ΑΠΟΦΑΣΗ: Μειωμένα εισιτήρια στα ΜΜΜ και για τους Σπουδαστές των ΔΙΕΚ

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών ΔΙΕΚ

Μειωμένα εισιτήρια για τις μετακινήσεις των φοιτητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των σπουδαστών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Το δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου για τον καταρτιζόμενο των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. ισχύει στη χρονική διάρκεια των τεσσάρων εξαμήνων κατάρτισης και στα χρονικά διαστήματα διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης και μέχρι να αποκτήσει την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) ή την απώλεια της ιδιότητας του καταρτιζόμενου για οποιοδήποτε λόγο.


Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών ΙΕΚ μπορείτε να την εδώ.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει τα εξής:

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν όλα όσα ορίζει η απόφαση:

Διευκολύνσεις στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς των φοιτητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των καταρτιζόμενων των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Δικαιούχοι (άρθρο 1)

1. Για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των φοιτητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των καταρτιζόμενων των δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ. χορηγείται δελτίο ειδικού εισιτηρίου υπό τους όρους της παρούσας.

2. Με τη δημοσίευση της παρούσας δικαιούχοι δελτίου ειδικού εισιτηρίου είναι, ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου εισαγωγής τους, αποκλειστικά και μόνο:

α) Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών, που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι., για όσα ακαδημαϊκά έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο (2) ακαδημαϊκά έτη.

β) Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών, που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι., για διπλάσια ακαδημαϊκά έτη από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

γ) Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. του δεύτερου κύκλου σπουδών, που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, για όσα ημερολογιακά έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το εκάστοτε ενδεικτικό πρόγραμμα δεύτερου κύκλου σπουδών.

δ) Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. του τρίτου κύκλου σπουδών, που δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, για πέντε (5) ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.

ε) Οι φοιτητές - πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων κρατών, οι οποίοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Erasmus», για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο ημεδαπό ΑΕΙ.

στ) Οι καταρτιζόμενοι των δημοσίων Ι.Ε.Κ. που

α) Έχουν ηλικία έως 22 ετών και β) δεν εμπίπτουν σε κάποια άλλη κατηγορία που παρέχει δικαίωμα μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο ή με πλήρη απαλλαγή, για την οποία να είναι σε ισχύ ανάλογη κοινή υπουργική απόφαση.

3. Για τους πρωτοετείς φοιτητές και τους καταρτιζόμενους των δημοσίων Ι.Ε.Κ. και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών χορήγησης του δελτίου ειδικού εισιτηρίου θα γίνεται δεκτή μέχρι 30 Νοεμβρίου κάθε έτους η εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης προεγγραφής ή της βεβαίωσης εγγραφής στο οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ανώτατα όρια κομίστρου (άρθρο 2)

Το δελτίο ειδικού εισιτηρίου χορηγεί το δικαίωμα καταβολής κομίστρου:

1. Στους δικαιούχους των εδαφίων α, β, γ, δ, ε της παρ. 2 του άρθρου 1 λαμβάνοντας ως κοινωνικό κριτήριο τη φοιτητική ιδιότητα, υπολογιζόμενου ποσοστιαία επί των εκάστοτε ισχυουσών τιμών εισιτηρίου και καρτών απεριόριστων διαδρομών των αστικών και υπεραστικών, οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών των μετακινούμενων εντός της Επικράτειας με μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα ανώτατα όρια κομίστρου των δικαιούχων δελτίου ειδικού εισιτηρίου διαμορφώνονται ως εξής:

α) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει το τμήμα που φοιτά ο δικαιούχος.

β) Στο 75% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της υπόλοιπης Χώρας.

γ) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα του τμήματος που φοιτά ο δικαιούχος με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

δ) Στο 75% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις υπόλοιπες οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες της Χώρας.

ε) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα του τμήματος που φοιτά ο δικαιούχος με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

στ) Στο 75% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις υπόλοιπες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Χώρας.

2. Στους δικαιούχους του εδαφίου στ. της παρ. 2 του άρθρου 1 λαμβάνοντας ως κοινωνικό κριτήριο την ιδιότητα του καταρτιζόμενου των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), υπολογιζόμενου ποσοστιαία επί των εκάστοτε ισχυουσών τιμών εισιτηρίου και καρτών απεριόριστων διαδρομών των αστικών και υπεραστικών, οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών των μετακινούμενων εντός της Επικράτειας με μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα ανώτατα όρια κομίστρου των δικαιούχων δελτίου ειδικού εισιτηρίου διαμορφώνονται ως εξής:

α) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει το δημόσιο Ι.Ε.Κ. που φοιτά ο δικαιούχος.

β) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα του δημοσίου Ι.Ε.Κ. που φοιτά ο δικαιούχος με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

γ) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα του δημοσίου Ι.Ε.Κ. που φοιτά ο δικαιούχος με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Διάρκεια - διακοπή ισχύος του μειωμένου εισιτηρίου (άρθρο 3)

1. Το δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου ισχύει για όλο το έτος από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Αυγούστου και ως το χρονικό σημείο που ο φοιτητής θα καταστεί πτυχιούχος ή θα απωλέσει με οποιονδήποτε τρόπο τη φοιτητική του ιδιότητα για οποιονδήποτε λόγο. Το δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου για τον καταρτιζόμενο των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. ισχύει στη χρονική διάρκεια των τεσσάρων εξαμήνων κατάρτισης και στα χρονικά διαστήματα διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης και μέχρι να αποκτήσει την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) ή την απώλεια της ιδιότητας του καταρτιζόμενου για οποιοδήποτε λόγο.

2. Το δικαίωμα στο ανώτατο όριο κομίστρου διακόπτεται όταν ο δικαιούχος:

α) Στρατευθεί και για όσο διάστημα διαρκεί η στράτευσή του ή

β) αναστείλει ή διακόψει τις σπουδές του ή

γ) συμπληρώσει το ανώτατο όριο διάρκειας της παροχής μειωμένου κομίστρου σύμφωνα με το άρθρο 1.

Λοιπές διατάξεις (άρθρο 4)

1. Από τη δημοσίευση της παρούσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που βρίσκεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις της παρούσης ή ανάγεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτήν.

2. Οι ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης αφορούν στα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 86 του ν. 4530/2018, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και στο έτος 2022.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr