Μηχανογραφικό 2021: Γιατί να διαλέξω το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου;

Μηχανογραφικό 2021: Γιατί να διαλέξω το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου;

Μηχανογραφικό 2021: Το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου ανταποκρίνεται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη και ανταγωνιστική αγορά εργασίας στον χώρο της Πληροφορικής, προσφέροντας στους φοιτητές του άρτια επιστημονική κατάρτιση και δεξιότητες, μέσα από ένα συνεκτικό πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών προσανατολισμένο σε στοχευμένες κατευθύνσεις (Πληροφοριακά Συστήματα, Πληροφορική στις Ανθρωπιστικές-Κοινωνικές Επιστήμες). Το Τμήμα προσφέρει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου, εστιάζοντας σε γνωστικά πεδία αιχμής, με επίκεντρο την έρευνα και την καινοτομία. Οι σπουδές υποστηρίζονται από διδακτικό προσωπικό (απαρτιζόμενο από 18 μέλη ΔΕΠ και 5 μέλη ΕΔΙΠ) υψηλής επιστημονικής στάθμης, το οποίο συνεισφέρει σημαντικά στη στρατηγική δημοσιεύσεων του ιδρύματος. Η σύνδεση με την έρευνα και την αγορά εργασίας ενισχύεται από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, και έργα που τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος διεκδικούν με επιτυχία κάθε χρόνο, με την υποστήριξη των πέντε θεσμοθετημένων ερευνητικών εργαστηρίων του Τμήματος, δίνοντας έμφαση σε τομείς αιχμής των πληροφοριακών συστημάτων και των ψηφιακών εφαρμογών για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς και στη σύνδεση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων φοιτητών, ενώ η εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων μας κινείται σε πολύ υψηλό ποσοστό. Οι διδάσκοντες του τμήματος έχουν πλούσιο και αναγνωρισμένο συγγραφικό έργο ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους, με σημαντικό αντίκτυπο στο προφίλ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι επιστημονικά υπεύθυνοι και συμμετέχουν σε πληθώρα ερευνητικών και μελετητικών έργων. Το Τμήμα Πληροφορικής ενθαρρύνει τη συμμετοχή των φοιτητών στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας που πραγματοποιείται, δίνοντας τη δυνατότητα απόκτησης καθοριστικής ερευνητικής και επαγγελματικής εμπειρίας.


Στο Τμήμα Πληροφορικής επιδιώκεται η διαρκής ενίσχυση της ποιότητας και της αριστείας της διδασκαλίας και της ακαδημαϊκής έρευνας. Αξιοποιώντας ένα σύστημα διασφάλισης και παρακολούθησης της ποιότητας, τα αρμόδια όργανα του Τμήματος (Συνέλευση, Ομάδα εσωτερικής αξιολόγησης (ΟΜΕΑ), ΜΟ.ΔΙ.Π. Ιονίου Πανεπιστημίου) αξιολογούν σε τακτική βάση δείκτες επίδοσης σχετικούς με τη διδασκαλία, την έρευνα και τις διεθνείς συνεργασίες του Τμήματος. Για την αξιολόγηση αυτή ενθαρρύνεται η συμμετοχή και γνώμη των φοιτητών, ιδιαίτερα σε σχέση με την ποιότητα του προγράμματος σπουδών.   

Οδηγός Σπουδών

Ο Οδηγός Σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής επικαιροποιείται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους και περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα Επτάνησα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εντός του Οδηγού παρουσιάζεται το Τμήμα Πληροφορικής (σκοπός, υποδομές, προσωπικό), παρέχονται λεπτομέρειες για προπτυχιακές σπουδές (Κατευθύνσεις, Κανονισμός Σπουδών, Πρόγραμμα Μαθημάτων, Περιεχόμενο Μαθημάτων, Πτυχιακή εργασία, Πρακτική Άσκηση, Erasmus+/κινητικότητα Φοιτητών/τριών), καθώς και για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Επίσης, ο Οδηγός Σπουδών σκιαγραφεί την ερευνητική δράση του Τμήματος (Θεσμοθετημένα εργαστήρια, Ερευνητικά και Αναπτυξιακά Προγράμματα), παρέχει πληροφορίες για φοιτητικά θέματα (Κέντρο Δικτύων, Φοιτητική μέριμνα, Συνήγορος του φοιτητή, Ηλεκτρονική καρτέλα φοιτητή), και ολοκληρώνεται με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο (καταμερισμός σε χειμερινό και εαρινό εξάμηνο, περίοδοι εξετάσεων, διακοπές και αργίες).

Φοιτητοκεντρική μάθηση, διδασκαλία και αξιολόγηση

Στο Τμήμα Πληροφορικής ακολουθείται μία καθαρά φοιτητοκεντρική μάθηση, η οποία στηρίζεται στον ανοικτό διάλογο, τη συμμετοχή και την εποικοδομητική κριτική. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα κορμού αποτελείται από μαθήματα των δύο κατευθύνσεων “Πληροφοριακά Συστήματα” και “Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες” και μία σειρά μαθημάτων επιλογής, η οποία επικαιροποιείται κάθε χρόνο σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές τάσεις. Έτσι οι φοιτητές έχουν την ευελιξία να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά τους.

Αξιοποιούνται μαθησιακές, διδακτικές και αξιολογικές μέθοδοι λαμβάνοντας υπόψη ποικίλους τρόπους μάθησης. Δίνεται έμφαση στον εργαστηριακό προσανατολισμό μαθημάτων και σε εργασίες μορφής “project” αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία. Ενθαρρύνονται οι ομαδικές εργασίες με στόχο την εμβάθυνση σε εξειδικευμένα και προχωρημένα επιστημονικά θέματα ενισχύοντας την ομαδοσυνεργατική και βιωματική μάθηση. Καθοδηγούνται οι φοιτητές να εργαστούν σε αντικείμενα και θέματα που τους προκαλούν το ενδιαφέρον και καλούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους.

Η αξιολόγηση είναι μία πολύ σημαντική και αμφίδρομη διαδικασία. Καθώς καλούνται να εκτιμήσουν τα μαθησιακά αποτελέσματα των φοιτητών, προσκαλούν τους φοιτητές να αξιολογήσουν το βαθμό επίτευξης των μαθησιακών στόχων για κάθε μάθημα και κάθε διδάσκοντα. Η αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών πραγματοποιείται όχι μόνο μέσω των εξετάσεων στο τέλος του ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά μέσω ενδιάμεσων προόδων, εργασιών και ασκήσεων (αυτο)αξιολόγησης, καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου.

Οι φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν και να επικοινωνούν με τους καθηγητές τους για οποιοδήποτε θέμα αφορά τις σπουδές τους, χτίζοντας σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Οι διδάσκοντες ενθαρρύνουν τους φοιτητές να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς καινοτομίας, δράσεις ανοικτού λογισμικού, κ.ά. δημιουργώντας κίνητρα συμμετοχής και ενισχύοντας την αίσθηση αυτονομίας. Ο θεσμός του Συμβούλου-Καθηγητή είναι αρωγός σε όλη τη διάρκεια της φοίτησης, ακολουθώντας μία “ενεργητική” προσέγγιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διδάσκοντες γνωρίζουν την πλειοψηφία των φοιτητών “με τα μικρά τους ονόματα”!

Εισαγωγή φοιτητών, στάδια φοίτησης, αναγνώριση σπουδών και λήψη πτυχίου

Στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους το Τμήμα Πληροφορικής διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση των πρωτοετών (ημερίδα καλωσορίσματος) και οι πρωτοετείς φοιτητές λαμβάνουν πλούσιο ενημερωτικό υλικό που τους παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με τις υποδομές και τις παροχές του Τμήματος. Μετά την εγγραφή τους, οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές, αποκτούν προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό χρήστη για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τμήματος, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονική τάξη κτλ. Το Τμήμα διαθέτει λεπτομερή εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ) που περιγράφει τα όργανα διοίκησης του ΠΠΣ, τη χρονική διάρκεια του ΠΠΣ, πληροφορίες για την εγγραφή-αναστολή σπουδών, τη δομή του ΠΠΣ (μαθήματα/εξάμηνο/κατεύθυνση, πιστωτικές μονάδες (ECTS), κατευθύνσεις), τον εκτενή οδηγό σπουδών, το ωρολόγιο πρόγραμμα, το θεσμό των Συμβούλων σπουδών, τους κανονισμούς που διέπουν το ΠΠΣ, πληροφορίες για τη λήψη πτυχίου, τα συγγράμματα, τα μαθήματα Αγγλικής γλώσσας, την επιλογή μαθημάτων, την επανεξέταση μαθημάτων, την αναγνώριση μαθημάτων καθώς και για την πρακτική άσκηση, την πτυχιακή εργασία, την αξιολόγηση του διδακτικού έργου (Περίοδοι εξετάσεων, διεξαγωγή εξετάσεων, εξετάσεις φοιτητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατατακτήριες εξετάσεις, θέματα ηθικής και δεοντολογίας, αλλά και την αξιολόγηση των επιδόσεων φοιτητών.

Μαθησιακοί πόροι και φοιτητική στήριξη

Το Τμήμα προσφέρει σπουδές με σύγχρονο, δημιουργικό και δυναμικό χαρακτήρα, προωθώντας δραστηριότητες εξωστρέφειας και αλληλεπίδρασης με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Η μαθησιακή διαδικασία υποστηρίζεται από τη Γραμματεία (προσωπικό πολυετούς διοικητικής εμπειρίας) και τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Τμήματος, ενώ η φοιτητοκεντρική μάθηση και αριστεία στηρίζονται από την υιοθέτηση μοντέρνων και ευέλικτων τρόπων μάθησης, διδασκαλίας και εξέτασης, το θεσμό του Συμβούλου-Καθηγητή, την επιβράβευση των επιδόσεων μέσω χορηγιών-βραβείων, κ.ά. Για την υποστήριξη της διδασκαλίας το Τμήμα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων, ενώ για τις ερευνητικές ανάγκες διατίθενται εξοπλισμένοι χώροι για όλα τα θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος (BIHELab, ISDLab, NMSLab, HILab, CMODLab). Το Τμήμα έχει χαρτογραφήσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες του για ειδικό εκπαιδευτικό εξοπλισμό (ο οποίος αναμένεται) ύψους άνω των 2 εκ. ευρώ. Η μαθησιακή διαδικασία υποστηρίζεται από online ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως: Σύγχρονη και Ασύγχρονη μάθηση (Open eClass), ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων, Webmail, Κοινωνικά Δίκτυα Τμήματος, Ιστότοπος κλπ. Για όλους τους φοιτητές προσφέρονται επιπλέον υποστηρικτικές δομές όπως: Βιβλιοθήκη, Γραφείο Erasmus+, Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας, Συνήγορος του Φοιτητή, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, Γραφείο Διασύνδεσης.

Επαγγελματικές Προοπτικές

Με τη λήξη των σπουδών και την απόκτηση πτυχίου από το Τμήμα Πληροφορικής, ανοίγουν μπροστά στους απόφοιτους μία σειρά από επαγγελματικές ευκαιρίες. Έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, σε θέσεις πληροφορικής. Ενδεικτικά, μπορούν να απασχοληθούν σε δραστηριότητες όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση σε τομείς (ενδεικτικά) σχετικούς με το λογισμικό των υπολογιστών, την πληροφορική, των εφαρμογών διαδικτύου, των συστημάτων και εφαρμογών γραφικών, επεξεργασίας εικόνας και ομιλίας, των δικτύων κ.ά. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική, δημόσια και ιδιωτική), να ασχοληθούν με την ακαδημαϊκή έρευνα, και να παρέχουν υπηρεσίες σε μονάδες πληροφορικής, δικτύων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική δομή, σε πολλούς τομείς (ενδεικτικά, ιατρικό, φαρμακευτικό, ασφαλιστικό, ΜΜΕ, μεταφορές, ναυτιλία, τουρισμό, κ.ά.).

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://di.ionio.gr/gr/department/why-choose-our-department-for-your-studies/

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Μηχανογραφικό 2021

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr