Υποψήφιος των πανελλαδικών διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊο, τι συνέβη

Υποψήφιος των πανελλαδικών διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊο, τι συνέβη

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ένας υποψήφιος πανελλαδικών εξετάσεων στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν στην «πρεμιέρα» των πανελληνίων.

Ο υποψήφιος υπεβλήθη σε self test το οποίο βγήκε θετικό ενώ στη συνέχεια, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, έκανε μοριακό τεστ που επιβεβαίωσε πως είχε προσβληθεί από τον ιό.


Αμέσως ενημερώθηκε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κρήτης που με τη σειρά της ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.

Το αποτέλεσμα ήταν ο υποψήφιος να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του ενώ πανελλαδικές αναμένεται να δώσει τον Σεπτέμβριο.

Τι γίνεται εάν νοσήσει κάποιος υποψήφιος

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid-test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στη πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Θα συνεχίζονται οι εξετάσεις ακόμα και σε κόκκινες περιοχές

- Σε περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test) από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σημειώνεται ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορωνοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Τι συμβαίνει αν ασθενήσει υποψήφιος την ώρα εξέτασης

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας, υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του,

- η Λυκειακή Επιτροπή καλεί τον υποψήφιο και αν ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά
- αν ο υποψήφιος δεν υπογράψει τέτοια υπεύθυνη δήλωση, αφού η ΛΕΕ συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο ή στην οικεία ΕΕΔΔΕ και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο

Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, οπότε το γραπτό του μένει μόνιμα στο Ε.Κ. ή στην ΕΕΔΔΕ και δεν αποστέλλεται στο ΒΚ. Σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν φέρει δικαιολογητικά κλπ.), το γραπτό δοκίμιο αποστέλλεται τελικά στο ΒΚ για βαθμολόγηση με σχετικό αντίγραφο πρακτικού της Λυκειακής Επιτροπής, αφού ο υποψήφιος δεν παραπέμπεται στις επαναληπτικές εξετάσει

Τι γίνεται αν βρεθεί εκ των υστέρων θετικό κρούσμα

Στην περίπτωση αυτή αναφέρθηκε η Υφυπουργός Παιδείας κα. Ζέτα Μακρή η οποία δήλωσε προ ημερών:

Σε περίπτωση που ένα παιδί που έχει δώσει εξετάσεις βρεθεί εκ των υστέρων θετικό σε κρούσμα κορονοϊού, οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι, στην ίδια αίθουσα, θα συμμετέχουν κανονικά στις εξετάσεις. Επίσης, εάν ένας εκπαιδευτικός νοσήσει, υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασής του.

Κατά τα λοιπά συνεχίζονται αύριο Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 οι πανελλήνιες εξετάσεις, με τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) να εξετάζονται στη Φυσιολογία ΙΙ, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τα Δίκτυα Υπολογιστών και τις Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Πότε πρέπει να κάνουν τα self test

Υπενθυμίζεται οτι σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) πρέπει να κάνουν το δεύτερο αυτοδιαγωνιστικό τεστ με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το δεύτερο τεστ θα γίνει αύριο Σάββατο με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2021.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr