Τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν για τη φύλαξη τους - Σκέψεις για εφαρμογή κάρτας εισόδου εντός των ΑΕΙ

Τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν για τη φύλαξη τους - Σκέψεις για εφαρμογή κάρτας εισόδου εντός των ΑΕΙ

Τα πανεπιστήμια θα αποφασίσουν πώς θα οργανώσουν την προστασία των χώρων τους. Αυτό προκρίνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το καίριο ζήτημα της πανεπιστημιακής φύλαξης. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το μέτρο για είσοδο εντός του ΑΕΙ με τη χρήση κάρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη δημοσιοποίηση εντός του φθινοπώρου νομοσχεδίου για τη λειτουργία των ΑΕΙ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αυτά τα μέτρα όπως και η θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος.

Ειδικότερα, για το κρίσιμο θέμα της πανεπιστημιακής φύλαξης, το υπουργείο προκρίνει τα ίδια τα ΑΕΙ να επιλέξουν τον τρόπο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, αυτό δεν θα αποτελεί μετάθεση ευθύνης ώστε να μην αλλάξει κάτι. Και αυτό διότι τα ΑΕΙ θα υποχρεωθούν να καταρτίσουν το σχέδιό τους για την ασφάλεια και τη φύλαξη των χώρων τους και να ορίσουν τους φορείς (π.χ. αστυνομία, πυροσβεστική) με τους οποίους θα συνεργαστούν σε περίπτωση ανάγκης. Το σχέδιο θα δεσμεύει τα ΑΕΙ, τα οποία θα μπορούν να ζητούν την οικονομική συνδρομή του υπουργείου για την εφαρμογή του.


Στην ίδια λογική κινείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως προς το θέμα της κάρτας εισόδου εντός των ΑΕΙ. Δηλαδή, τα ιδρύματα θα μπορούν να οργανώσουν το σχετικό σύστημα όπως στο εξωτερικό, όμως αυτό θα κριθεί και από το εάν το επιτρέπει ο πανεπιστημιακός χώρος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Νίκος Παπαϊωάννου κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε τη θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής μονάδας επιτήρησης της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, στην οποία σημειωτέον κατά το παρελθόν είχε καταγραφεί πληθώρα έκνομων ενεργειών (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών), με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί αίσθημα φόβου και ανασφάλειας σε φοιτητές και προσωπικό που κινούνταν σε αυτήν. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Παπαϊωάννου, η πανεπιστημιακή μονάδα θα έχει την ευθύνη της επιτήρησης της Πανεπιστημιούπολης. Μάλιστα, ο κ. Παπαϊωάννου εστίασε στη βελτίωση της κατάστασης στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ τον τελευταίο χρόνο και την απέδωσε τόσο στα μέτρα που ελήφθησαν από το ΑΠΘ σε συνεργασία με την αστυνομία, όσο και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (τον Αύγουστο του 2019) για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, κάνοντας λόγο για «απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών, μέσα από τη με νόμο κατάργηση της δυνατότητας να καταφεύγουν στο πανεπιστήμιο όσοι παρανομούν».

Παράλληλα, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, θα επανέλθουν τα Συμβούλια Ιδρύματος. Πρόκειται για όργανο των ΑΕΙ που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4009 του 2011 αλλά καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στοχεύει να επαναφέρει τα Συμβούλια αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τα υπάρχοντα όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή τη Σύγκλητο και το πρυτανικό συμβούλιο. Ενα κομβικό σημείο είναι η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών οργάνων, ώστε να μην υπάρξει… γκρίνια από τη Σύγκλητο και το πρυτανικό συμβούλιο για επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Επίσης, δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα στα ΑΕΙ να επιλέξουν εάν θέλουν να εκλέξουν Συμβούλιο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr