Σύνοδος των Πρυτάνεων στις 16-18 Δεκεμβρίου

Σύνοδος των Πρυτάνεων στις 16-18 Δεκεμβρίου

Όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα των ΑΕΙ, αλλά όχι τις λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου νέου Νόμου Πλαισίου για τη λειτουργία τους, θα συζητήσουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων στην 98η Σύνοδο τους που θα γίνει από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με «οικοδεσπότη» το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει την τελευταία ημέρα των εργασιών της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, από την οποία και όλοι περιμένουν να ακούσουν τη φιλοσοφία του νέου νόμου. Οι πληροφορίες ωστόσο αναμένουν ότι, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, η υπουργός Παιδείας δεν θα δώσει καμία εξειδικευμένη (και κατ επέκταση ενδιαφέρουσα) είδηση σχετικά με την σύνταξη του νέου Νόμου.


Κι αυτό γιατί κανείς δεν είναι έτοιμος αυτή την στιγμή στο κτήριο του Αμαρουσίου να «ανοίξει» θέμα αλλαγών στην διοίκηση των ΑΕΙ, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, με δεδομένες τις δημόσιες αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται μεταξύ πανεπιστημιακών επι του θέματος. Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα αργήσει και δεν θα γίνει γνωστό ούτε τους πρώτους δυο μήνες του 2022.

Πάντως την Άνοιξη του επόμενου χρόνου, πρυτανικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας, οι εκπρόσωποι των οποίων και αναμένουν κάθε σχετική πληροφορία.

Κατά τα άλλα, η Σύνοδος πρυτάνεων θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα με την συνάντηση των αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης και τους προέδρων των Επιτροπών Ερευνών των ΑΕΙ οι οποίοι και θα συζητήσουν τα οικονομικά θέματα στη λειτουργία τους.  Υπενθυμίζεται ότι φέτος το 80% της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα δοθεί «βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του». Το 20% της συνολικής χρηματοδότησης τους όμως, αφορά ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των ΑΕΙ από πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε ανώτατο Ίδρυμα θα αξιολογείται σε τρεις.

Οι εργασίες των πρυτάνεων ΑΕΙ θα γίνουν την Παρασκευή, 17 του μήνα, ενώ την επομένη ημέρα, στις 18 έχει προγραμματιστεί η ομιλία της υπουργού Παιδείας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr