Υποψήφιοι Πανελληνίων 2022: Πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας

Υποψήφιοι Πανελληνίων 2022: Πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας

Πανελλήνιες 2022: Μία εβδομάδα έχει απομείνει μέχρι την έναρξη των Πανελληνίων 2022, που αρχίζουν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα για τα Επαγγελματικά με το άγχος να ανεβαίνει στα ύψη για τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους.

Όπως συμβουλεύει, μιλώντας στα ΝΕΑ, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης, καταλυτική για τις καλές επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις αποτελεί η καλή ψυχολογία και η διαχείριση του άγχους.


«Συχνά, η θετική ψυχολογία και συναισθηματική σταθερότητα των τελευταίων ημερών συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό προκειμένου ένας μαθητής να μπορέσει, τις μέρες των εξετάσεων, να πετύχει τη μέγιστη δυνατή επίδοση» λέει χαρακτηριστικά και δίνει 10 συμβουλές συναισθηματικής... επιβίωσης των τελευταίων ημερών πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις:

1. Μείνε μακριά από ανθρώπους που σε αγχώνουν.

2. Ζήτησε από τους γονείς και τους καθηγητές σου να δείξουν τη μέγιστη κατανόηση τις μέρες αυτές.

3. Προσπάθησε να διατηρήσεις την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.

4. Εφάρμοσε μια ρουτίνα φαγητού και ύπνου.

5. Προσπάθησε να σκέφτεσαι «άσχετα» πράγματα, τα οποία σε βοηθούν να μην επικεντρώνεσαι μόνο στα μαθήματα και τη διαδικασία. Για παράδειγμα, τι είναι αυτό που σου έλειψε περισσότερο αυτή την περίοδο και θα θελήσεις να κάνεις τώρα που θα έχεις τη δυνατότητα.

6. Εστίασε στο χρονικό «μετά». Ποιο είναι το πλάνο σου για διακοπές, για τον ελεύθερο χρόνο που θα έχεις, πώς θα οργανώσεις το καλοκαίρι σου κ.ά.

7. Προσδιόρισε νέους στόχους, άσχετους με τις Πανελλαδικές. Για παράδειγμα, να μάθεις μια νέα ξένη γλώσσα, να κάνεις εθελοντισμό κ.ο.κ.

8. Επιδίωξε να κάνεις, για λίγη ώρα, ένα διάλειμμα μακριά από το καθημερινό περιβάλλον και συνθήκες.

9. Μείνε όσο μπορείς – ακόμη και εντελώς – μακριά από τα social media. Μπορεί να φαντάζει αδύνατο, αλλά απενεργοποίησε έστω τις ειδοποιήσεις ή ασχολήσου μόνο λίγη και συγκεκριμένη ώρα.

10. Μη διαβάζεις / ακούς / συζητάς την περίοδο αυτή για το πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι, αν θα ανέβουν ή αν θα πέσουν οι βάσεις, τι έκαναν οι συμμαθητές σου και πώς θα μπορούσες να έχεις γράψει καλύτερα από ό,τι τελικά έγραψες.

Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων


SOS: Τα «Φοιτητικά Νέα», το μέσο ενημέρωσης που χρειάζεσαι αυτή την περίοδο σε καθημερινή βάση, ως "Υποψήφιος Φοιτητής", για την ενημέρωση σου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022, σε ενημερώνουν από τώρα, πως και φέτος, μετά την εξέταση κάθε μαθήματος, θα δημοσιεύουν στην αρχική σελίδα foititikanea.gr και μέσα από την κατηγορία των Πανελληνίων 2022 τα θέματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε άμεσο χρόνο μαζί με τις προτεινόμενες απαντήσεις των θεμάτων και σχετικά σχόλια. Μείνετε Συντονισμένοι!


Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2022. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr