Στρατηγάκης: Η ΕΒΕ δεν έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος

Στρατηγάκης: Η ΕΒΕ δεν έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος

Μηχανογραφικό 2021: Η ΕΒΕ δεν έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος. Ο βαθμός του 8,82 είναι ο «κόφτης» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη όπου βλέπει οριακή άνοδο στις Βάσεις 2021 ενώ τονίζει ότι φέτος θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ).

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης μίλησε στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά» αναφέροντας τις βασικές εκτιμήσεις του 2021, οι οποίες μαζί με την ανακοίνωση των βαθμών που εκδόθηκαν την Παρασκευή και τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων που βγήκαν χθες τα οποία είναι λίγο καλύτερα από ότι ήταν πέρυσι προμηνύει γενικώς μια άνοδο των βάσεων εισαγωγής.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Στρατηγάκη σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία είναι η δυνατότητα ή μη ενός παιδιού να δηλώσει μια σχολή στο μηχανογραφικό του βγαίνει το συμπέρασμα ότι όσα παιδιά έχουν μέσο όρο μικρότερο του 8,82 δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν καμία σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο μηχανογραφικό τους. Γύρω στις 20 με 23 χιλιάδες είναι ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός, για αυτά τα παιδιά υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν ένα μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους.

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής ο αναλυτής εκπαιδευτικός τονίζει ότι είναι μια βάση που ζητάει από το μαθητή να γράψει το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων της Ελλάδας που σημαίνει δύσκολα θέματα, χαμηλός μέσος όρος χαμηλό το 80%.

Μείνετε ενημερωμένοι για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πατώντας εδώ.

«Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος και θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, θα είδατε στις ειδήσεις για το παιδί που έχασε τους γονείς του από covid και παρόλα αυτά αρίστευσε. Είναι προφανές ότι εμείς βλέπουμε μόνο τον αριστούχο υπάρχουν και πολλά άλλα παιδιά τα οποία χάσαν ή τον ένα γονιό ή τους δύο και τα παράτησαν γιατί δεν άντεξαν. Γιατί όταν έχουμε πάνω από 13 χιλιάδες νεκρούς είναι προφανές ότι και κάποιοι γονείς υποψηφίων πεθάνανε. Ο δεύτερος λόγος που πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να ισχύσει από φέτος είναι ότι αυτό το μάθανε οι υποψήφιοι στο μέσω της χρονιάς το Φεβρουάριο. Πρέπει νομίζω να επανέλθουμε σε μια αρχή που υπήρχε παλαιότερα στη δεκαετία του ‘00 και του ’90 ότι κάθε μέτρο θα ισχύει από την επόμενη χρονιά όχι από την τρέχουσα για να μην αιφνιδιάζουμε τα παιδιά και να μην τρελαινόμαστε και εμείς προσπαθώντας να καταλάβουμε.»

Ο κ. Στρατηγάκης καταλήγει στην ανάλυση του ότι τα παιδιά που είναι κάτω από 8,82 αποκλείονται εντελώς, τα παιδιά που είναι πάνω από 14,52 δεν χρειάζονται να ασχολούνται καθόλου με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, δεν τα πιάνει δεν τα αφορά ας κάνουν το μηχανογραφικό τους ήρεμα, και τα παιδιά που είναι ανάμεσα στο 8,82 και 14,52 δεν θα μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές του μηχανογραφικού.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Μηχανογραφικό 2021

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr