Πρυτάνεις με ηλεκτρονική κάλπη

Πρυτάνεις με ηλεκτρονική κάλπη

Πρυτανικές Εκλογές: Καταρτίζεται νομοσχέδιο σε σύμπλευση με τα πανεπιστήμια και κάτω από την στενή παρακολούθηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την «Εστία» αναμένεται να εναρμονίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια τόσο με τα ευρωπαϊκά όσο και με τα αμερικάνικα.

Ανάμεσα στις αλλαγές που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική λειτουργία του Πανεπιστημίου. 


Ως προς το σύστημα εκλογής των πρυτανικών αρχών, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα καταργήσει το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του οποίου πρύτανεις και αντιπρυτάνεις εξελέγουνταν με χωριστά ψηφοδέλτια. Θα εκλέγονται πλέον με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να εκλείψει το απαράδεκτο γεγονός σήμερα συμβαίνει το οξύμωρο, πρυτάνεις να μην... μιλιούνται με τους αντιπρυτάνεις τους.

Εφεξής θα κατέρχονται στις κάλπες αντίπαλα ψηφοδέλτια, σε έκαστο από τα οποία θά συνυπάρχει ο πρύτανης με τον άμεσο συνεργάτη του υποψήφιο αντιπρύτανη. Και, βεβαίως, θα καθιερωθεί ἡ δυνατότητα εκλογής με ηλεκτρονική κάλπη, για να πάψουν οι γνωστές άγνωστες ομάδες να κλέβουν τις κάλπες των πρυτανικών εκλογών!

Στις αλλαγές της εσωτερικής λειτουργίας των ΑΕΙ εντάσσεται και η αλλαγή της μεθόδου αξιολογήσεως του έργου των δημοσίων ΑΕΙ από την Αρχή Διασφαλίσεως Ποιότητος. Το παραγόμενο επιστημονικό έργο (έρευνες, δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά, αριθμός διδακτορικών, μεταπτυχιακών, πατέντες), βάσει και της λίστας της Σαγκάης, θα αποτελεί κριτήριο για την αύξηση ή την μείωση της χρηματοδοτήσεως τους. Θα θεσπισθεί, επίσης, η δυνατότητα προσλήψεως ιδιωτών ακαδημαϊκών χώρις όριο από την ελεύθερη αγορά για τα μεταπτυχιακά προγρμάμματα και τα αγγλόφωνα τακτικά και θερινά τμήματα κλασσικών σπουδών δημοσίων ΑΕΙ που θα ιδρυθούν. Επίσης, η καθιέρωση δωρεών και η σύσταση εδρών, δαπάνες ευεργετών κατά τα ξένα πρότυπα, με την παροχή φορολογικών κινήτρων.

Έρχεται το τέλος των Φοιτητικών Παρατάξεων στα Πανεπιστήμια;

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr