Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων;

Υπαναχώρηση του υπουργείου Παιδείας μετά το «όχι» των πρυτάνεων.

Σε βάθος διετίας θα αλλάξει ο νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων. 

Την ίδια στιγμή τα κριτήρια για τη νέα παράταση που θα δοθεί στους αιώνιους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους δεν θα είναι καθορισμένα από το νόμο, αλλά εξατομικευμένα για κάθε φοιτητή μέσα σε ένα «συμβόλαιο τιμής» μαζί του, όπως ονομάζεται από το υπουργείο Παιδείας.


Ειδικότερα ο κ. Μπαλτάς δεν μπόρεσε να δώσει σαφείς δεσμεύσεις στους πρυτάνεις για αύξηση της χρηματοδότησης, καθώς οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ είναι ελλειμματικοί. Αντίθετα ο υπουργός επισήμανε ότι άμεσα θα καταργηθούν τα συμβούλια και θα ρυθμιστεί η επιστροφή των διαγραμμένων αιώνιων φοιτητών, με νόμο ο οποίος χαρακτηρίζεται «μεταβατικός», αφού θα ρυθμίζει βασικές κρίσιμες προεκλογικές εξαγγελίες.

Παράλληλα ο κ. Μπαλτάς προχώρησε –στην πρώτη- στον τομέα της εκπαίδευσης αθέτηση ιδεολογικού περιεχομένου προεκλογικής εξαγγελίας περί μεταπτυχιακών χωρίς δίδακτρα.

«Με τα έσοδα από τα μεταπτυχιακά ενισχύονται οι Λογαριασμοί Έρευνας και μπορούμε να κρατήσουμε στο πανεπιστήμιο εξαιρετικούς νέους επιστήμονες, που σε αντίθετη περίπτωση είτε θα ήταν άνεργοι είτε θα ωθούνταν σε μετανάστευση» είπε στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr