Υπουργός Παιδείας: Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφασίζουν για τη φύλαξή τους

Το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου επικαλείται ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιείται εντός αυτών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το έγγραφο του κ. Λοβέρδου διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 16 Οκτωβρίου, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτα Ιακωβίδου, για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Η βουλευτής, στην ερώτησή της, επικαλείτο δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη, τον Σεπτέμβριο, όταν κατήγγειλε ότι τα δεκάδες κτίρια του Πανεπιστημίου είναι διάσπαρτα και το καθιστούν «ξέφραγο αμπέλι», με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο πρόβλημα φύλαξης και οι κλοπές στην Πανεπιστημιούπολη υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ. Η κ. Ιακωβίδου είχε αναφερθεί επίσης σε δηλώσεις του κ. Φορτσάκη ότι οι πόρτες δεν έχουν κλειδαριές, στους χώρους υπάρχουν μπάζα, σκουπίδια και επισήμαινε και δηλώσεις για διακίνηση ναρκωτικών που «φέρονται να έχουν κάνει οι πρυτάνεις του ΕΜΠ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ.κ. Γ. Γκιόλας, Αθ. Καραμπίνης, Περ. Μήτικας και Αχ. Ζαπράνης».

Στο απαντητικό του έγγραφο, ο υπουργός Παιδείας σπεύδει να επισημάνει ότι με το άρθρο 16 του Συντάγματος παρ. 5, κατοχυρώνεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Όπως προσθέτει, σύμφωνα με την αρχή, στον ν. 4009/2011 προβλέπεται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των χώρων τους με πρωτοβουλία και υπό την ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών τους, η διαδικασία έκδοσης των οποίων είναι σε εξέλιξη.


Όπως εξάλλου αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, «ύστερα από την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου με τον Ν. 4009/2011, δεν υφίσταται πλέον κώλυμα για τη συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων της κοινής νομοθεσίας για την προστασία όχι μόνο των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιούνται εντός αυτών».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr