Το ΔΙΕΚ Πάτρας το μοναδικό δημόσιο ΙΕΚ που επελέγη για τη δράση eTwinning

Το ΔΙΕΚ Πάτρας το μοναδικό δημόσιο ΙΕΚ που επελέγη για τη δράση eTwinning

Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο ΙΕΚ στην Ελλάδα. Το ΔΙΕΚ Πάτρας είναι επίσημα στα 280 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία θα συμμετέχουν στη δράση STEM 2.0.

Αυτό που συνιστά καινοτομία στο Δημόσιο ΙΕΚ Πάτρας είναι το γεγονός ότι μετά από την επιτυχημένη συνεργασία του με το ΔΙΕΚ Θέρμης στη δημιουργία τριών eTwinning προγραμμάτων, πλέον θα συμμετέχει σε έργα STEM μέσω του eTwinning από τη νέα σχολική χρονιά. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο ΙΕΚ στην Ελλάδα το οποίο συμμετέχει σε αυτή τη δράση.


Η δράση STEM 2.0 που θα πραγματοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020 έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης σχολικής χρονιάς 2017 – 2018 κατά την οποία 100 από τα 110 επιλεγμένα σχολεία λειτούργησαν προσανατολισμένα στη μέθοδο STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) για εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν έργα eTwinning.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του eTwinning, λόγω της επιτυχίας της, η δράση συνεχίζεται (http://www.etwinning.gr/news/stem/940-etwinning-stem2) το 2019-20 20 με 280 ωφελούμενα σχολεία και κυρίως ως ανταμοιβή (reward) στα eTwinning Schools. Τα 280 συνολικά σχολεία θα λάβουν ανάλογο εξοπλισμό και εκπαίδευση με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στη μέθοδο STEM.

Η ελεύθερη χρήση της επιλεγμένης γλώσσας προγραμματισμού από το MIT για χρήση ως εργαλείο (Scratch) και η υποστηριζόμενη τεχνολογία (WeDo,  Microbit και Arduino) θα είναι το όχημα που στοχεύει στη βελτίωση της γνώσης και κατανόησης των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, σε θέματα STEM.

Τα αποτελέσματα που αναμένονται από τη συνέχιση της διαδικασίας θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη έργων για επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, προκειμένου να αποδειχθούν στους μαθητές και τους καταρτιζόμενους, τα οφέλη που σχετίζονται με τη STEM και αφορούν ως ένα βαθμό, τη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Η επιλογή των σχολείων έγινε με κριτήρια eTwinning, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού σχεδίου STEM προσανατολισμού που θα αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί. Θα διοργανωθούν διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξειδικευτούν στην κοινότητα STEM και μέχρι το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας.

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να συμμετάσχουν με εργαστήρια στα Πανελλήνιο συνέδριο του eTwinning (Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2019 και Βόλος, Νοέμβριος 2020). Η ΕΥΥ θα διατηρήσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για περίοδο ενός σχολικού έτους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στα σχολεία.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τα ΔΙΕΚ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr