Έρχονται Οικονομικοί Διευθυντές (μάνατζερ) στα Πανεπιστήμια

Έρχονται Οικονομικοί Διευθυντές (μάνατζερ) στα Πανεπιστήμια

Τη θεσμοθέτηση θέσης μάνατζερ στα πανεπιστήμια μελετά το υπουργείο Παιδείας, ενόψει του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Οι αρμοδιότητες των μάνατζερ στα πανεπιστήμια θα αφορούν καθαρά στην οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων, θα ελέγχονται από οικονομική επιτροπή και θα λογοδοτούν στο υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο αυτό ανακοίνωσε τόσο η υπουργός Παιδείας σε εκδήλωση της φοιτητικής παράτασης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όσο και ο υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος σε σχετική συνέντευξή του. Και οι δύο δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το νέο εγχείρημα το οποίο περιέχεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.


«Είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ότι τα οικονομικά θέματα δεν τα χειρίζονται απαραιτήτως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πανεπιστημιακοί που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πει ότι θα μπουν μέσα στα Πανεπιστήμια οικονομικοί διευθυντές, οι οποίοι θα επιλέγονται με όρους ιδιωτικοοικονομικούς για να παρακολουθούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων. Κάποια πανεπιστήμια έχουν τεράστιο οικονομικό φόρτο και έχουν και θέματα που σχετίζονται με την περιουσία τους και με την εκμετάλλευσή της» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος.

Σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Συρίγος σημείωσε πως η καθυστέρησή της δεν έχει να κάνει με κυβερνητική απόφαση, καθώς έχουν ήδη γίνει οι προσλήψεις των αστυνομικών. Είναι δικαστικό το θέμα, επεσήμανε, διότι υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ.
«Εκτιμούμε ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, ότι στο επόμενο 6μηνο θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα».

Παράλληλα, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα τα ιδρύματα να στέλνουν τα σχέδιά τους για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, γιατί δεν αφορούν μόνο σε θέματα βίας. Είναι μονάδες ασφαλείας και σχέδια για την ασφάλεια του ιδρύματος σε περιπτώσεις για παράδειγμα, φυσικής καταστροφής, πυρκαγιάς, σεισμού, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής. «Αυτό θα είναι μια μακρά διαδικασία. Η πανεπιστημιακή αστυνομία σχετίζεται με την παρανομία στα ιδρύματα όχι με την ασφάλεια. Ποιοι είναι οι όροι που μπαίνει κάποιος ή βγαίνει είναι αποκλειστικό θέμα των πρυτανικών αρχών. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά αποφοίτων από τις πανεπιστημιακές σχολές, ο κ. Συρίγος σημείωσε πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε τμήματα με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής. «Όταν μπαίνει κανείς με βαθμό 2 και 3 δεν περιμένεις ότι έχει πιθανότητες να αποφοιτήσει. Και αυτό είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που δεν το βλέπουμε συχνά. Δηλαδή λέμε πόσα παιδιά μπαίνουν. Για πρώτη φορά καθόμαστε να συζητήσουμε πόσα παιδιά βγαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος. Δόθηκε η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να προτείνουν εκ νέου ελάχιστη βάση εισαγωγής το οποίο και έγινε, σημείωσε. «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σωστό σύστημα. Πρέπει να του δώσουμε χρόνο να αναπνεύσει, να καταλάβουν και τα πανεπιστήμια και οι υποψήφιοι πώς λειτουργεί».

Τέλος αναφέρθηκε στην πανδημία και στο γεγονός ότι ανέδειξε πολλά προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση. «Δεν μπορούν να γίνουν όλα εξ αποστάσεως, εργαστήρια, πρακτικές, κλινικές ασκήσεις, εργαστηριακά μαθήματα. Αυτό φάνηκε κατά την πανδημία. Τώρα τα πράγματα λειτουργούν όπως πριν και πάμε πολύ καλά, δηλαδή το ποσοστό θετικότητας είναι 0,4%, που αντιστοιχεί στο 1/3 της υπόλοιπης κοινωνίας και οφείλεται στον μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων και στην χρήση μάσκας στα αμφιθέατρα. Το στοίχημα να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια πέτυχε» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr