Πανελλήνιες (Βιολογία): Διαμαρτυρία υποψηφίου με το παλαιό σύστημα για το ερώτημα Α2

Πανελλήνιες (Βιολογία): Διαμαρτυρία υποψηφίου με το παλαιό σύστημα για το ερώτημα Α2

Υποψήφιος των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 με επιστολή του στα «Φοιτητικά Νέα» εκφράζει τη διαφωνία του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Θεμάτων και το Υπουργείο Παιδείας ως προς τον τρόπο διατύπωσης του υποερωτήματος Α2 του Α Θέματος του μαθήματος της Βιολογίας στις φετινές εξετάσεις.

Αναλυτικά η επιστολή του υποψηφίου:


"Αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Θεμάτων και του Υπουργείου Παιδείας,

Όντας απόφοιτος Γενικού Λυκείου, επέλεξα να συμμετάσχω στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2020 με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα και με την παρούσα επιστολή θα ήθελα εκφράσω τις ανησυχίες μου σχετικά με την εξέταση της Βιολογίας.

Όπως αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα πολλών άλλων συνυποψηφίων μου, τα θέματα στα οποία εξεταστήκαμε ήταν ασφαλώς πιο απαιτητικά σε σχέση  με αυτά του νέου συστήματος.Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθώ στο υποερώτημα Α2 του Α Θέματος το οποίο φαίνεται να έθεσε σε δύσκολη θέση την πλειοψηφία όσων διαγωνίστηκαν με το Παλαιό σύστημα. Ως γνωστόν το ίδιο ερώτημα υπήρχε αμιγές και στο Νέο σύστημα.Ωστόσο, δεδομένου ότι το Κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου της Βιολογίας Προσανατολισμού δεν αποτελούσε μέρος της εξεταστέας ύλης για το δικό μας σύστημα, δεν θα έπρεπε να είχε και μέρος στο διαγώνισμα αυτό. Σας παραθέτω απόσπασμα του σχολικού βιβλίου: «Μικρό πυρηνικό RNA (snRNA). Είναι μικρά μόρια RNA, τα οποία συνδέονται με πρωτεΐνες και σχηματίζουν μικρά ριβονουκλεοπρωτεϊνικά σωματίδια. Τα σωματίδια αυτά καταλύουν την «ωρίμανση» του mRNA, μια διαδικασία που, όπως θα αναφερθεί παρακάτω, γίνεται μόνο στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς.» Όπως τονίζεται  λοιπόν, τα ριβονουκλεοπρωτεϊνικά σωματίδια απαντώνται αποκλειστικά στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς.Πουθενά όμως στο σχολικό βιβλίο δεν αναφέρεται τί είδους οργανισμοί είναι οι ιοί με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι βασιζόμενοι στο ένστικτό τους, να επιλέξουν ως σωστή απάντηση το «γ».

Ορμώμενος από πολλαπλές συζητήσεις με συνυποψηφίους μου και από οσα έχω διδαχθεί ως τώρα, λαμβάνω το θάρρος να βοηθήσετε στην καθοδήγηση της βαθμολόγησης αυτού του κακοδιατυπωμένου ερωτήματος, το οπόιο επιδέχεται και ως σωστή απάντηση το «γ», αφού δεν υπάρχει αυτούσια αναφορά αυτού στο σχολικό βιβλίο. Εύχομαι με την συγκαταβολή σας, το ουτοπικό αυτό ερώτημα να μη στερήσει σε κανέναν  την ευκαιρία να εισαχθεί στη σχολή των ονείρων του…πόσο μάλλον όταν την διεκδικεί για δεύτερη φορά κάτω από δυσάρεστες και δύσκολες συνθήκες."

Με εκτίμηση,
Υποψήφιος Πανελλαδικών εξετάσεων.

SOS: Την ενημερωτική σελίδα των υποψήφιων φοιτητών μπορείτε να την δείτε πατώντας εδώ. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr