Πανελλήνιες και νέοι

Πανελλήνιες και νέοι

Επιστολές Πανελλαδικών: Γράφει ο φοιτητής, Στέλιος Μπατζάκας, (περσινός υποψήφιος) προς τους νυν υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 στα «Φοιτητικά Νέα»: 

Πανελλήνιες. Η γνωστή σε όλους διαδικασία, που βάζει παιδιά 17 και 18 ετών και όχι μόνο, να επιλέξουν το μέλλον τους και τα υποχρεώνει να ενηλικιωθούν πρόωρα, μέσω ενός συστήματος, το οποίο «τρώει» οποιονδήποτε ευαίσθητο χαρακτήρα και «άτυχο» μαθητή ο οποίος δεν έχει αναπτύξει την πνευματική ικανότητα, ώστε να διαχειριστεί το άγχος και την πίεση αυτής της διαδικασίας.


Πόσες είναι οι φορές που έχεις δει φίλους και συμμαθητές να κλαίνε, να μη τα καταφέρνουν, ακόμα και συγγενείς, αδέρφια και κάθε έναν από αυτούς που «απέτυχαν» και ήταν ένα ψυχολογικό ράκος; Η πρώτη απάντηση δεν είναι πως απέτυχαν, αλλά πως δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν κάτι που δε θα έπρεπε να είναι σε θέση να δοκιμάσουν εξαρχής. Η δεύτερη απάντηση είναι πολλές, και δεν ήταν οι τελευταίες ή τουλάχιστον για εμένα και για εσένα να ήταν, αλλά όσο υπάρχει αυτή η διαδικασία πάντα κάποιος θα βρίσκεται στη θέση σου ή στη θέση του παρατηρητή και θα βλέπει αυτό το ψυχοφθόρο σύστημα να καταπνίγει ταλέντα, δεξιότητες, όνειρα και πολλές αρετές των νέων, οι οποίοι δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα γίνονταν ο επόμενος κορυφαίος γιατρός, η επόμενη κορυφαία δικηγόρος ή η καλύτερη Ελληνίδα ψυχολόγος και πολλά άλλα παραδείγματα. Ζούμε στην εποχή όπου η εξέλιξη σε όλους τους τομείς είναι ραγδαία και παρόλα αυτά ακόμα μπορεί να πετύχει το όνειρο του ο πιο «τυχερός», επειδή έπεσαν όσα είχε διαβάσει, ο πιο διαβασμένος, επειδή έμαθε νερό την ιστορία και την κοινωνιολογία, ο πιο ατσάλινος χαρακτήρας, επειδή δεν αγχώθηκε στις πανελλήνιες και στην αντίπερα όχθη, ο μαθητής που αγχώθηκε, που δεν είχε διαβάσει αυτό το κάτι και που δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί σε αυτό το σύστημα να μη τα καταφέρνει και να αρχίζει να πιστεύει πως δεν αξίζει και πως είναι ένας αποτυχημένος και πως όλα τελείωσαν για αυτόν. Και στην πραγματικότητα, ενδεχομένως ο «αποτυχημένος» να γινόταν ένας καλύτερος ______, από τον άλλο και να μη μπόρεσε ή να μη μπορέσει ποτέ να το αποδείξει. Μιλάμε για ισότητα και πιστεύουμε στις ίσες ευκαιρίες και θέλουμε να βλέπουμε τον νέο να πετυχαίνει, αλλά τι κάνουμε για αυτό; Το έχουμε πετύχει;

Πέρυσι ήμουν μέρος αυτού ως υποψήφιος στην κατεύθυνση της οικονομίας και πληροφορικής, ίσως ήμουν από τους τυχερούς και τα κατάφερα, ίσως και εσύ τα καταφέρεις και στο εύχομαι, φέτος παρατηρητής αλλά τα συναισθήματα ίδια βλέποντας την αδικία και την κατάσταση να επαναλαμβάνεται *ιδίως στις θετικές επιστήμες* μερικά λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν την επιλογή και την δυσκολία των θεμάτων. Αποφάσισα να γράψω αυτή την επιστολή μία από αυτές τις μέρες που ένιωσα για άλλη μια φορά την στεναχώρια και την λύπη των παιδιών και των γονιών τους, διότι δεν τα κατάφεραν ή δεν πήγαν όλα όπως τα είχαν σχεδιάσει. Ήθελα να υπενθυμίσω σε γονείς και παιδιά πως πραγματικότητα είναι νικητές, είναι όλοι περήφανοι για αυτούς, όλοι τους. Άντεξαν μέχρι και την τελευταία μέρα, δοκιμάστηκαν από ένα μη αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης και ίσως τους είπε πως δεν είναι αρκετοί. Κι όμως είναι! Και αξίζουν πολλά περισσότερα, και όσα άρθρα και να γραφτούν δεν θα περιέχουν όσα πρέπει να ειπωθούν, αλλά όση απογοήτευση και να νιώσουν, δεν πρέπει να πιστέψουν στιγμή πως δεν αξίζουν ή να πάψουν να πιστεύουν στον εαυτό τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο και να βρεθεί ένας πιο αντικειμενικός τρόπος και πιο ‘ανθρώπινος’ , ως προς τα όνειρα και τα συναισθήματα ενός νέου και αυτό το φλέγον ζήτημα θα έπρεπε να απασχολεί αν όχι όλους μας, τουλάχιστον τους αρμόδιους φορείς.

* Όταν οι πληγές είναι ανοιχτές και οι απαιτήσεις και τα όνειρα φαντάζουν πολυτέλεια, το να είσαι νέος στη σύγχρονη Ελλάδα μοιάζει ασυγχώρητο.

* Απόσπασμα από το βιβλίο της ΣαρίταΧαϊμ, Placebo

Ευχαριστώ τα «Φοιτητικά Νέα» για την ευκαιρία που δίνουν στους νέους να ακουστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με αυτά τα θέματα. Ήθελα να εκφραστώ και να γράψω τις απόψεις μου βλέποντας φίλους και γνωστούς να στεναχωριούνται άλλη μια φορά, όπως πέρυσι, όπως κάθε χρόνο καθώς πολλοί από αυτούς δεν το αξίζουν βάση της προσπάθειας και των δυνατοτήτων τους.

Την ενημερωτική σελίδα όλα τα νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εδώ.

*Τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr