Οι ρυθμιστές των βάσεων 2020

Οι ρυθμιστές των βάσεων 2020

Πανελλήνιες Βάσεις 2020: Οι «μαχητές» των Πανελλαδικών, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών, ανεξάρτητα από τη δυσκολία των θεμάτων, θα περάσει τελικά σε κάποια σχολή, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών.Ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας εξηγεί στο iefimerida ότι οποιαδήποτε ανάλυση για τις Βάσεις 2020, αυτή τη στιγμή, είναι άκαιρη.

Οι 3 παράγοντες που θα ρυθμίσουν τις Βάσεις 2020


«Η διαμόρφωση των βάσεων 2020 εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Τον αριθμό των εισακτέων, τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις επιθυμίες για σπουδές, όπως αυτές εκφράζονται με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους δελτίο» αναφέρει αρχικά ο κ. Στρατηγάκης και προσθέτει:«Ο αριθμός των εισακτέων δεν άλλαξε φέτος, γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν θέλησε να φορτίσει πιο πολύ τους ήδη ταλαιπωρημένους υποψηφίους. Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2002 ταλαιπωρήθηκαν πολύ με ένα σύστημα εισαγωγής που άλλαζε κάθε τόσο και μετά ήρθε ο κορωνοϊός, που τα εγκλώβισε στα σπίτια τους, πράγμα ιδιαίτερα εξουθενωτικό για εφήβους.»Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «η διατήρηση του ίδιου υψηλού αριθμού εισακτέων σημαίνει ότι θα εισαχθούν οι περισσότεροι υποψήφιοι, αφού πέρυσι οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου εισήχθησαν σε ποσοστό 86%. Η διατήρηση του ίδιου αριθμού εισακτέων σημαίνει ότι ο παράγοντας εισακτέοι δεν θα επηρεάσει καθόλου τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων».

«Κλειδί» οι επιδόσεις και οι… επιθυμίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές 2020

Ο δεύτερος παράγοντας διαμόρφωσης των Βάσεων, λέει ο Στράτος Στρατηγάκης, «είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων. Φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες: τη δυσκολία των θεμάτων που θα επιλεγούν από τους θεματοδότες, αλλά και από το διάβασμα και την απόδοση των υποψηφίων, που διάβαζαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφενός γιατί ήταν εγκλωβισμένοι στο σπίτι και αφετέρου γιατί έκαναν διαδικτυακό μάθημα, που ομολογουμένως είναι πιο δύσκολο από το δια ζώσης, για τους περισσότερους μαθητές. Συνεπώς οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν θα εξαρτηθούν φέτος μόνο από τη δυσκολία των θεμάτων, αλλά και από το πόσο αποδοτική ήταν η μελέτη των υποψηφίων, μέσα στις συνθήκες που επικρατούσαν, κάτι το οποίο είναι εντελώς άγνωστο.»

Ο τρίτος παράγοντας, δηλαδή οι επιθυμίες των υποψηφίων, συνεχίζει ο κ. Στρατηγάκης, «εκφράζονται μέσα από τη διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου, που γίνεται μετά τις εξετάσεις και πάντα ήταν η άγνωστη παράμετρος που επηρέαζε τις βάσεις. Και φέτος το ίδιο συμβαίνει γιατί υπάρχουν μεταβολές στον τρόπο που δηλώνονται οι σχολές που εξαρτώνται από τις γενικότερες τάσεις, που φέρνουν κάποιες σχολές στο προσκήνιο, όταν οι υποψήφιοι ελπίζουν ότι κάποιες σπουδές θα τους δώσουν πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας».

Τα μόρια για τις μετεγγραφές

Οι τάσεις αυτές, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «αλλάζουν απρόβλεπτα, περίπου ανά πέντε χρόνια. Φέτος υπάρχει επιπλέον ο άγνωστος της οικονομικής κρίσης, που ακολουθεί το lockdown λόγω κορωνοϊού, που δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει τους υποψηφίους στο να δηλώσουν σχολές μακριά από την οικογενειακή εστία. Υπάρχει ακόμη και η βάση που καθιερώνεται στις μετεγγραφές από φέτος και δεν θα επιτρέπει σε υποψηφίους με πολύ χαμηλή βαθμολογία να πάρουν μετεγγραφή σε υψηλόβαθμες σχολές».

Σύμφωνα με τη βάση των μετεγγραφών, καταλήγει ο κ. Στρατηγάκης, «για να διεκδικήσει κάποιος υποψήφιος μετεγγραφή σε ένα τμήμα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τα μόρια της βάσης της σχολής μείον 2750 μόρια. Αυτό πιθανόν να αποτρέψει κάποιους υποψηφίους με λίγα μόρια να δηλώσουν σχολές που έχουν υψηλές βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ελπίζοντας ότι θα πάρουν μετεγγραφή σ’ αυτές. Το μόνο που γνωρίζουμε, λοιπόν, για τη διαμόρφωση των βάσεων είναι ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων σε σχέση με τις περσινές.»

Την ενημερωτική σελίδα όλα τα νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr