Καραντίνα τέλος: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα και ποια καταστήματα ανοίγουν

Καραντίνα τέλος: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα και ποια καταστήματα ανοίγουν

Τη Δευτέρα στις 6 το πρωί κλείνουν «6 εβδομάδες καραντίνας, 42 πρωτόγνωρες μέρες, 1008 ώρες καραντίνας», όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατα την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού καθιστά από σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.


Πρόκειται για δύσκολη φάση που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του Νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Έτσι από σήμερα Δευτέρα (04/05), η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα:

- Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

- Στα ασανσέρ

- Στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Επίσης η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα:

- Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

- Σούπερ μάρκερ, στα καταστήματα τροφίμων στον τομέα με τα μη τυποποιημένα τρόφιμα

- Σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα

- Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Σε όλους τους άλλους χώρους, υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από σήμερα ανοίγουν:

- Κουρεία, κομμωτήρια

- Βιβλιοπωλεία

- Καταστήματα γραφικής ύλης

- Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών

- Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

- Αθλητικού εξοπλισμού

- Ανθοπωλεία

- ΚΤΕΟ

- Κέντρα αισθητικής

- Καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων

- Καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοϊας.

Ωράριο λειτουργίας

- Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είνα στις 10:00.‬ Σημειώνεται, ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.

- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00‬ έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις ‪7:00 έως τις 20:00‬.

- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

- Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, 7:00‬ έως τις 22:00‬ καθημερινές και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.

Όσες απο αυτού του είδους τις επιχειρήσεις διαθέτουν μασάζ,  και personal training ή pilates απαγορεύεται  η παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων επιτρέπεται ενας πελάτης ανα  15 τμ. Σε ασανσέρ επιτρέπεται το 40% απο τα επιτρεπόμενα άτομα. Τέλος, στα γραφεία πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr