Προειδοποιεί το ECDC: Εντοπίστηκε νέο στέλεχος της Όμικρον στην Ευρώπη

Προειδοποιεί το ECDC: Νέο στέλεχος της Όμικρον εντοπίστηκε στην Ευρώπη

Το ECDC καλεί τις χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, είναι πιθανό να καταστεί κυρίαρχο στην περιοχή αργότερα φέτος και να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, δήλωσε την Παρασκευή το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC).


«Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση και εξάπλωση του στελέχους BQ.1 και να διατηρήσουν τον ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό διαγνωστικό έλεγχο», προέτρεψε ο διευθυντής του ECDC Andrea Ammon. 

«Οι χώρες, θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται δείκτες όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές και οι πληρότητες στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και οι θάνατοι» πρόσθεσε.

Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος οδηγεί σε βαρύτερη νόσηση σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που υπάρχουν ήδη.

Σύμφωνα με το ECDC, αναμένεται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως ενήλικες άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και έγκυες γυναίκες.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr