Γραπτά Πανελληνίων 2022: Ξεκινά η πειραματική βαθμολόγηση - Πότε ξεκινά η κανονική

Γραπτά Πανελληνίων 2022: Ξεκινά η πειραματική βαθμολογία - Πότε ξεκινά η κανονική

Πανελλήνιες 2022: Η πειραματική βαθμολογία των γραπτών του πρώτου μαθήματος στο οποίο διαγωνίστηκαν την Παρασκευή οι υποψήφιοι των ΓΕΛ "Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία" θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου (04/06) και η κανονική βαθμολογία των γραπτών από τη Δευτέρα (06/06) το μεσημέρι.

Πιο αναλυτικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο η πειραματική βαθμολόγηση ξεκινά το απόγευμα της επόμενης ημέρας από αυτήν που εξετάσθηκε το μάθημα. Εφόσον από την πειραματική βαθμολόγηση προκύπτουν ανάγκες διευκρινίσεων από την Κεντρική Επιτροπή, οι σχετικές ερωτήσεις, αυτές διατυπώνονται γραπτά και αποστέλλονται στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.


Η κανονική βαθμολόγηση των γραπτών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, αρχίζει μετά την 12 το μεσημέρι της μεθεπόμενης ημέρας από αυτή που πραγματοποιήθηκε η εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος, ώστε να δίνεται ο αναγκαίος χρόνος για την παραλαβή από όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα των διευκρινίσεων που ενδεχομένως θα παρασχεθούν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Δείτε ΕΔΩ τα Θέματα και τις Απαντήσεις του μαθήματος "Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία" των ΓΕΛ.

Αν κάποιο μάθημα εξετάζεται Παρασκευή πρωί, η πειραματική βαθμολόγηση γίνεται την επόμενη ημέρα λειτουργίας του Βαθμολογικού Κέντρου (δηλαδή το Σάββατο) και η κανονική βαθμολόγηση θα αρχίζει μετά τις 12 το μεσημέρι της μεθεπόμενης ημέρας (δηλαδή τη Δευτέρα).

Γενικά δεν επιτρέπεται η έναρξη της κανονικής βαθμολόγησης νωρίτερα, εκτός αν υπάρξει οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα.

Ποιοι είναι οι βαθμολογητές

Δεν μπορεί να μετέχει στην Επιτροπή Βαθμολογικού Κέντρου με οποιαδήποτε ιδιότητα ή ως βαθμολογητής αναβαθμολογητής, όποιος έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου, τα γραπτά του οποίου βαθμολογούνται σ’ αυτό το Β.Κ. 

Δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος Βαθμολογικού Κέντρου όποιος έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων.

Οι βαθμολογητές των γραπτών κάθε μαθήματος, είναι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της οικείας ή όμορης Διεύθυνσης και κατά προτεραιότητα αυτοί που έχουν διδάξει το οικείο μάθημα στην τελευταία τάξη του ΓΕΛ για ένα τουλάχιστον σχολικό έτος κατά την τελευταία τριετία.

Ο τρίτος βαθμολογητής (αναβαθμολογητής), επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών ή των μελών της επιτροπής του ΒΚ με μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ή Διευθυντής Λυκείου ή καθηγητής με βαθμό Α ́της οικείας ειδικότητας που έχει διδάξει το μάθημα κατά το τελευταίο έτος διδασκαλίας του.

Τα μέλη της Επιτροπής του Βαθμολογικού Κέντρου, μπορούν εκτός του ωραρίου απασχόλησής τους στην επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου, να χρησιμοποιούνται και ως τρίτοι βαθμολογητές.

Επίσης τα μέλη της Επιτροπής κάθε Β.Κ. είναι και συντονιστές των βαθμολογητών για τα αντίστοιχα με την ειδικότητά τους εξεταζόμενα μαθήματα, μεταφέρουν στους βαθμολογητές οδηγίες της Κ.Ε.Ε. Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων, παρακολουθούν τη διαδικασία βαθμολόγησης και παρεμβαίνουν, όταν κριθεί αναγκαίο, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σύγκλιση στην αξιολόγηση των βαθμολογητών σε κάθε Β.Κ., μπορούν, δε, να ορίζονται και ως αναβαθμολογητές.

Σε κάθε βαθμολογητή που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Β.Κ. αντιστοιχεί ένας κωδικός αριθμός που υπάρχει στο κεντρικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας.

Όσοι βαθμολογητές έχουν ήδη πάρει κωδικό με αυτόν τον τρόπο, ισχύει ο ίδιος και φέτος.

Όπου υπάρχει ανάγκη, μπορεί ο Πρόεδρος του Β.Κ να ζητά από τον Περιφερειακό Επόπτη Εξετάσεων ΓΕΛ αριθμό βαθμολογητών από όμορη Δ.Ε που έχουν διδάξει το οικείο μάθημα.

Πανελλήνιες 2022: Ο τρόπος εξέτασης & βαθμολόγησης του μαθήματος "Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2022.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr