Ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας με απορρόφηση Στρατιωτικών Σχολών

Ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας με απορρόφηση Στρατιωτικών Σχολών

Την πρόθεσή του για την ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι Στρατιωτικές Σχολές, έχει εκφράσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε έγγραφο που απέστειλε στο ΓΕΕΘΑ.

Ο υπουργός ζητεί από το επιτελείο του ΓΕΕΘΑ να διατυπώσει συγκεκριμένη εισήγηση επί της σύστασης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. Βασικός στόχος του Πανεπιστημίου, θα είναι η υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ η πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το νέο Πανεπιστήμιο να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό του 2020.


Πρόταση για δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε το προηγούμενο διάστημα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθούν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, καθώς για τις προκλήσεις ασφαλείας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πέμπτος άξονας από όσα ανακοίνωσε αφορούσε την αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και εκεί έριξε την βόμβα περί συγχώνευσης των υπαρχόντων ΑΣΕΙ ΑΣΣΥ και της ΣΕΘΑ σε ένα Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Αναφέρομαι τόσο σε δράσεις για την αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας προς απόκτηση καθοριστικών προσόντων, για την είσοδο στην αγορά εργασίας από τους στρατεύσιμους, αν θέλετε αυτό είναι μία θα έλεγα κομβική παρέμβαση του Υπουργείου έτσι ώστε η στρατιωτική θητεία που για πολλούς θεωρείται εντελώς χαμένος και άχρηστος χρόνος χαμένη να συνδυάσει και κάτι ωφέλιμο.

Ως παράδειγμα αναφέρω τη διαδικασία πιστοποίησης συγκεκριμένου προσόντος, όπως λ.χ. η ξένη γλώσσα, η επάρκεια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Φανταστείτε πώς αυτό θα μπορούσε να αναβαθμίσει και να κινητροδοτήσει τη στρατιωτική θητεία.

Επίσης σχεδιάζεται ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σχολών με τα ΑΕΙ της χώρας, καθώς και με αντίστοιχες σχολές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών.

Υφίσταται πρόταση για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) έως και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).

Οι σχετικές προτάσεις αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.

Ιδρύεται Πανεπιστήμιο Τουρισμού με περιζήτητες ειδικότητες

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr