Ποιοι επιλέγουν τα θέματα στις Πανελλήνιες

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ποιοι επιλέγουν τα θέματα στις Πανελλήνιες

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας.

Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους, όπου συνυπάρχουν παλαιά με νέα μέλη, που η επιλογή τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, βασίζεται σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο.

Τα μέλη της ΚΕΕ δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν ότι τους έχει δοθεί αυτή η αρμοδιότητα "ούτε στα κοντινά τους πρόσωπα".

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις κρατούνται μυστικά από το Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε εκδόσει σχετική εγκύκλιο, στις 3 Απριλίου 2024, με την οποία καλούσε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω των Διευθύνσεων Δ.Ε., όπου ανήκουν για τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις που είχε ορίσει το Υπουργείο Παιδείας ήταν οι εξής τρεις:

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν βαθμό Α ́ και να έχουν διδάξει το οικείο μάθημα το τρέχον σχολικό έτος 2023-24.

Δεν μπορεί να συμμετέχει στην ΚΕΕ όποιος έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο υποψήφιο ή είναι σύζυγος υποψηφίου των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ.

Επίσης, δεν μπορεί να συμμετέχει στην ΚΕΕ όποιος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος, το οποίο είναι συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα και όποιος (συν)διαχειρίζεται ηλεκτρονικές ιστοσελίδες όπου δημοσιεύονται θέματα πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι αιτήσεις - Υπεύθυνες Δηλώσεις των ενδιαφερομένων και οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται ελέγχθηκαν  για τους εκπαιδευτικούς με ευθύνη των Διευθυντών Δ.Ε. σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Δ.Ε., οι οποίοι συνεκτιμώντας επιπλέον στοιχεία όπως η εμπειρία, η συνέπεια και η οργανωτικότητα, κατάρτισαν  καταλόγους με τους προτεινόμενους, προς το υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικούς.

Τον τελικό λόγο για την επιλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων είχε το υπουργείο Παιδείας.

Το βράδυ που επιλέγονται τα θέματα των Πανελληνίων

Αφού έχουν γίνει λοιπόν όλα αυτά, το βράδυ της προηγουμένης από την εξέταση ημέρας τα µέλη της επιτροπής µπαίνουν στην ειδικά διαµορφωµένη αίθουσα του υπουργείου Παιδείας. Είναι απομονωμένη, μέσα στους τοίχους έχει φύλλα μολύβδου, λειτουργεί κόφτης για τα κινητά τηλέφωνα, τα παράθυρα έχουν μεταλλικά ελάσματα που λειτουργούν ως ηλεκτρονικοί απομονωτές. Είναι σαν μπούνκερ. Στη διάθεσή τους τα μέλη της επιτροπής έχουν µόνο ένα γραφείο, βιβλιοθήκη µε όλα τα σχολικά βιβλία, όπως και καφέ, νερό, αναψυκτικά, σάντουιτς και κουλουράκια. Σε διπλανές αίθουσες υπάρχει βοηθητικό προσωπικό, όπως οι λύτες των θεµάτων, δακτυλογράφοι κ.ά.

Oσες ώρες τα μέλη της επιτροπής βρίσκονται μέσα στην αίθουσα δεν μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με άτομα εκτός, καθώς δεν έχουν στη διάθεσή τους κανέναν σχετικό τρόπο. Αλλοι υπάλληλοι δεν µπορούν να εισέλθουν στον χώρο, παρά µόνο ιατρικό προσωπικό, εφόσον παραστεί ανάγκη, κάτι που δεν είναι απίθανο, καθώς η τεράστια πίεση που υφίστανται τα µέλη της επιτροπής πολλές φορές τα οδηγεί σε αδιαθεσίες. Μάλιστα, υπήρξαν φορές που κάποιοι εκπαιδευτικοί δέχθηκαν πρώτες βοήθεια ή και αντικαταστάθηκαν.

Οταν συγκεντρωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί στην αίθουσα, αρχίζει επίσηµα η διαδικασία της επιλογής των θεµάτων. Αυτό είναι το δυσκολότερο κοµµάτι. Κάθε μέλος της επιτροπής κάνει τις προτάσεις του, χωρίς να γνωρίζει αν στο τέλος τα θέματα που προτείνει θα επιλεγούν.

Η πρόταση ενός εκπαιδευτικού µπορεί να ανατραπεί πλήρως. Ακόµη, όµως, και όταν οριστικοποιηθούν τα θέµατα, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες προκειµένου να αποφευχθούν τυχόν λάθη, ελλείψεις ή ασάφειες στα θέµατα, και για να διασφαλιστεί ότι είναι κλιµακούµενου βαθµού δυσκολίας, περιλαµβάνονται στην εξεταστέα ύλη, ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των υποψηφίων και µπορούν να απαντηθούν στον χρόνο που οι εξεταζόµενοι έχουν στη διάθεσή τους.

Οι «λύτες» και η τελική επιλογή των θεμάτων

Αφού έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των θεμάτων από τα μέλη της επιτροπής, στη συνέχεια αυτά δίνονται στους... Περισσότερα ΕΔΩ.