Τι θα γίνει με τα Δημόσια ΙΕΚ και τους σπουδαστές;

Τι θα γίνει με τα Δημόσια ΙΕΚ και τους σπουδαστές;

Δημόσια ΙΕΚ: "Κάποια εύλογα ερωτήματα για τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ" από τον Σπουδαστή του Δ.ΙΕΚ Πειραιά και Αντιπρόεδρου του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής Πασιαλούδη Δημήτρη:

"Πέρασε 1,5 μήνας από την μέρα που κλείσανε τα Δ.ΙΕΚ λόγω της πανδημίας. Είναι αρκετός καιρός και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική αναφορά από το υπουργείο παιδείας για τα Δ.ΙΕΚ ενώ πάρα πολλά θέματα είναι στον αέρα και όπως είναι λογικό απασχολούν πάρα πολλούς σπουδαστές. Από πού να ξεκινήσει κανείς....


Μερικά παραδείγματα:

1. Τι θα γίνει με το εξάμηνο;

2. Εάν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα; Πότε;

3. Πως θα γίνουν; 

4. Τι θα γίνει με τις αναπληρώσεις; Με τα εργαστηριακά μαθήματα;

5. Εάν θα παρθούν μέτρα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ισότιμη πρόσβαση όλων των σπουδαστών, αφού η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε δεν καλύπτει τις ανάγκες των ειδικοτήτων, έτσι ώστε  να εκπαιδευτεί ο σπουδαστής κατάλληλα σε αυτές τις συνθήκες (για παράδειγμα  αναβαθισμένο λογισμικό έτσι ώστε να μην πέφτει το σύστημα,  χρησιμότητα εφαρμογών του αντικειμένου της ειδικότητας για την καλύτερη δυνατή εμπέδωση και  κατανόηση του μαθήματος  κ.α), αλλά και πολλοί σπουδαστές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν Η/Υ και σύνδεση στο διαδίκτυο.

6. Εάν οι εκπαιδευτές μας θα υπογράψουν σύμβαση για το τρέχον εξάμηνο !! 

7. Εάν έχουν παρθεί όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση - πλέον και επιτακτικά - των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις).

8. Για τους πρακτικάριους σπουδαστές που δεν δικαιούνται επίδομα και έχουν μείνει επί ξύλου κρεμάμενοι, θα υπάρξει τελικά κάποια ρύθμιση για να τους δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ;

9. Για τους σπουδαστές που είχαν κλείσει ή σχεδίαζαν να φύγουν σεζόν και υπολόγιζαν σε αυτά τα χρήματα για να βγάλουν την υπόλοιπη χρονιά, να στηρίξουν τις οικογένειές τους, τι μέτρα στήριξης θα παρθούν; 

10. Για τους σπουδαστές που είναι από επαρχία και πληρώνουν ενοίκιο είτε παραμένουν στο σπίτι τους είτε έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου;

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΣΔΙΕΚ διεκδικεί και αυτή την περίοδο:

- Να παρθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

- Άμεσα να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020 για τους σπουδαστές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, την πρόσληψη καθηγητών με μόνιμη σχέση εργασίας, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, την αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δ.ΙΕΚ.

- Να πληρωθούν όλοι οι εκπαιδευτές και να υπογράψουν σύμβαση για το τρέχον εξάμηνο.

- Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις) μόλις ανοίξουν οι σχολές. Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα Δ.ΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.

- Με κρατική χρηματοδότηση, να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.

- Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.

- Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.

- Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο.

- Να ενταχθούν όλοι οι πρακτικάριοι σπουδαστές στο επίδομα των 800ευρώ."

Την ενημερωτική σελίδα για την Ενημέρωση των Σπουδαστών ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τα ΔΙΕΚ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr