Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν - Τι αποφάσισε η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν - Τι αποφάσισε η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Tα μέτρα που φαίνεται να «κλείδωσαν» για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης.

Τα νέα μέτρα συζητήθηκαν από τους ειδικούς την Πέμπτη σε ειδική συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασιστεί είναι ιδανικό να εφαρμοστούν προκειμένου να αναχαιτιστεί αυτή η δεύτερη, χειρότερή φάση της πανδημίας στη χώρα μας. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας, καθώς η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου κατέγραψε 1.211 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 12 θανάτους, ενώ 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που έχουν κλειδώσει και αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στο αυριανό του διάγγελμα είναι:

  • Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού
  • Μείωση ωραρίου εστιατορίων καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21:00 ή στις 22:00
  • Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις πέντε το πρωί
  • Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.
  • Η υποχρεωτική τηλεργασία παρατείνεται μέχρι 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον, αλλά το ποσοστό παραμένει στο 40%

Τα επιπλέον μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με το Έθνος και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Ευθυμιάδου, είναι τα εξής:

Όσον αφορά στις αθλητικές εκδηλώσεις, σύμφωνα οι ειδικοί θα προτείνουν να μη διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις ερασιτεχνικές αλλά και άλλες που αφορούν συλλόγους και σχολεία, ενώ θα επιτρέπονται κανονικά -σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκδηλώσεις της Α' εθνικής αλλά και τους επαγγελματικού αθλητισμού (πρώτες κατηγορίες όλων των αθλημάτων) όπου ούτως ή άλλως τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας με τεστ και χωρίς φιλάθλους.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, ωστόσο σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες ανάλογα και από τον αριθμό των κρουσμάτων. 

Για πρώτη φορά μετά την καραντίνα οι ειδικοί -σύμφωνα με το ethnos.gr– θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των πιστών που μπαίνουν στους ναούς τουλάχιστον κατά 20%, καθώς διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα. Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων στις λειτουργίες συμμετέχουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πάντως αυτός που δεν συζητούν οι ειδικοί είναι να τεθούν ξεχωριστά μέτρα προστασίας για τους άνω των 65 ετών. Παρότι υπάρχουν εδώ και μήνες συστάσεις για ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι και οι μεγαλύτεροι συνάνθρωποι μας, οι λοιμωξιολόγοι δεν προτείνουν κανένα συγκεκριμένο μέτρο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr