Η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων

Σύνοδος Πρυτάνεων: Άνοιγμα πανεπιστημίων για δια ζώσης μαθήματα αλλά υπό προϋποθέσεις και με τήρηση αυστηρών μέτρων ζητάει η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, με τα ανώτατα Ιδρύματα να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε σύγχυση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε μια φορτισμένη συνάντηση των διοικήσεων των ΑΕΙ χθες το απόγευμα.

Η χθεσινή Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων ασχολήθηκε με το επικείμενο άνοιγμα των Πανεπιστημίων, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου. Η υπουργός, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της διά ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ. Για να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ μόλις εκδοθεί η ΚΥΑ συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom.


Οι πρυτάνεις τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου για δια ζώσης μαθήματα, αλλά πλέον στην συζήτηση έχει μπει και το αίτημα πολλών τμημάτων και της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) για μεικτό σύστημα διδασκαλίας που να περιλαμβάνει σε πολύ μεγάλα αμφιθέατρα ή σε περιπτώσεις με μικρές αίθουσες και πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες την πιθανότητα μαθημάτων διαδικτυακά. 

Η Σύνοδος αναφέρει στο ψήφισμα της που εκδόθηκε σήμερα «τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση», τονίζοντας ότι διατυπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση».

Η απόφαση της Συνόδου:

«Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη Σύνοδο προσεκλήθησαν και συμμετείχαν, σε μέρος της συζήτησης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο.

Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση».

Εξ' αποστάσεως και όχι δια ζώσης τα μαθήματα αποφάσισε Σχολή κεντρικού ΑΕΙ, προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολών

Μαξίμου: Ανοιχτά θα παραμείνουν τα Πανεπιστήμια

Δια ζώσης όλα τα μαθήματα των φοιτητών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Μόνο μέσω του «edupass» η είσοδος των φοιτητών σε Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, ΑΕΝ, Κολλέγια, Φροντιστήρια & ΚΞΓ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr