ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: Από αύριο μάσκα παντού, μέσα και έξω!

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: Από αύριο μάσκα παντού, μέσα και έξω!

Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού σαρώνει.

Από αύριο 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί έως τις 3 Ιανουαρίου στις 6 π.μ. θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:


1. Υποχρεωτική η μάσκα και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους

2. Ειδικά για ΜΜΜ και σουπερμάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας KN-95

3. Απαγορεύονται οι δημόσεις εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

4. Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.

5. Συστήνεται τεστ όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

6. Για το 15ήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίς πάντως να αφορούν σε lockdown. Κατόπιν εισηγήσεων, α εστιάζουν σε τηλεργασία, ψυχαγωγία και δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες

Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Η επιτροπή θα συνέλθει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου για τα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου. Στην εισαγωγή τους τα κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν, πάντως, ότι αν και εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα και πριν από τις 3 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ωστόσο ότι η πεποίθησή του είναι ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της νέας χρονιάς, αυτά που θα εφαρμοστούν μετά μετά τις 3 Ιανουαρίου θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα υπάρξει lockdown. Θα αφορούν τη διασκέδαση, και κυρίως το ωράριο, τις εκδηλώσεις, τα γήπεδα, την τηλεργασία και πιο σφιχτά μέτρα γενικά.

Δεν θα επανέλθει το SMS, τα μέτρα θα είναι περιοριστικά, αλλά όχι lockdown
Οι δύο υπουργοί απάντησαν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα μέτρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Θα επανέλθει το SMS από τις 3 Ιανουαρίου;» Απάντηση: Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε εισήγηση που να αφορούν σε SMS. Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση, δεν θα αφορούν σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά από εκεί πέρα μπορεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Είναι υποχρεωτική η μάσκα στην εκκλησία;» Απάντηση: Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα. Γίνονται έλεγχοι, οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο θα παραπέμπουν σε όλους του ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε:

«Αυτή τη στιγμή το 90% άνω των 60έχουν κλείσει ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Στους άνω των 60 για την πρώτη δόση ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού σε 12.000 και έχουν αιτήματα γύρω στις 20.000 κατοίκους. Στην αναμνηστική δόση είμαστε από τις πρώτες χώρες. Τα μέτρα υποχρεωτικότητας λειτούργησαν πολύ ευεργετικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Σε ερώτηση σχετικά με το ΕΣΥ ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η δημόσια Υγεία από το 2019 έχει ενισχυθεί με προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν αυξηθεί στις 1.300. Προφανώς στηρίζουμε το σύστημα υγείας».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr