Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Τι θα γίνει - Αγωνία φοιτητών για εξεταστική, εργαστηριακά μαθήματα και πρακτική

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Τι θα γίνει - Αγωνία φοιτητών για εξεταστική, εργαστηριακά μαθήματα και πρακτική άσκηση

Κλειστά ΠανεπιστήμιαΑγωνία επικρατεί στην φοιτητική κοινότητα ως προς το «τι μέλλει γενέσθαι» με την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και με τα εργαστηριακά μαθήματα και την πρακτική άσκηση τα οποία απαιτούν τη φυσική παρουσία του φοιτητών, κι αυτό, διότι – μέχρι σήμερα – δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση. Υπενθυμίζεται πως τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας παραμένουν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου.

Παρ’ όλα αυτά, τα μαθήματα των Σχολών συνεχίζονται κανονικά με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.


Δεν αποκλείεται, ως εκ τούτου, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραμείνουν κλειστά έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, με τα μαθήματα του εξαμήνου να ολοκληρώνονται εξ αποστάσεως.

Για την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό, αλλά και την επαναφορά των συστημάτων στην κανονικότητα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος, σήμερα, στο ΣΚΑΪ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στην χρήση της πάνινης μάσκας κάθε φορά που βρισκόμαστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο αλλά και για το τι ενδέχεται να αποφασιστεί ως προς την λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρύτανης έκανε λόγο πως τα μαθήματα τα οποία γίνονται εξ αποστάσεως ενδεχομένως να ολοκληρωθούν με αυτό τον τρόπο και οι πρακτικές ασκήσεις, εργαστήρια, κλινικές και φροντιστήρια να πραγματοποιηθούν σε μικρότερες ομάδες.

Για την εξεταστική των φοιτητών επεσήμανε πως πρέπει αποφύγουμε τις εξετάσεις σε μεγάλα αμφιθέατρα των 500 ατόμων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρύτανη:

"Εμείς στα Πανεπιστήμια, ο στόχος μας είναι να μη χαθεί το εξάμηνο, ενδεχομένως τα μαθήματα τα οποία γίνονται εξ αποστάσεως να ολοκληρωθούν με αυτό τον τρόπο και να κάνουμε τις πρακτικές ασκήσεις, εργαστήρια, κλινικές και φροντιστήρια σε μικρότερες ομάδες".

Και πρόσθεσε: "Βεβαίως να αποφύγουμε τις εξετάσεις σε μεγάλα αμφιθέατρα των 500 ατόμων".

"Αναμένουμε τις αποφάσεις που θα παρθούν από την επιτροπή" τόνισε ο Πρύτανης.

«Σε ότι αφορά τα σχολεία, όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικά. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά είναι δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες της απόστασης μέσα στις τάξεις και το προαύλιο και βέβαια όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο δύσκολο είναι να μην έρθουν σε επαφή με τον παππού και τη γιαγιά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ευχάριστα τα νέα που δείχνουν ότι χθες, Τετάρτη, δεν είχαμε κανένα θάνατο, ενώ αναφερόμενος στο Αμερικανικό CDC, είπε ότι εμείς πληρούμε όλες πλέον τις προϋποθέσεις σχετικά με την εμφάνιση και διάδοση του ιού. «θα πρέπει να δείξουμε μια αυξημένη φροντίδα όχι στον γενικό πληθυσμό μόνο, αλλά και στις δομές, τους οίκους ευγηρίας, τα σωφρονιστικά καταστήματα για πιθανή ανίχνευση κρουσμάτων», τόνισε ο καθηγητής.

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αναμένεται να δώσουν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Παιδείας εντός των επόμενων ημερών.

Χρήση πάνινης μάσκας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην χρήση της πάνινης μάσκας. Αναφερόμενος στην επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούνται οι αποστάσεις και όλα τα μέτρα προφύλαξης στις κοινωνικές συναναστροφές. Διευκρίνησε ότι η πάνινη μάσμα θα είναι απαραίτητη να τη φοράμε κάθε φορά που βρισκόμαστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο. «Ένα κομμάτι ύφασμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, «που θα προστατεύει το πρόσωπο και τη μύτη και θα πλένεται καθημερινά», σημειώνοντας ότι αν καταφέρουμε και τηρήσουμε τους κανόνες αυτούς τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.

Το Προσχέδιο

Μέχρι στιγμής το προσχέδιο που αναμένεται να παραδοθεί με μικρές αλλαγές περιλαμβάνει τα εξής σενάρια όπως παρουσίασε ο ΣΚΑΙ:

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ/ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 

4 Μαΐου 

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

4 Μαΐου 

ΣΧΟΛΕΙΑ

11 Μαΐου Γ΄Λυκείου

25 Μαΐου ή 1 Ιουνίου υπόλοιπα σχολεία

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 

Σεπτέμβριο

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Μετά τις 20 Μαΐου

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ/ΚΑΦΕ/ΜΠΑΡ

Από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Από 1 έως 10 Ιουνίου

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

15 Ιουνίου ετήσιας λειτουργίας

30 Ιουνίου εποχικά

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα» μείνετε συντονισμένοι!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr