεπώς οποιοσδήποτε διαχωρισμός ανάμεσα σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., είναι ούτως ή άλλως παράνομος και πως το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι μελετάει το ζήτημα χωρίς να θέτει ως μοναδικό κριτήριο την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης των νέων τμημάτων από την ΕΘΑΑΕ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr