Πώς η Έκθεση θα επηρεάσει τις τάσεις των Βάσεων 2020

Πώς η Έκθεση θα επηρεάσει τις τάσεις των Βάσεων 2020

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Άνοδος στις ιατρικές σχολές, αυξομειώσεις στις βάσεις 2020 σε περιζήτητες σχολές όπως νομικές και μηχανικών υπολογιστών στα πολυτεχνεία. Ποιες οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020 στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η άνοδος των βάσεων 2020 των ιατρικών σχολών είναι η πιο σίγουρη πρόβλεψη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό συμβαίνει διότι πέρυσι λόγω των δύσκολων θεμάτων είχαν υποχωρήσει, με τη βάση της Ιατρικής Αθηνών να φτάνει για πρώτη φορά σε 18.724 μόρια.


Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται φέτος να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 19.000 μονάδων. Από την άλλη, ελαφρές αυξομειώσεις αναμένονται στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων σχολών όπως οι νομικές, και οι μηχανικοί Η/Υ των πολυτεχνείων, και βελτίωση των χαμηλόβαθμων.

Την έκπληξη θα κάνει η έκθεση

Η ολοκλήρωση των εξετάσεων στα βασικά μαθήματα για 82.159 υποψηφίους Γενικών Λυκείων άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση των βαθμών αρχές Ιουλίου και την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου. 

Σημειώνεται ότι ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών στα μαθήματα που ξεκίνησαν πρώτα, με τις εκτιμήσεις να λένε πως την έκπληξη την κάνει η Έκθεση. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Λογοτεχνίας, κοινό μάθημα για όλους τους υποψηφίους, τα θέματα ήταν δύσκολα όπως επισήμανε μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» η φιλόλογος Αμαλία Τριπαμπούκη.

Το ερώτημα που προβλημάτισε ήταν η παραγωγή λόγου, όπως ονομάζεται η Έκθεση. «Ζητήθηκε από τους μαθητές να περιγράψουν την προσωπική σχέση τους με το βιβλίο και πόσο από τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο τους αφιερώνουν σ’ αυτό. Το πρόβλημα προέκυψε από δύο παράγοντες.

  • Πρώτα πρώτα, ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν προσωπικά, στο πλαίσιο όμως ενός άρθρου, όπου, σύμφωνα και με τη θεωρία, επικρατεί το τρίτο πρόσωπο και όχι το πρώτο, που χρησιμοποιούμε, όταν γράφουμε κάτι προσωπικό.
  • Δεύτερον, η προσωπική εμπειρία που έπρεπε να περιγράψουν οι μαθητές, έπρεπε να έχει ως αφετηρία το περιεχόμενο των δύο μη λογοτεχνικών κειμένων που δίνονταν στην αρχή.

Στα κείμενα αυτά οι συγγραφείς εκδήλωναν θετική στάση απέναντι στο βιβλίο, τόσο σε επίπεδο ανάγνωσης όσο και σε επίπεδο συγγραφής. Τι έπρεπε να γράψει ένας μαθητής που δεν διαβάζει βιβλία;» επισήμανε η κ. Τριπαμπούκη.

Νέα δεδομένα από τη συνεξέταση Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός-ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, «η συνεξέταση της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ως προς τις επιδόσεις των υποψηφίων και ως προς το ποσοστό των γραπτών που θα αναβαθμολογηθούν, που είναι άγνωστος παράγοντας στη διαμόρφωση των βάσεων. Γενικά οι επιδόσεις στο μάθημα θα επηρεάσουν τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία».

Οι βάσεις στα επιστημονικά πεδία

Οι βαθμοί σε συνδυασμό με τις επιλογές, που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο μηχανογραφικό δελτίο θα καθορίσουν την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Μια επί της ουσίας προσέγγιση για την πορεία των βάσεων θα μπορεί να γίνει όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί των υποψηφίων και μαζί τα σχετικά στατιστικά στοιχεία για όλους όσοι πήραν μέρος στις εξετάσεις.

Οι ειδικοί προβλέπουν σε πρώτη φάση, πτωτική κίνηση των βάσεων για τις σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης κυρίως για τις σχολές των περιφερειακών ΑΕΙ και λιγότερο για τα κεντρικά πανεπιστήμια. Ενδέχεται να καταγραφούν διαφοροποιήσεις στη διαμόρφωση των βάσεων, δηλαδή η πτώση των μορίων να είναι μεγαλύτερη μόνο στις υψηλόβαθμες σχολές και ανοδική στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

SOS: Την ενημερωτική σελίδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ. 

Στις σχολές της κατεύθυνσης των θετικών Επιστημών αναμένεται ελαφρά άνοδος βάσεων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Βάσεις 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr