Το ΑΠΚΥ θα αποκτήσει νέες εγκαταστάσεις

Το ΑΠΚΥ θα αποκτήσει ιδιόκτητο κτήριο

Δρομολογείται η ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στο εργοστάσιο του ΣΟΠΑΖ, μετά από προσφορά του Δήμου Λευκωσίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Πέμπτη. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδευόταν από τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Πέτρο Δημητρίου και του Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο.

Αρχικά, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του γιατί είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το οποίο από της ιδρύσεώς του το 2002 αποτέλεσε ένα ίδρυμα προσέλκυσης φοιτητών, τόσο εγχώριων όσο και από το εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι οι απόφοιτοί του είναι περίπου 8.000 και ο μέσος όρος των φοιτητών του κατ’ έτος είναι περίπου 2.500.


Τελευταία, σημείωσε, παρατηρείται μια φθίνουσα και ανησυχητική για τις πρυτανικές αρχές τάση, η οποία ενδεχομένως οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πανδημία ή σε άλλους παράγοντες. «Προς αυτήν την κατεύθυνση, η επιθυμία μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο ένα κέντρο εκπαίδευσης της περιοχής το οποίο να προσφέρει ποιοτική παιδεία, ανοικτή παιδεία, δυνατότητα μόρφωσης σε όσους δεν έχουν τον χρόνο φοίτησης με βάση τα λοιπά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι το 2013 το σύνολο των ξένων φοιτητών, ιδιαίτερα από τρίτες χώρες, ήταν σημαντικά μειωμένο και ανερχόταν στις 33.000, ενώ τώρα ανέρχεται στις 53.000, κάτι που δείχνει ότι η πολιτική μετατροπής της Κύπρου σε εκπαιδευτικό κέντρο παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.

«Ο αριθμός των αποφοίτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δείχνει ότι ο στόχος επετεύχθη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «κάποιες επιπλέον αναθεωρήσεις όσον αφορά τα προγράμματα για να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικά σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς, είτε με νέα μεταπτυχιακά είτε με νέες θεματικές σπουδών».

Εκείνο που εξίσου διαπιστώνεται, συνέχισε, είναι η έλλειψη ιδιόκτητου χώρου, επισημαίνοντας ότι «απαιτούνται υποδομές για να φιλοξενούν το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό αλλά και αίθουσες διαλέξεων που δεν θα ενδιαφέρουν μόνο τους φοιτητές αλλά και το ευρύτερο κοινό για να καταξιωθεί το Πανεπιστήμιο ως ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησή του με τον Πρόεδρο και τον Πρύτανη του ΑΠΚΥ, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια προσφορά από πλευράς του Δήμου Λευκωσίας για παραχώρηση του εργοστασίου του ΣΟΠΑΖ προς το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με δαπάνες ανακαίνισης και βάσει σχεδιασμών έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο να αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη.

Επεσήμανε ότι χωρίς δισταγμό είπε ναι και ότι έχει καθορίσει προ της λήξεως της θητείας του να ληφθεί απόφαση αποδοχής της δωρεάς του Δήμου. Πρόσθεσε ότι αυτό θα προϋποθέτει μελέτη από τα Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών για να διασφαλιστούν τα απαραίτητα. Είπε ακόμη ότι θα εκφράζεται η προθυμία του Πανεπιστημίου να συνεισφέρει μέρος του αποθεματικού -που ανέρχεται στα 5.559.000 ευρώ- για την ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου.

«Συνακόλουθο αυτών των αποφάσεων θα είναι η παρακολούθηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στον νέο, αναβαθμισμένο ρόλο που θέλουμε να του δώσουμε», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι υπολείπονται οι εισηγήσεις κάποιων νέων προγραμμάτων ή καινοτόμων προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στον ανταγωνισμό. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σύγκλητος θα βρει τον τρόπο για ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς ή και των φοιτητών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι φοιτητές δεν προέρχονται μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από κράτη όπως οι ΗΠΑ. «Το στοίχημα που θέλουμε να κερδηθεί για να είναι ένα Πανεπιστήμιο προσέγγισης εξ αποστάσεως φοιτητών είναι ένα επίπεδο σπουδών που επιτρέπει σε όποιον επιθυμεί να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις να μπορεί να ανελιχθεί και στις υπηρεσίες του, να αποκτήσει πρόσθετα προσόντα», υπέδειξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τις αρχές του Πανεπιστημίου για το έργο που έχουν επιτελέσει, προσθέτοντας ότι «έστω και αυτήν την ώρα που απαιτούνται αποφάσεις δεν θα διστάσουμε να τις πάρουμε». «Έχω δώσει οδηγίες να είναι το συντομότερο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τα όσα έχω προαναφέρει, να αποφασιστούν και να αποτελούν δέσμευση και για τους επόμενους», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΚΥ, Γιώργος Παπάς, είπε ότι το Πανεπιστήμιο με την ουσιαστική υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προχωρήσει πλέον επίσημα στην υλοποίηση του σχεδίου για την ανέγερση των δικών του κτηριακών εγκαταστάσεων στο ΣΟΠΑΖ. «Ήδη ο Πρόεδρος έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα κινηθούμε».

«Είμαι σίγουρος ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό το όνειρο και η επιθυμία όλων μας θα πραγματοποιηθούν. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο γι’ αυτήν την εξέλιξη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, ανέφερε ότι θεωρεί μεγάλη τιμή ότι πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται τους χώρους του ΑΠΚΥ, καθώς δείχνει τη σημασία που δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ΑΠΚΥ.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο, κάνοντας λόγο για «μια πάρα πολύ καλή συνάντηση».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr