Εκτιμήσεις Βάσεων 2022: Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις

Εκτιμήσεις Βάσεων 2022: Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις

Εκτιμήσεις Βάσεων 2022: Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων σε μία σειρά τμημάτων, φέρνει ανατροπές όσο αφορά στις τάσεις των βάσεων εισαγωγής.

Λίγες ημέρες απομένουν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις οποίες θα διαγωνιστούν χιλιάδες υποψήφιοι με στόχο να εξασφαλίσουν μία θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.


Χθες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των εισακτέων για όλα τα τμήματα που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις Εκτιμήσεις των Βάσεων 2022 πατώντας εδώ.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων σε μία σειρά τμημάτων, φέρνει ανατροπές όσο αφορά στις τάσεις των βάσεων εισαγωγής.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς η πορεία των βάσεων 2022 θα εξαρτηθεί – εκτός από τον αριθμό των εισακτέων – από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό αλλά και από την καθιέρωση συντελεστών βαρύτητας και για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, φαίνεται πως ανεβαίνει ο πήχης για μία σειρά σχολών του μηχανογραφικού.

Αναφορικά με τις αυξομοιώσεις και την ανακατανομή των θέσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι στόχος είναι η στήριξη σε τμήματα όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και η μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με μεγαλύτερο μερίδιο στα τμήματα όπου αυξάνονται οι θέσεις αλλά και η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σε ποια τμήματα αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Η μείωση των εισακτέων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή, αναμένεται να φέρει «αναταράξεις» στην πορεία των βάσεων.

Σε μία σειρά από σχολές μεσαίας και υψηλής ζήτησης, ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με τη σύγκριση των φετινών με των περσινών εισακτέων  φαίνεται ότι σε μία σειρά τμημάτων κεντρικών ΑΕΙ, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.

Συνολικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξασφαλίζει 6.299 θέσεις (6.738 πέρυσι), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1.176 (1.246 πέρυσι), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.527 (1.563 πέρυσι), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς 2.062 (2.068 πέρυσι).

Μείωση εισακτέων καταγράφεται σε μία σειρά από τμήματα μεσαίας κυρίως ζήτησης, ενώ η εικόνα για τα υψηλόβαθμα φαίνεται πως δεν επηρεάζεται σημαντικά καθώς ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για Ιατρικές, Νομικές παραμένει αμετάβλητος.

Ωστόσο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η μείωση είναι σημαντική, όπως στο Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής όπου οι εισακτέοι ψαλιδίζονται σε 80 από 124 πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου καταγράφεται μείωση κατά 55 θέσεις.

Στα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις.

Σημαντική μείωση στα γεωπονικά τμήματα

Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους υποψηφίους που στοχεύουν στα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκαλεί η αισθητή μείωση των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που πιθανότατα να πιέσει τις βάσεις προς τα πάνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, στο ερχόμενο ακαδημαϊκός θα ανοίξουν τις πύλες του μόλις 90 υποψήφιοι από 146 πέρυσι.

Αντιστοίχως, στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος οι εισακτέοι μειώνονται σε 120 από 190.

Το «ψαλίδι» στις θέσεις εισαγωγής είναι ακόμη μεγαλύτερο στο τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού καθώς θα δεχθεί 120 φοιτητές από 270 το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Άσχημα είναι τα νέα και για όσους προσβλέπουν στην εισαγωγή στο τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης καθώς από τις 220 θέσεις που δέχθηκε πέρυσι, φέτος θα ανοίξει τις πύλες του σε μόλις 100 άτομα.

Μεγάλη μείωση καταγράφεται επίσης στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (-150 θέσεις), Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας (-55 θέσεις), καθώς και σε μία σειρά από καθηγητές σχολές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το τμήμα Μαθηματικών θα δεχθεί 21 λιγότερες εισακτέους, το τμήμα Φυσικής από 189 θα πάρει 160, ενώ το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης το ψαλίδι στις σχέσεις ανέρχεται σε 20.

Μείωση και σε τμήματα του ΕΚΠΑ

Αν και στα πρωτοκλασάτα τμήματα του πανεπιστημίου Αθηνών, όπως Ιατρική και Νομική ο αριθμός των θέσεων παραμένει αμετάβλητος, υπάρχουν μειώσεις σε ορισμένα τμήματα.

Στο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από 100 θέσεις που δόθηκαν πέρυσι, ο αριθμός πέφτει στις 70, μειωμένος κατά 33 θέσεις είναι στο τμήμα Θεολογίας ενώ 20 λιγότερες εισακτέους θα δεχθεί το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Εκτιμήσεις των Βάσεων 2022

in.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr