Οι αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν τις βάσεις 2020

Οι αλλαγές των πανελλαδικών που αναμένεται να επηρεάσουν τις βάσεις 2020

Πανελλήνιες 2020: Ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια παραμένει και φέτος υψηλός, με 77.970 επιτυχόντες να βρίσκουν μια θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα.

Οι φετινοί υποψήφιοι εγκαινιάζουν το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων με μικρές αλλαγές σε εξεταζόμενα μαθήματα, μειωμένη ύλη που σε ορισμένα μαθήματα αγγίζει ακόμα και το 1/3 σε περικοπή και ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει, καθώς έχουν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας.


Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές φαίνεται ότι θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τον νέο χάρτη των βάσεων. Πάντως, και φέτος περίπου το 80% των υποψηφίων θα περάσει το κατώφλι των πανεπιστημίων, με τη βαθμολογία του να καθορίζει αν πρόκειται για πρώτη του επιλογή.

Στις γενικές παρατηρήσεις, αναμένεται μια φαινομενική και οριζόντια μικρή άνοδος στις βάσεις εξαιτίας της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας, ενώ άγνωστος παράγοντας παραμένει ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων, βάσει της νέας μειωμένης ύλης.

«Ο ψυχολογικός παράγοντας κρίνεται σημαντικός για τους φετινούς υποψηφίους. Οι μαθητές έχασαν την καθημερινότητά τους και είναι άγνωστο πώς θα ανταποκριθούν στα εξεταζόμενα θέματα», σημειώνει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας στην εφημερίδα και συνεχίζει: «Οι φετινές πανελλαδικές διενεργούνται πολύ κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία, επομένως πολύ πιθανό να μην υπάρξει κόπωση στους μαθητές, όμως πρόκειται για μία διαδικασία η οποία λόγω των έκτακτων συνθηκών θα πρέπει να αλλάξει άρδην. Φέτος, χρειάζεται προετοιμασία, πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες φορές».

Ο χάρτης των βάσεων

1ο ΠΕΔΙΟ (ανθρωπιστικών, κοινωνικών και νομικών σπουδών: Από πέρσι χαμηλά ο πήχυς

Οι φετινοί υποψήφιοι βρίσκουν από πέρσι ένα χάρτη βάσεων με αρκετά χαμηλό πήχυ. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, ακόμα και δημοφιλείς σχολές, όπως η Νομική, πέρσι είχαν αρκετά μεγάλη απώλεια μορίων. Από 141 έως και 240 μόρια έχασαν οι Νομικές, με την Αθήνα να πέφτει στα 18.013 μόρια (απώλεια 206 μορίων), τη Θεσσαλονίκη στα 17.824 μόρια (απώλεια 141 μορίων) και τη Θράκη στα 17.225 μόρια (απώλεια 240 μορίων). Σε πτωτική πορεία βρίσκεται και η Ψυχολογία, με την υψηλότερη σχολή να φτάνει τα 17.608 μόρια (ΕΚΠΑ) και τη χαμηλότερη τα 16.641 μόρια.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν παρουσιάζει διαφορές, οι βάσεις φέτος -τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα, αν και σημειώνεται ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού θα φέρει μικρή άνοδο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός όχι μόνο για τις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά και για τις μεσαίου επιπέδου. Κι αυτό γιατί ο αριθμός υποψηφίων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε πανεπιστήμια.

Ακόμα, όμως, και με ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού, και φέτος θα καταγραφούν στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο πολύ χαμηλές «πτήσεις» σε σχολές όπως οι ξένες φιλολογίες. Ενδεικτικά, πέρσι, το τμήμα με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής ήταν το Ιταλικής Γλώσσας με 4.016.

2ο ΠΕΔΙΟ (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Σχεδόν… ελεύθερη πρόσβαση

Συνθήκες σχεδόν «ελεύθερης πρόσβασης» θα επικρατήσουν και φέτος στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο διαθέτει θέσεις σχεδόν ισάριθμες με τον αριθμό των υποψηφίων. Ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί κυρίως στις σχολές και τα τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων, ενώ αντίθετα σε πολλά περιφερειακά (σ.σ: ιδίως σε όσα αποτελούν μετεξέλιξη των ΤΕΙ) θα καταγραφούν βάσεις της τάξεως 5.000-6.000 μορίων.

Οι πολυτεχνικές σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα δέχτηκαν πέρσι σημαντικές απώλειες ακόμα και 800 μορίων, ενώ στα περιφερειακά η πτώση ήταν γεωμετρική, ακόμα και κατά 2.900 μόρια. Μοναδική εξαίρεση στο ΕΜΠ το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που ανέβασε τη βάση του κατά 74 μόρια, φτάνοντας τα 18.314 μόρια, ενώ στο κατώφλι των 18.000 μορίων έμεινε και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με 18.014 μόρια και απώλεια μόλις 19 μορίων.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι φυσικομαθηματικές σχολές, που ειδικά στην περιφέρεια η εισαγωγή πλέον γίνεται με πολύ χαμηλή βάση. Ενδεικτικά στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ η βάση πέρσι ήταν στα 14.617 μόρια και απώλειες 535 μορίων, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μόλις 7.501 μόρια.

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να παρουσιαστούν μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις που διαμορφώθηκαν πέρσι, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις στις βαθμολογίες των υποψηφίων.

3ο ΠΕΔΙΟ (επιστήμες υγείας): «Μάχη» για τις Ιατρικές

Ακόμα ένα επιστημονικό πεδίο με υψηλό ανταγωνισμό, ιδίως για τις σχολές που κρατάνε τα πρωτεία στις επιλογές των υποψηφίων, τις Ιατρικές. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις και δίνεται «μάχη» για μία θέση στα αμφιθέατρα.

Πάντως, οι περσινές βάσεις κράτησαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τις παραδοσιακά υψηλόβαθμες Ιατρικές με απώλειες από 223 έως και 332 μόρια, με τη σχολή της Αθήνας να χάνει 305 μόρια και να πέφτει στα 18.724 μόρια και τη Θεσσαλονίκη στα 18.585 μόρια. Η τελευταία Ιατρική, της Αλεξανδρούπολης, κατέγραψε 18.123 μόρια εισαγωγής.

Αντίθετα, σε υψηλά επίπεδα φαίνεται ότι θα κρατηθούν και φέτος τα παραϊατρικά τμήματα. Πέρσι, ακόμα και τα «νέα» τμήματα που προήλθαν από την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ σημείωσαν πολύ καλές «επιδόσεις». Ενδεικτικά το τμήμα Φυσικοθεραπείας στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος έχει βάση 15.970 μόρια και η Λογοθεραπεία Πάτρας 14.410 μόρια.

Χαμηλές πτήσεις αναμένονται στις επαρχιακές σχολές και τμήματα όπως Γεωπονική και Δασοπονία, που θα παραμείνουν σε χαμηλή βάση και φέτος όπως όλα δείχνουν.

Εξαίρεση οι Νοσηλευτικές

Τα μοναδικά τμήματα που παρουσίασαν αλλαγές στον αριθμό εισακτέων ήταν αυτά των Νοσηλευτικών. Η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε εξορθολογισμό του αριθμού εισακτέων, καθώς εντοπίστηκαν αρκετές αποκλίσεις. Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παραμένει ο ίδιος, όμως παρουσιάζονται αρκετές μεταβολές με μεγαλύτερη τη δραστική μείωση στη Νοσηλευτική Διδυμότειχου, που από 255 εισακτέους πέρσι, πέφτει στους 128 με περσινή βάση εισαγωγής 10.622 μόρια, και την αύξηση από 184 σε 221 εισακτέους στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω) με περσινή βάση εισαγωγής 14.188 μόρια. Παρά τις προσθαφαιρέσεις, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στην πορεία των βάσεων στις εν λόγω σχολές.

4ο ΠΕΔΙΟ (οικονομίας και πληροφορικής):Υψηλές «πτήσεις» και αντιθέσεις

Το μοναδικό πεδίο που παρουσίασε μετά από αρκετά χρόνια άνοδο των βάσεων πολύ πιθανόν να διατηρήσει και φέτος τις υψηλές «πτήσεις» για τις δημοφιλείς σχολές. Επειδή όμως πρόκειται και για ένα πεδίο με πληθώρα θέσεων που καλύπτει την πλειονότητα των υποψηφίων, θα διατηρήσει και την αντίθεση των τμημάτων με πολύ χαμηλή βάση.

Ενδεικτικά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης σκαρφάλωσε στα 17.959 μόρια. Αντίστοιχα, και η Πληροφορική ανέβηκε στα 16.433 μόρια, ενώ και το Τουριστικών Σπουδών στον Πειραιά, που μετράει μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, ανέβηκε κατά 1.206 μόρια, φτάνοντας στα 14.694. Αντίθετα, στα τμήματα της επαρχίας και φέτος η βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί στα 4.000 με 5.000 μόρια. Ενδεικτικά, στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο η βάση εισαγωγής είναι 5.925 μόρια, ενώ και η Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ίδιο νησί βρίσκεται στα 5.305 μόρια.

Αναλυτικά ο αριθμός εισακτέων ανά Ίδρυμα, Σχολή, Τμήμα και Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 καθορίζεται ως ακολούθως (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Την ενημερωτική σελίδα όλα τα νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2020

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr