Επιστολή σπουδαστή από το Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου

Επιστολή σπουδαστή από το Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου:

"Τα μαθήματα ξεκινήσανε από τις 8 Οκτώβρη, χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα προστασίας της υγείας των σπουδαστών, από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Το μόνο μέτρο που ακούσαμε ήταν η «ατομική ευθύνη», «φοράτε μάσκα», «κρατάτε αποστάσεις». Κατά τα άλλα, σαν μην «τρέχει τίποτα», 25 άτομα ανά τμήμα, ειδικότητες που κάνανε μάθημα σε «προκάτ» όπου εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις, καθηγητές-αναπληρωτές που κάνουν μάθημα σε 2-3 Δ.ΙΕΚ, συνθήκες απαράδεκτες ακόμα και χωρίς πανδημία.


Και όλα αυτά σε μια δημόσια -κατά τα άλλα- σχολή που πληρώνουμε δίδακτρα 900 ευρώ το χρόνο!

Σε ένα από τα μεγαλύτερα Δ.ΙΕΚ της Αττικής όπου η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καθόλου διαφορετική από τα υπόλοιπα Δ.ΙΕΚ. Αφού δεν έχουμε βιβλία, τα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό σε πολλές ειδικότητες αναγκαζόμαστε να τα αγοράσουμε για να μπορέσουμε πιο ολοκληρωμένα να μάθουμε την τέχνη μας. Ακόμη, οι υποδομές είναι ελλιπείς αλλά και επικίνδυνες.

Την ίδια ώρα που οι σχολές μας είναι κλειστές , την ίδια ώρα που πολλοί από εμάς μετράμε στο σπίτι μας ανέργους, με άλλους να έχουν μπει σε αναστολή και με τα έξοδα και την ανασφάλεια να μεγαλώνουν, να μην ζητηθούν δίδακτρα από την διοίκηση όπως έγινε στο προηγούμενο lockdown.

Ακόμη χαρακτηριστική είναι η αντιμετώπιση που είχαμε όταν παρουσιάστηκε κρούσμα στο Δ.ΙΕΚ μας όπου δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, το μάθαμε σχεδόν κατά τύχη και μόνο ύστερα από παρέμβαση της επιτροπής των σπουδαστών παραδέχτηκε την ύπαρξή του η διοίκηση. Ακόμη το τμήμα και η σχολή δεν καταγράφηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου με τα κλειστά τμήματα και η διαβεβαίωση ότι έγινε απολύμανση ήταν μόνο προφορική.

Την ίδια ώρα που θρηνούμε 100 νεκρούς κάθε μέρα πλέον, οι ευθύνες τις κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας, των διοικήσεων των σχολών είναι εγκληματικές.

Με την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα από τα μέτρα που απαιτούσαμε εμείς αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, καθηγητές, υγειονομικοί, κ.α., έτσι ώστε οι σχολές να παραμείνουν ανοιχτές με όλα τα μέτρα προστασίας, φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, σε νέο lockdown.

Εμείς στις σχολές μας ξαναπεράσαμε στην τηλεκπαίδευση – κοροϊδία. Κοροϊδία γιατί ενώ υπάρχει πείρα από το προηγούμενο διάστημα, έχουμε πάλι σπουδαστές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν γιατί δεν έχουν Η/Υ ή πρόσβαση στο ίντερνετ, να μην μπορούν να κάνουν τις εργασίες τους, να μένουν πίσω στις σπουδές τους. Ουσιαστικά κανένας δεν εγγυάται σε όλα τα παιδιά την πρόσβασή τους στην τηλεκπαίδευση. Έχουμε ακόμα περιπτώσεις που το μάθημα γίνεται «διά αλληλογραφίας», με e-mail.

Σε αυτή την «μετ’ εμποδίων» εκπαίδευση εξεταζόμαστε κιόλας αυτό το μήνα με προόδους. Πώς μπορεί άραγε να γράψει πρόοδο ένας σπουδαστής που δεν έχει διδαχτεί την ύλη, που δεν έχει κάνει εξάσκηση, που δεν έχει καν τον εξοπλισμό για να εξεταστεί!

Η κυβέρνηση άλλη μια φορά βάζει στο ζύγι την ζωή μας, την υγεία μας και την παιδεία με τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και συμφερόντων.

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές ζητάνε να παρθούν μέτρα προστασίας, μέσα από συμβολικές συγκεντρώσεις με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Εδώ όμως ήξερε να πάρει μέτρα η κυβέρνηση, εξαπολύοντας όργιο καταστολής, που θύμιζε άλλες σκοτεινές εποχές !!!

Με ποια μέτρα άραγε θα ανοίξουν ξανά οι σχολές μας;

Ένα είναι σίγουρο… Από αυτούς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Οι σπουδαστές τώρα είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ να συσπειρωθούν στο σύλλογό τους!"

Σαρτζής Δημήτρης, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr