Οι φοιτητές των Δημόσιων ΙΕΚ για την πρακτική άσκηση

Φοιτητές Δημόσιων ΙΕΚ: «Ούτε μια ώρα απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική!»

Με σύνθημα «Ούτε μια ώρα απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική! Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας μαζί με τα σωματεία μας!», ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής καλεί τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες όλων των ΙΕΚ να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την πρακτική εργασία.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά του:


«Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δ. ΙΕΚ σε καλεί να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας όσον αφορά τις πρακτικές. Να πληρωνόμαστε και να ασφαλιζόμαστε κανονικά, η πρακτική να συμβάλλει στην απόκτηση της απαραίτητης γνώσης της τεχνικής και του επαγγέλματος που ήρθαμε να σπουδάσουμε στη σχολή.

Ούτε μια ώρα απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική!

Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας μαζί με τα σωματεία μας!

1. Τι ισχύει στην πρακτική άσκηση;

Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση σε χώρους εργασίας έχει διάρκεια 960 ώρες και είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των ΙΕΚ. Θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

2. Μόνο για 7 ειδικότητες από τις 52 η πρακτική άσκηση προβλέπεται ότι θα πληρώνεται, αυτές που εντάσσονται στο θεσμό της μαθητείας. Δηλαδή, το πολύ ένας στους πέντε σπουδαστές θα πληρώνεται!

Η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών πάμε κανονικά για Πρακτική Άσκηση με τη γνωστή διαδικασία του 6μήνου τσάμπα δουλειάς, νόμο που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε ψηφίσει δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να μας έχουν απλήρωτους, να τους καλύπτουμε μια θέση εργασίας, να βγάζουμε κανονικότατα δουλειά και να μην έχουμε κανένα δικαίωμα σε μισθό και ασφάλιση!

3. Το ποσό που θα παίρνουμε είναι ψίχουλα και στην πραγματικότητα πάνω απ' τα μισά λεφτά προέρχονται από τη φορολογία που ήδη πληρώνουμε! Πάνε σαν επιδότηση στην επιχείρηση που θα κάνουμε πρακτική και ο εργοδότης βάζει απ' την τσέπη του περίπου 9 ευρώ για το μεροκάματο. Συμπέρασμα; Το οχτάωρο του μαθητευόμενου για μια επιχείρηση δεν αξίζει ούτε ένα 10ευρω..

Οι εργοδότες επιδοτούνται για να μας χρησιμοποιούν σαν φτηνούς εργαζόμενους που έτσι κι αλλιώς χρειάζονταν. Στο όνομα της μαθητείας θέλουν να μας "εκπαιδεύσουν" να συνηθίζουμε με τα ψίχουλα, να μη διεκδικούμε όσα μας αξίζουν και μάλιστα πολλές φορές μας λένε: "Μη μιλάς, μη διεκδικείς κι άμα είσαι καλός θα σε κρατήσει"! Η ζωή όμως δείχνει το αντίθετο. Την κατάσταση την γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Η πρακτική μας άσκηση πολλές φορές δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο που σπουδάζουμε. Σε μια σειρά χώρους δουλειάς καλύπτουμε κενά μόνιμου προσωπικού που δεν υπάρχει, δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια, βγάζουμε τη "λάντζα", όπως για παράδειγμα σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας "καταρτίζονται" συνάδελφοί μας με 8ωρα κανονικής δουλειάς σαν καμαριέρες, σερβιτόροι, κλπ. Όταν τελειώσει η πρακτική μας άσκηση αυτό το "πόστο" το αναλαμβάνει κάποιος άλλος συνάδελφος μας πρακτικάριος με τους ίδιους άσχημους όρους. Γιατί δεν τους νοιάζει να προσφέρουν θέσεις εργασίας για το καλό των εργαζομένων αλλά να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερα και να βγάζουν όσο δυνατόν περισσότερα.

4. Για το διάστημα της πρακτικής μας άσκησης η ασφάλισή μας που καλύπτουν τα ΙΕΚ είναι μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στους χώρους εργασίας, δηλαδή στο 1% για ασφάλιση ανά κλάδο.

Τελικά, αυτή η κατάσταση δεν απαντάει στην ανάγκη που έχουμε για εξειδικευμένη γνώση της τεχνικής και του επαγγέλματος που ήρθαμε να σπουδάσουμε, αλλά και για δουλειά με δικαιώματα!

Ίσα - ίσα απαντάει στις ανάγκες των αφεντικών για φθηνούς εργαζόμενους, με ελάχιστα δικαιώματα και από νωρίς να "εκπαιδεύονται" για να συνηθίζουν με τα ψίχουλα!

Από την ίδια την καθημερινότητα για όλους εμάς που παλεύουμε για να σπουδάσουμε, να τα φέρουμε βόλτα προκύπτει η ανάγκη κάθε ένας από μας να μπει ορμητικά στον αγώνα! Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για κάθε σπουδαστή! Οργανωμένα μέσα από το Σύλλογό μας, τις Επιτροπές στα ΙΕΚ μας μαζί με τα Σωματεία του κλάδου μας να παλέψουμε για " Ούτε μια ώρα απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική", συνολικά για τα δικαιώματά μας.

Προχωράμε σε κοινές ενημερώσεις - συνελεύσεις του Συλλόγου, των Επιτροπών, με τα Σωματεία για τα ζητήματα της πρακτικής άσκησης, τους όρους δουλειάς και ζωής μας. Ενημερωνόμαστε, οργανωνόμαστε στα σωματεία μας που διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δηλαδή ζητήματα που αφορούν το μισθό, το ωράριο, την ασφάλισή μας, τις άδειές μας, την προστασία της μητρότητας, τον ελεύθερο χρόνο μας.

Σε κάθε ΙΕΚ, σε κάθε ειδικότητα και τμήμα οργανωνόμαστε!!

Με γενικές συνελεύσεις συζητάμε και αποφασίζουμε με βάση τα δικά μας συμφέροντα.

Για δουλειά και σπουδές με δικαιώματα και όχι σκλαβιά είτε σαν πρακτικάριος, είτε σαν εργαζόμενος.

Όλα αυτά που θα συζητήσουμε στις σχολές μας να γίνουν αφορμή για να βγούμε πιο δυνατοί! Με Επιτροπές Αγώνα σε κάθε σχολή, με πιο δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου δίπλα σε κάθε σπουδαστή!

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας για:

  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση.
  • Καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική και να προβλέπει την αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ με βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • 6ωρο, πενθήμερο, 30ωρο για όσους σπουδαστές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.
  • Δωρεάν Μετακινήσεις στα ΜΜΜ».   

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr