ΑΕΝ: Βγήκε ο κανονισμός εισαγωγής (2023-2024) - Πόσοι σπουδαστές θα εισαχθούν

ΑΕΝ: Βγήκε ο κανονισμός εισαγωγής (2023-2024) - Πόσοι σπουδαστές θα εισαχθούν

ΑΕΝ (2023-2024): Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν τον Κανονισμό Εισαγωγής με τον οποίο καθορίζεται και ο αριθμός των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος (2023-2024).

Ο αριθμός των σπουδαστών ανέρχεται στους 1479 και κατανέμεται ως εξής:


  • 741 Πλοίαρχοι και
  • 738 Μηχανικοί

Με νέα απόφαση (προκήρυξη) του Υπουργού Ναυτιλίας θα καθοριστούν οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. 

SOS ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Η Απόφαση μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα»

«ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024»

Άρθρο 1
Αριθμός εισακτέων

1. Καθορίζουμε τον αριθμό των σπουδαστών/σπουδαστριών που εισάγονται στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 σε 1479 (741 Πλοίαρχοι και 738 Μηχανικοί).

2. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο αριθμός των εισαγομένων σπουδαστών/-στριών ανά Σχολή των Α.Ε.Ν., οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα ελέγχου της γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/- στριών που τελικά θα εισαχθούν στις Σχολές των Α.Ε.Ν., καθώς και η διαδικασία αποκλεισμού από την εισαγωγή, σε περίπτωση διαπίστωσης κατάθεσης από υποψήφιο/-α σπουδαστή/-στρια Α.Ε.Ν. παράτυπων ή ανακριβών δικαιολογητικών.

1. ΓΕΝΙΚH ΚΑΤΗΓΟΡΙA

Άρθρο 2
Προέλευση υποψηφίων - Κατανομή θέσεων

Οι κατά το άρθρο 1 του παρόντος Κανονισμού εισαγόμενοι σπουδαστές/-στριες προέρχονται από υποψηφίους/-ιες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατανέμονται ως ακολούθως:

1.1. Σε ποσοστό 65% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο) και συγκεκριμένα:

1.1.α. i) ποσοστό 0,90 Χ 65 = 58,5% από ημερήσια ΓΕ.Λ. από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο), με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2022 – 2023.

ii) ποσοστό 0,10 Χ 65 = 6,5% από κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.

β. Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους εσπερινών ΓΕ.Λ. που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του σχολικού έτους 2022-2023.

1.2 Σε ποσοστό 35% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) όλων των τομέων και συγκεκριμένα:

1.2. α. i) ποσοστό 0,90 Χ 35 = 31,5% από ημερήσια ΕΠΑ.Λ. όλων των τομέων, με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ισχύουν το σχολικό έτος 2022-2023.

ii) ποσοστό 0,10 Χ 35 = 3,5% από κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.

1.2. β. Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του σχολικού έτους 2022-2023.

2. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/-στριών στις Α.Ε.Ν., εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

2.1. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψήφιων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75).

2.2. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.

2.3. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψήφιων (α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

2.4. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας.

2.5. Οι υποψήφιοι/-ες των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων κάθε Ειδικής Κατηγορίας με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική Κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν τις θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται γι’ αυτούς/-ές.

3. ΓΕΝΙΚΑ

3.1. Οι τυχόν κενές θέσεις που θα προκύψουν από τις περ. 1.1.β. και 1.2.β. της Γενικής Κατηγορίας μεταφέρονται στους υποψηφίους γενικής επιλογής της περ. 1.1.α.i).

3.2. Παράλληλα, σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων υποψηφίων προερχόμενων από Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) οιασδήποτε Κατηγορίας (Γενικής ή Ειδικών Κατηγοριών), κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας συμπλήρωσης αυτών από υποψηφίους/-ες από τους πίνακες επιλαχόντων αντίστοιχης κατηγορίας προερχομένων από Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.), αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους/-ες από τους πίνακες επιλαχόντων αντίστοιχης Κατηγορίας προερχομένων από Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), και αντιστρόφως.

3.3. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση εκ νέου ύπαρξης κενών θέσεων Ειδικών Κατηγοριών από υποψήφιους/-ες αντίστοιχης Κατηγορίας κατόπιν ολοκλήρωσης των διαδικασιών της περ. 3.2., αυτές συμπληρώνονται από αντίστοιχους υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας.

Άρθρο 3
Γενικά Προσόντα υποψηφίων

Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1. Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.

3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης (γεννηθέντες από 01-01-1996 και μεταγενέστερα).

4. Να είναι κατά γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.

5. Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Άρθρο 4
Δικαιολογητικά Υποψηφίων

1. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 

Όλοι οι υποψήφιοι/-ες πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και να υποβάλουν επιπροσθέτως αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. (Στην αίτηση δηλώνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλες οι Σχολές της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων που έχουν δηλωθεί στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων). Επιπλέον, πρέπει μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται από τη σχετική προκήρυξη να υποβάλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1.1. Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/-α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/-η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων.

Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η πλησιέστερη Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/-ας. Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 591/1975 (Α΄ 191).

Οι υποψήφιοι/-ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογεγραμμένους ναυτικούς, δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας Αρχής (Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.Ν.ΕΡ. 1ο ή Λιμενικής Αρχής).

Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι γνωματεύσεις των Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. είναι οριστικές και ανέκκλητες.

1.2. Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχίας θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν.

1.3. Φωτοαντίγραφο αίτησης-δήλωσης υποψηφίου/-ας για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις τρέχοντος σχολικού έτους 2022-2023 (ως αυτή οριστικά καταχωρίσθηκε ηλεκτρονικά στο σύστημα myschool από το Διευθυντή του Λυκείου). Προκειμένου για κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών υποβάλλεται φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης αυτής, ή του δελτίου εξεταζόμενου πανελλαδικών εξετάσεων, από τα οποία να προκύπτει ο Κωδικός αριθμός υποψηφίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

1.4. Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου ταυτότητας.

1.5. Βεβαίωση ΑΜΚΑ ή προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού που αναγράφει τον ΑΜΚΑ.

2. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι υποψήφιοι/-ες που ανήκουν στις ευεργετικές διατάξεις που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος [που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 380/1976 (Α΄ 178), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92)], εφόσον δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού ευεργετήματος υποβάλλουν απαραίτητα και τα ακόλουθα κατά περίπτωση συμπληρωματικά δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.

2.1. Τα τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου που είναι εν ενεργεία ή έχουν συνταξιοδοτηθεί για το λόγο αυτό:

(α) Βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η οικογένεια του υποψηφίου συνταξιοδοτείται για τον ανωτέρω λόγο ή Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του συνταξιοδοτούμενου, στην οποία αναφέρεται ο αριθμός, η χρονολογία έκδοσης και το όργανο που εξέδωσε την πράξη συνταξιοδότησης, μαζί με το απόκομμα της επιταγής καταβολής της σύνταξης κατά τον τελευταίο, πριν από την υποβολή της δήλωσης, μήνα. Σε περίπτωση τέκνων αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου που είναι εν ενεργεία σχετική προς τούτο βεβαίωση του φορέα που υπηρετεί, και

(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης.

2.2. Τα τέκνα αναγνωρισμένων ως αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κατά το χρόνο έκδοσης της παρούσας:

(α) Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αναπήρων, Θυμάτων και Αγωνιστών (Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α.) ή οικείας Νομαρχίας ότι ο πατέρας ή η μητέρα του/της υποψηφίου/-ας έχει αναγνωριστεί ως αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης και

(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης.

2.3. Πολύτεκνοι και τα τέκνα τους:

(α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης και

(β) Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) που είναι σε ισχύ, από το οποίο προκύπτει ρητά η πολυτεκνική ιδιότητα.

2.4. Γονείς τριών τέκνων και τα τέκνα τους:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας [άρθρο 3 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75)].

Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον:

α) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία.

β) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο/η υποψήφιος/α ως γονέας ή ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι ο/η ίδιος/α ή ο γονέας του/ης, αντίστοιχα, έχει ή είχε μέχρι την ενηλικίωσή τους τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων.

Την ιδιότητα τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας αποκτούν οι:

(α) Γονέας ή γονείς που έχουν γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετηθέντων ή εκτός γάμου γεννηθέντων και

(β) Τα τέκνα αυτών όπου αυτό προβλέπεται.

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

2.5. Γι’ αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο, ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει:

(α) ο θάνατος του/των γονέα/γονέων και

(β) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/των τέκνου/τέκνων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.

2.6. Γι’ αυτούς που έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%):

(α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και

(β) Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο να είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Αν το πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τα κινητικά προβλήματα, αλλά μόνο αναπηρία άνω του 67%, τότε συμπληρωματικά απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής Ε.Σ.Υ. ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Άρθρο 5
Έλεγχος και παραλαβή δικαιολογητικών από τις Α.Ε.Ν.

1. Η παραλαβή από τις Α.Ε.Ν. των δικαιολογητικών των υποψηφίων, πραγματοποιείται μόνο μέσα στα χρονικά όρια που καθορίζονται για τον σκοπό αυτό από τη σχετική προκήρυξη και ολοκληρώνεται μετά από έλεγχο της πληρότητας και κανονικότητάς τους.

2. Δεν γίνονται δεκτά συμπληρωματικά δικαιολογητικά για οποιοδήποτε λόγο.

3. Δικαιολογητικά υποψηφίου/-ιας που είναι ελλιπή δεν παραλαμβάνονται.

4. Η διαδικασία παραλαβής και ελέγχου των δικαιολογητικών στις Α.Ε.Ν. γίνεται από επιτροπές παραλαβής των Α.Ε.Ν., όπως αναλυτικά περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη.

5. Οι Α.Ε.Ν. παραλαμβάνουν δικαιολογητικά που αφορούν μόνο στους Έλληνες υποψηφίους του άρθρου 3 του παρόντος. Η κατάθεση δικαιολογητικών λοιπών κατηγοριών εισαγομένων (αλλοδαπών κ.λπ. του άρθρου 10 του παρόντος) γίνεται απευθείας στο Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. Β΄ από τους ενδιαφερόμενους.

Άρθρο 6
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.)

Με το ν. 4777/2021 (Α΄ 25), θεσπίστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ε.Β.Ε. αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ως συντελεστής της Ε.Β.Ε. για την εισαγωγή στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών, ορίζεται η τιμή 0,80.

Άρθρο 7
Τρόπος επιλογής σπουδαστών/σπουδαστριών

1. Η επιλογή και ο καθορισμός σειράς προτεραιότητας των υποψηφίων της Γενικής Κατηγορίας και των Ειδικών Κατηγοριών, κατά ειδικότητα, γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ο νόμος ορίζει. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων διαβιβάζει, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, τους σχετικούς πίνακες επιτυχόντων στο Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. Β΄ κατά ειδικότητα.

Η ανακοίνωση των εισαγομένων ανά ειδικότητα γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ο νόμος ορίζει.

2. Η τελική κατανομή όλων των εισαγομένων στις Σχολές των Α.Ε.Ν. γίνεται από το Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. Β΄ ανάλογα με τη Γενική ή Ειδική Κατηγορία, στην οποία ανήκουν, τη σειρά προτίμησης ειδικοτήτων και αντίστοιχων Σχολών που έχουν δηλώσει και τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση χιλιοστού.

3. Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όλων των Κατηγοριών είναι ο/η υποψήφιος/-α να έχει κριθεί υγειονομικά κατάλληλος/-η στις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις Σχολές των Α.Ε.Ν. και καθορίζονται στη σχετική προκήρυξη εισαγωγής.

4. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων διαβιβάζει στο Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. Β΄, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, και τους σχετικούς πίνακες επιλαχόντων κατά ειδικότητα.

5. Υποψήφιος/-α, ο/η οποίος/-α εισάγεται, σε οποιαδήποτε ειδικότητα, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες επιτυχόντων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ της διαδικασίας επιλογής επιλαχόντων και δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχετικούς πίνακες επιλαχόντων της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 8
Διαδικασία παραλαβής και επαναληπτικών ελέγχων των δικαιολογητικών των υποψηφίων - Έκδοση τελικών αποτελεσμάτων

1. Η διαδικασία παραλαβής και επαναληπτικών ελέγχων των δικαιολογητικών από το Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. Β΄ γίνεται από επιτροπές, όπως αναλυτικά περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη.

2. Μετά την ολοκλήρωση των επαναληπτικών ελέγχων των δικαιολογητικών των υποψηφίων, δημιουργείται ηλεκτρονικό αρχείο υποψηφίων Γενικής Κατηγορίας και Ειδικών Κατηγοριών ανά ειδικότητα, οι οποίοι/-ες έχουν κριθεί υγειονομικά κατάλληλοι/-ες, το οποίο αποστέλλεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία επιλογής μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

3. Μετά την επιβεβαίωση της ακρίβειας των εισαχθέντων στοιχείων του αρχείου (έντυπου και ηλεκτρονικού) εισαγομένων της Γενικής Κατηγορίας και Ειδικών Κατηγοριών που έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκδίδονται τα αποτελέσματα εισαγωγής – κατανομής σπουδαστών/-στριών, με χρήση μηχανογραφικής εφαρμογής που είναι εγκατεστημένη στο Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν.

Άρθρο 9
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Παρουσίαση σπουδαστών/-στριών Κάλυψη κενών θέσεων

1. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με τοιχοκόλλησή τους στα κτήρια του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. [(Πειραιάς, Ακτή Βασιλειάδη Πύλη Ε1 – Ε2) και (Πειραιάς, Γρ. Λαμπράκη 150)] και αναρτώνται στο διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.ynanp.gr και http://www.hcg.gr με μέριμνα του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.Η.Δ.ΕΠ. Β΄/Γρ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, εκδίδεται σχετική ανακοίνωση τύπου με μέριμνα του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Γραφείου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται με αποκλειστικά δική τους ευθύνη για τα προαναφερόμενα αποτελέσματα.

2. Σε κάθε Α.Ε.Ν. διαβιβάζονται πίνακες εισαγομένων σε αυτή σπουδαστών/-στριών. Οι σπουδαστές/-στριες που έχουν επιλεγεί υποχρεούνται να παρουσιαστούν για εγγραφή και φοίτηση στις Σχολές τους, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, διαφορετικά αποκλείονται της εγγραφής τους στην Α.Ε.Ν.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία μετά την παρέλευση του χρόνου των δέκα (10) ημερών της προηγουμένης παραγράφου προκύψουν κενές θέσεις, αυτές θα καλυφθούν για μία και μόνο φορά από υποψήφιους/-ες από τους πίνακες επιλαχόντων που έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με τοιχοκόλλησή τους στα κτήρια του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. [(Πειραιάς, Ακτή Βασιλειάδη Πύλη Ε1 – Ε2) και (Πειραιάς, Γρ. Λαμπράκη 150)] και αναρτώνται στο διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.ynanp.gr και http://www.hcg.gr με μέριμνα του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.Η.Δ.ΕΠ. Β΄/Γρ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται με αποκλειστικά δική τους ευθύνη για τα προαναφερόμενα αποτελέσματα. Σε κάθε Α.Ε.Ν. διαβιβάζονται πίνακες εισαγομένων σε αυτή σπουδαστών/-στριών προς κάλυψη των κενών θέσεων. Οι σπουδαστές/-στριες που έχουν επιλεγεί υποχρεούνται να παρουσιαστούν για εγγραφή και φοίτηση στις Σχολές τους, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, διαφορετικά αποκλείονται της εγγραφής τους στην Α.Ε.Ν. Τυχόν κενές θέσεις που, ενδεχομένως, υπάρξουν κατά την εφαρμογή της παρούσης παραγράφου δεν θα καλυφθούν.

4. Οι εισαγόμενοι/-ες υποχρεούνται με την εγγραφή τους να προσκομίσουν και καταθέσουν στη Γραμματεία της Σχολής, στην οποία έχουν εισαχθεί για φοίτηση, Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία δηλώνουν ότι δεν έχουν εγγραφεί ή ότι δεν φοιτούν σε άλλη Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Δικαιολογητικά υποψηφίων που δεν εισάγονται, παραλαμβάνονται μόνο από την Α.Ε.Ν. στην οποία υποβλήθηκαν με την αίτηση υποψηφιότητας κατόπιν αιτήσεώς τους, με δική τους ευθύνη και έξοδα που τυχόν απαιτηθούν. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που δεν εισήχθησαν διατηρούνται στο αρχείο της Α.Ε.Ν. στην οποία υπεβλήθησαν και μετά από δύο (02) έτη από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της σχετικής Προκήρυξης καταστρέφονται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται προς τούτο από τον Διοικητή της εκάστοτε Α.Ε.Ν., εκτός αν υφίσταται εκκρεμής σχετική προσφυγή/δίκη, οπότε και διατηρούνται μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

Άρθρο 10
Κατ’ εξαίρεση εισαγωγή σπουδαστών/-στριών

1. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 2 και πέρα από τον οριζόμενο κατά Σχολή αριθμό εισακτέων, εισάγονται στις Α.Ε.Ν., ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους, οι παρακάτω κατηγορίες υποψηφίων:

1.1. Αλλοδαποί - Αλλογενείς: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αλλοδαποί μη Έλληνες το γένος και την υπηκοότητα, που και οι δύο γονείς τους δεν είναι Έλληνες.

1.2. Κύπριοι ομογενείς: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν Κύπριοι ομογενείς που ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι Κύπριος στην καταγωγή.

1.3. Απόφοιτοι ομογενειακών σχολείων Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου): Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι απόφοιτοι ομογενειακών σχολείων Τουρκίας που ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι Έλληνας στην καταγωγή.

Άρθρο 11
Προϋποθέσεις εισαγωγής κατ’ εξαίρεση σπουδαστών/-στριών

1. Για να γίνει, καταρχήν, δεκτή αίτηση οποιουδήποτε/οποιασδήποτε υποψήφιου/-ας των κατ’ εξαίρεση εισαγομένων του άρθρου 10 σπουδαστών/-τριών, πρέπει:

α) να είναι ηλικίας μέχρι 27 ετών και

β) να έχει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στις ανώτερες ή/και ανώτατες σχολές της χώρας που το εκδίδει. Ειδικά για τους απόφοιτους ομογενειακών σχολείων Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου), ο υποψήφιος πρέπει να έχει τίτλο ή πιστοποιητικό/βεβαίωση σπουδών ομογενειακού σχολείου που επιτρέπει την πρόσβαση σε ανώτερες ή/και ανώτατες σχολές της Ελλάδας.

2. Ειδικά για τους Αλλογενείς - Αλλοδαπούς, η εισαγωγή τους σε Α.Ε.Ν. γίνεται μόνον εφόσον υπάρχει σχετική διακρατική συμφωνία ή πρωτόκολλο μορφωτικής συνεργασίας με τη χώρα του/της ενδιαφερόμενου/-ης ή η υποψηφιότητά τους για επιλογή, προτείνεται επίσημα από την αντίστοιχη Διπλωματική Αρχή.

3. Ο αριθμός των κατά κατηγορία και εθνικότητα εισαγόμενων κατ’ εξαίρεση στις Α.Ε.Ν. σπουδαστών/-στριών του άρθρου 10 ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

4. Η κατανομή των εισαγόμενων κατ’ εξαίρεση σπουδαστών/-τριών του άρθρου 10, κατά Σχολή και Ειδικότητα, πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από σχετική υγειονομική εξέτασή τους, που γίνεται με μέριμνα του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. από την Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ./ΠΕΙΡΑΙΑ, εκτός των Κυπρίων για την υγειονομική εξέταση των οποίων ισχύει η ρύθμιση της παρ. 5. Όσοι υποψήφιοι/-ες των κατηγοριών αυτών κριθούν υγειονομικά κατάλληλοι/-ες, κατανέμονται σε όλες τις Α.Ε.Ν. της χώρας ανάλογα με τις δυνατότητες υποδοχής κάθε Α.Ε.Ν..

5. Οι Κύπριοι/-ες υποψήφιοι/-ες που επιλέγονται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας Κύπρου για τις Α.Ε.Ν., υποβάλλονται σε υγειονομική εξέταση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους Έλληνες υποψήφιους. Η ανωτέρω εξέταση θα λαμβάνει χώρα στα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου, που ορίζονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η γνωμάτευση της υγειονομικής εξέτασης του άρθρου 4 του παρόντος συνυποβάλλεται στο Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. Β΄ μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά κάθε υποψήφιου/-ας.

Άρθρο 12
Δικαιολογητικά υποψηφίων κατ’ εξαίρεση εισαγομένων

1. Οι υποψήφιοι για κατ’ εξαίρεση εισαγωγή στις Α.Ε.Ν. πρέπει να υποβάλουν, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα πιο κάτω, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:

1.1. Αίτηση, όπως τα υποδείγματα «Α1», «Α2» και «Α3» που επισυνάπτονται στον παρόντα κανονισμό.

1.2.Πιστοποιητικό γέννησης, με φωτογραφία του/της υποψήφιου/-ας, θεωρημένη για την ταυτοπροσωπία.

1.3. Τίτλο απόλυσης από σχολείο δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκειο).

Αν ο τίτλος απόλυσης είναι από ξένο σχολείο, ο/η υποψήφιος/-α πρέπει να υποβάλει και βεβαίωση του σχολείου ή της αρμόδιας Εκπαιδευτικής Αρχής της ξένης χώρας για τη δυνατότητα εισαγωγής του/της υποψηφίου/-ας κατά περίπτωση σε ανώτατη ή/και ανώτερη Σχολή της χώρας στην οποία υπάγεται το σχολείο.

Ειδικά για τους/τις απόφοιτους ομογενειακών σχολείων Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου), ο/η υποψήφιος/-α πρέπει να υποβάλει πιστοποιητικό/βεβαίωση σπουδών, βεβαίωση ότι το σχολείο ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Τουρκίας και ο χορηγούμενος τίτλος διασφαλίζει στον κάτοχο το δικαίωμα εισαγωγής σε ανώτερες ή/και ανώτατες Σχολές, βεβαίωση ότι με απόφαση των τουρκικών Εκπαιδευτικών Αρχών στα τέκνα Ελλήνων υπηκόων που σπουδάζουν σε ομογενειακά σχολεία αντί τίτλου απόλυσης χορηγείται πιστοποιητικό/βεβαίωση σπουδών.

1.4. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου της χώρας του/της, το οποίο να έχει εκδοθεί το πολύ ένα τρίμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής του, με εξαίρεση τους/τις αποφοίτους ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου Τουρκίας.

1.5. Αντίγραφο ποινικού μητρώου για δικαστική χρήση του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο να έχει εκδοθεί το πολύ ένα τρίμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής του (εξαιρούνται οι Κύπριοι και οι απόφοιτοι ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου Τουρκίας που καταθέτουν σχετική Υπεύθυνη Δήλωση κατά το υπόδειγμα αίτησης «Α2» και «Α3» αντίστοιχα).

1.6. Πιστοποιητικό γνώσης ελληνικής γλώσσας, από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Το πιστοποιητικό αυτό δεν απαιτείται αν ο/η υποψήφιος/-α έχει τίτλο απόλυσης από Ελληνικό Λύκειο ή αν είναι Κύπριος Ομογενής ή απόφοιτος ομογενειακών σχολείων Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου).

1.7. Γνωμάτευση Υγειονομικής εξέτασης.

1.8. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), με την οποία να αποδέχεται ότι κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχίας θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν.

2. Οι υποψήφιοι/-ες της κατηγορίας Αλλοδαπών-Αλλογενών υποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1. Επιπλέον, δε, πιστοποιητικό της αρμόδιας Αρχής της οικείας χώρας για την υπηκοότητα και την καταγωγή του/της υποψηφίου/-ας και των δύο γονέων του/της, από το οποίο πρέπει να προκύπτει σαφώς, ότι κανένας από αυτούς δεν έχει Ελληνική καταγωγή και υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η υποψήφιος/-α δεν είναι κάτοχος Πτυχίου Σχολής ή Τμήματος της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Ο/Η υποψήφιος/-α κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών του/της πρέπει να έχει μαζί του/της διαβατήριο ή την άδεια παραμονής, ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη παρουσία του/της στην Ελλάδα.

3. Τα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά εάν δεν είναι πλήρη. Επίσης, όσα από τα δικαιολογητικά έχουν εκδοθεί από ξένη Αρχή, πρέπει να είναι επικυρωμένα από Ελληνική Διπλωματική Αρχή στο εξωτερικό ή από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το γνήσιο της υπογραφής αυτού που υπογράφει το έγγραφο και επίσημα μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα, με την επιφύλαξη των διατάξεων των σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί νομοθετικά από την χώρα μας.

Άρθρο 13
Ενδιαίτηση

Δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Α.Ε.Ν., εκτός των Α.Ε.Ν./Ασπροπύργου, Α.Ε.Ν./Καλύμνου και Α.Ε.Ν./Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται στις Α.Ε.Ν./Κρήτης, Α.Ε.Ν./Ηπείρου, Α.Ε.Ν./Κύμης και Α.Ε.Ν./Οινουσσών.

Άρθρο 14
Αξιολόγηση

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών στις Α.Ε.Ν. πραγματοποιούνται με γραπτό τρόπο, όπως προβλέπεται στον οικείο Κανονισμό Σπουδών και στα αναλυτικά προγράμματα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Για την υποβολή τίτλων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ισχύουν τα ακόλουθα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (Α΄ 74):

Της αλλοδαπής

Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινές φωτοαντίγραφο από αντίγραφο εγγράφου που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο και απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα υποβάλλεται σε ευκρινές φωτοαντίγραφο της πρωτότυπης ή ευκρινές φωτοαντίγραφο του ακριβούς αντιγράφου.

Η επίσημη μετάφρασή τους γίνεται από:

  • αρμόδια κατά νόμο Αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή
  • την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή
  • από δικηγόρο ή από άμισθο ερμηνέα διορισμένο βάσει του ν. 148/1914 (Α΄ 25). Ειδικώς, όμως, μετά τον νέο «Κώδικα Δικηγόρων» [άρθρο 36, ν. 4194/2013 (Α΄ 208)], μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων που γίνονται από δικηγόρο μετά την 27-09-2013 γίνονται δεκτές, εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε.

Της ημεδαπής

α) Δημόσια έγγραφα ημεδαπής,

δηλαδή έγγραφα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι σπουδών – άδειες – πιστοποιητικά – βεβαιώσεις κ.λπ.), υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.

β) Ιδιωτικά έγγραφα ημεδαπής,

δηλαδή έγγραφα που δεν εκδίδονται από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εκδίδονται από ιδιωτικούς φορείς) υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά:

  • σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, καθώς και
  • σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό).

2. Τονίζεται ότι, η υποβολή απλών, ευανάγνωστων φωτοαντιγράφων, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου, περί της ακρίβειας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων φωτοαντιγράφων και ως εκ τούτου εξισώνεται με την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75). Στις περιπτώσεις υποβολής παραποιημένων ή πλαστών φωτοαντιγράφων, πέραν των ποινικών κυρώσεων που θα επιβάλλονται, θα ανακαλείται και η οικεία πράξη, για την έκδοση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά, κατά το μέρος που αφορά στον εν λόγω υποψήφιο.

3. Όπου απαιτείται η υποβολή πολλών υπευθύνων δηλώσεων του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) για βεβαίωση γεγονότων ή καταστάσεων, κατά τα ανωτέρω, είναι δυνατόν οι δηλώσεις αυτές να περιληφθούν σωρευτικά σε ένα έντυπο δήλωσης του νόμου αυτού.

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις ΑΕΝ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr