Νομοθετικό «όχι» στην καθ υπέρβαση εισαγωγή σεισμοπαθών στις Στρατιωτικές Σχολές

Νομοθετικό «όχι» στην καθ υπέρβαση εισαγωγή σεισμοπαθών στις Στρατιωτικές Σχολές

Δεν είναι εφικτή η κατ εξαίρεση εισαγωγή σεισμοπαθών στις στρατιωτικές σχολές λόγω ότι δεν υπάρχει τέτοια νομοθετική πρόβλεψη διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος.

Η δυνατότητα παροχής του ευεργετήματος της εισαγωγής, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, υποψηφίων στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022, όπως αυτό προβλέφθηκε με υπουργική απόφαση,  του υπουργείου Παιδείας, για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) των αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των Δήμων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και οι οποίοι υπέβαλαν δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021, δεν είναι δυνατή με την τροποποίηση της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος με θέμα «Ποσόστωση στην εισαγωγή σεισμοπαθών στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και στις Στρατιωτικές σχολές».


Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση «έχει εκδοθεί βάσει των άρθρων 13Β του ν.4186/2013 (Α΄193) και 68 του ν.4653/2020 (Α΄12) και οι σχετικές αυτές διατάξεις αφορούν στην καθ' υπέρβαση εισαγωγή σε Σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις μόνο των ΑΕΙ και των ΑΕΑ, χωρίς να γίνεται αναφορά στα ΑΣΕΙ και στα ΑΣΣΥ».

«Επίσης», συνέχισε, «αφορά μόνο σε όσους υποβάλλουν αίτηση - δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος».

Διευκρίνισε, δε, ότι «σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, η πρόβλεψη εισαγωγής καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, επιτεύχθηκε με την έκδοση διάταξης νόμου, η οποία προέβλεπε ειδικά την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, μαθητών που διέμεναν σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και αφορούσε στο επόμενο και όχι στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, του έτους συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις».

«Σε περιστάσεις όπως της φετινής χρονιάς», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «που οι φυσικές καταστροφές έλαβαν χώρα λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, η πρόβλεψη εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, δε θα μπορούσε να αφορά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος με το έτος συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς η εισαγωγή στις σχολές αυτές αφορά σε πρόσληψη στο Δημόσιο και όχι σε απλή εισαγωγή στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, και ως εκ τούτου, απαιτεί πέραν της ειδικής διάταξης νόμου που προαναφέρθηκε και άλλες ειδικές και χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), ΚΥΑ, ΕΔΥΕΘΑ κ.λ.π».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr