ΙΕΚ: Διαδικασία πιστοποίησης των Οδηγών Κατάρτισης (ΦΕΚ)

ΙΕΚ: Διαδικασία πιστοποίησης των Οδηγών Κατάρτισης (ΦΕΚ)

ΙΕΚ: Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ απόφαση της Υπουργού Παιδείας για τον καθορισμό της διαδικασίας πιστοποίησης των οδηγών κατάρτισης ειδικοτήτων Ε.Σ.Κ., Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας και Ι.Ε.Κ.

Η απόφαση προβλέπει ότι οι οδηγοί κατάρτισης, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται στην περ. γ) του άρθρου 2 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), εκπονούνται και συντάσσονται σύμφωνα με τον Πρότυπο Οδηγό Κατάρτισης, ο οποίος εκδίδεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν., ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..


Άρθρο 1

Οδηγοί Κατάρτισης

Οι οδηγοί κατάρτισης, το περιεχόμενο των οποίων κα- θορίζεται στην περ. γ) του άρθρου 2 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), εκπονούνται και συντάσσονται σύμφωνα με τον Πρότυπο Οδηγό Κατάρτισης, ο οποίος εκδίδεται με από- φαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν., ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Την Ενημερωτική σελίδα για τα ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

Η σύνταξη των οδηγών κατάρτισης των Ε.Σ.Κ., του Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας και των Ι.Ε.Κ. πραγματοποιείται, με την ευθύνη της Διεύθυνσης Σχε- διασμού και Ανάπτυξης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμμα- τείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν.), από ειδικούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, εκπαιδευτές και επαγγελματικά στελέχη με τη συνδρομή των κοινω- νικών εταίρων ή άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων. Η εφαρμογή των οδηγών κατάρτισης τίθεται υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν.

Για τον σκοπό της πιστοποίησής τους, οι οδηγοί κατάρ- τισης κατατίθενται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.και Ν.

Άρθρο 2

Σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας των Οδηγών Κατάρτισης

1. Στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., συνιστάται Επιτροπή Ελέγχου Πλη-ρότητας και Συμβατότητας των Οδηγών Κατάρτισης πουέχουν κατατεθεί, σύμφωνα με το άρθρο 1, η οποία έχειως αποστολή την υποστήριξη του Δ.Σ. του Οργανισμού,με την υποβολή εισηγήσεων για την πιστοποίηση τωνοδηγώνκατάρτισης.

2. Η Επιτροπή Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας των Οδηγών Κατάρτισης αποτελείται από πέντε (5) μέλη και συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Στην Επιτροπή Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας των Οδηγών Κατάρτισης μετέχουν τα ακόλουθα μέλη με τριετή θητεία:

α) Ο/Η Διευθύνων/ουσα Σύμβουλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή ένα μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

β) Ο/Η Προϊστάμενος/η της Διεύθυνσης Πιστοποίησης Προσόντων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον/την Προϊστάμενο/η του Τμήματος Πιστοποίησης Προσό- ντων.

γ) Ο/Η Προϊστάμενος/η της Διεύθυνσης Αδειοδότησης Παρόχων ΔΒΜ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή/τρια τον/την Προϊστάμενο/η του Τμήματος Εκπαιδευτικού Πλαισίου.

δ) Ο/Η Προϊστάμενος/η της Διεύθυνσης Εφαρμογής

Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν., ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή/τρια τον/την Προϊστά- μενο/η του Τμήματος Β’ Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης με την Αγορά Εργασίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανά- πτυξης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν.

ε) Μέλος της συντακτικής ομάδας του εγκεκριμένου από τον Γενικό Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. Πρότυπου Οδηγού Κατάρτισης των Ε.Σ.Κ., του Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας ή των Ι.Ε.Κ. με τον αναπληρωτή του.

Το μέλος ε) της Επιτροπής ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. εντός δέκα (10) ημερών από τη σχετική έγγραφη πρόσκληση του/της Διευθύνοντος/ουσας Συμβούλου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και σε περίπτωση μη ορισμού του εντός της ανωτέρω τασ- σόμενης προθεσμίας, είναι δυνατό να ορίζεται ως μέλος της Επιτροπής, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

3.Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος πουυπηρετεί στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος ορίζεται με τον ανα- πληρωτή του, από τον/την Διευθύνοντα/ουσα Σύμβουλο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας των Οδηγών Κατάρτισης δεν καταβάλ- λεται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδρι- άσεις.

Άρθρο 3

Έργο της Επιτροπής Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας Οδηγών Κατάρτισης

1. Η Επιτροπή έχει ως έργο τη διενέργεια ελέγχου πληρότητας και συμβατότητας των οδηγών κατάρτισης, οι οποίοι έχουν κατατεθεί προς πιστοποίηση στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και, ιδίως, τα ακόλουθα: α) Ελέγχει και απο- φαίνεται για την πληρότητα των κατατεθειμένων οδη- γών κατάρτισης, καθώς και για τη συμβατότητά τους με τα εκπαιδευτικά περιεχόμενα και τις μεθοδολογικές προδιαγραφές που περιλαμβάνει ο Πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης της παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4763/2020. β) Συντάσσει τη σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., με στόχο την πιστοποίηση των κατατεθειμένων οδηγών κατάρτισης.

2. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της τήρησης των προδιαγραφών υλοποίησης των οδηγών κατάρτισης, σύμφωνα με τον Πρότυπο Οδηγό Κατάρτισης, περιλαμβάνει την επαλήθευση του καθορισμού και της αποτύπωσης στους κατατεθειμένους οδηγούς κατάρτισης του περιεχομένουπουαντιστοιχείσταΜέρηΑ’έωςΔ’,ωςακολούθως:

α) Το Α’ Μέρος των οδηγών κατάρτισης με τίτλο «Περι- γραφή Ειδικότητας» οφείλει να παρέχει ακριβή στοιχεία για την περιγραφή της ειδικότητας, ως ενεργό πεδίο εργασιακής εμπειρίας και ως πεδίο υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και να περιλαμβάνει, ιδίως, τα εξής:

αα) τίτλο της ειδικότητας και ομάδα προσανατολισμού, αβ) συνοπτική περιγραφή της ειδικότητας, αγ) προϋποθέσεις εγγραφής και διάρκεια προγράμματος κατάρτι- σης, αδ) χορηγούμενοι τίτλοι - Βεβαιώσεις - Πιστοποιητικά, αε) Κατατάξεις τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ειδικότητα, αστ) πιστοποίηση αρ- χικής επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ., αζ) καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αη) σχετική νομοθεσία και αθ) πρόσθετες πηγές πληροφόρησης. β) Το Β’ Μέρος των οδηγών κατάρτισης με τίτλο «Σκοπός και προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης της ειδικότητας» οφείλει να περιλαμβάνει: βα) τον σκοπό του προγράμματος κατάρτισης της ειδικότητας και ββ) τον καθορισμό των ευρύτερων, αλλά και των επιμέρους ενοτήτων προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων του προγράμματος κατάρτισης, καθώς και να αναφέρεται στις δραστηριότητες που θα είναι σε θέση να επιτελέσουν οι εκπαιδευόμενοι/ ες, μετά το πέρας της συνολικής κατάρτισής τους στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

γ) Το Γ’ Μέρος των οδηγών κατάρτισης «Αναλυτικό περιεχόμενο της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης - Εργαστηριακές προδιαγραφές του προγράμματος θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης» οφείλει να καθορίζει το περιεχόμενο και τη διάρθρωση του προ- γράμματος θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και τις εκπαιδευτικές προδιαγραφές της υλοποίησής του. Οφείλει επίσης να περιλαμβάνει το ωρολόγιο πρόγραμμα, καθώς και την περίληψη, τους εκπαιδευτικούς στόχους και τις ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα της κάθε μαθησιακής ενότητας. Επιπλέον, πρέπει να αναφέ- ρεται σε προδιαγραφές, όπως ο αναγκαίος εξοπλισμός, οι απαραίτητοι κανόνες υγείας και ασφάλειας και η προτεινόμενη διδακτική μεθοδολογία.

δ) Το Δ’ Μέρος των οδηγών κατάρτισης «Προδιαγρα- φές Υλοποίησης της Πρακτικής Άσκησης» οφείλει να εστιάζεται στην περιγραφή του περιεχομένου, των χαρακτηριστικών και των προδιαγραφών υλοποίησης της πρακτικής άσκησης, να περιλαμβάνει την περιγραφή του θεσμού της πρακτικής άσκησης, καθώς και χρήσιμες οδηγίες για τους/τις εκπαιδευόμενους/ες. Στα περιεχόμενα συγκαταλέγονται, επίσης, οι ενότητες προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων της πρακτικής άσκησης.

Επιπλέον, για τον σκοπό της πιστοποίησης των οδηγών των Ι.Ε.Κ. θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και αποτύπωση από την Επιτροπή για την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων ανάπτυξης επαγγελματικών περιγραμμάτων, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 της υπό στοιχεία ΦΒ6/24964/Κ3/21 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας «Έγκριση Πιλοτικού Πρότυπου Οδηγού Κατάρτισης των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)» (Β’ 981).

3. Μετά τη διενέργεια του ελέγχου πληρότητας και συμβατότητας των κατατεθειμένων οδηγών κατάρτισης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, η Επιτροπή προ-βαίνει στον χαρακτηρισμό των ως άνω πεδίων (Μέρη Α’ έως Δ’)τουοδηγούκατάρτισηςσύμφωναμετηνακόλου-θη αξιολογική κλίμακα : «Πολύ καλά», «Ικανοποιητικά»ή «Ανεπαρκώς».

4. Στη συνέχεια, η Επιτροπή συντάσσει την εισήγησή της, θετική ή αρνητική, προς το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης, η Επιτροπή οφείλει να τεκμηριώσει αναλυτικά τους λόγους αυτής.

5. Σε περίπτωση διαπίστωσης, κατά τον έλεγχο που διενεργεί η Επιτροπή, ελλείψεων, ανεπαρκούς διαμόρφωσης των πεδίων της παρ. 2 ή μη πλήρωσης των προ- διαγραφών που περιλαμβάνει ο Πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης, η αρμόδια υπηρεσία του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι επιδέχονται βελτιώσεις, προβαίνει σε γνωστοποίηση των σχετικών παρατηρήσεων προς την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της γνωστοποίησης, οι οδηγοί κατάρτισης κατατίθενται εκ νέου, με την αναγκαία αναπροσαρμογή των σημείων που κρίθηκαν ως μη πλήρη ή μη συμβατά από την Επι- τροπή. Μετά την κατάθεση των οδηγών κατάρτισης από την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι οδηγοί κατάρτισης ελέγχονται εκ νέου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 2 έως 4.

Άρθρο 4

Έντυπο Ελέγχου Πληρότητας Συμβατότητας Οδηγών Κατάρτισης

Το Έντυπο Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας Οδηγών Κατάρτισης επισυνάπτεται στο Παράρτημα της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Άρθρο 5

Ρύθμιση Λοιπών Θεμάτων

Κάθε θέμα το οποίο δεν ρυθμίζεται με την παρούσα και αφορά, ιδίως, στην εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας των Οδηγών Κατάρτισης, στον τρόπο λειτουργίας και παροχής των εισηγήσεών της στο πλαίσιο της πιστοποίησης των οδηγών κατάρτισης, ρυθμίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr