Αλλαγή του τοπίου στα Πανεπιστήμια λόγω ΕΒΕ

Αλλαγή του τοπίου στα Πανεπιστήμια λόγω ΕΒΕ

Ιδιαίτερη κινητικότητα επικρατεί στον πανεπιστημιακό κόσμο λόγω των επερχόμενων αλλαγών στα τμήματα τα οποία έχουν κενές θέσεις εξαιτίας της θεσμοθέτησης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Μάλιστα, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι πως ο προβληματισμός δεν υπάρχει μόνο στα περιφερειακά τμήματα, αλλά και σε τμήματα κεντρικών ΑΕΙ. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη καταστρώνονται σχέδια για τα τμήματα ξενόγλωσσων φιλολογιών, που έχουν ελάχιστους εισακτέους και φέτος, αλλά και συνεχώς τα τελευταία χρόνια. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής»,ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, με έγγραφό του προς τα πανεπιστήμια ζητάει «συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή αλλαγές τμημάτων». Μάλιστα, ζητάει οι προτάσεις να σταλούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η κατάθεση προτάσεων θα αποτελέσει την αρχή μιας ευρύτερης συζήτησης για το θέμα του «εξορθολογισμού και της αναδιάρθρωσης του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας», όπως δηλώνεται στο έγγραφο. Και διότι προφανώς το εικοσαήμερο που απομένει έως τότε δεν επιτρέπει στις συγκλήτους των ΑΕΙ να συντάξουν πλήρη πρόταση για αλλαγές στον χάρτη των τμημάτων τους. Έτσι θα περιοριστούν σε έναν πρώτο αρχικό σχεδιασμό.

Παραδείγματα

Ήδη καταστρώνονται σχέδια για τα τμήματα ξενόγλωσσων φιλολογιών, που έχουν ελάχιστους εισακτέους και φέτος, αλλά και συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά, κενές θέσεις έμειναν στα τμήματα Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των θέσεων αυτών των τμημάτων σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, κενές έμειναν οι μισές.

Για παράδειγμα, στην Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία ΑΠΘ έμειναν κενές 74 θέσεις από τις 94. Ως προς την τύχη των ξενόγλωσσων τμημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»,αυτό που μελετάται προς το παρόν είναι πώς θα μπορούσαν να συγχωνευθούν κάτω από την ομπρέλα ενός τμήματος ξένων γλωσσών με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.

Ανάλογη πρόταση έγινε το 2012 - 2013 όταν συντάχθηκε το σχέδιο «Αθηνά» από το υπουργείο Παιδείας. Τότε τα εν λόγω τμήματα διεκδίκησαν την αυτόνομη πορεία τους, παρότι είχαν αρκετές κενές θέσεις. Πλέον η ανησυχία είναι μήπως καταργηθούν.

Βέβαια, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει στήριξη σε τμήματα ακριτικών πανεπιστημίων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr