Ερωτήματα Σπουδαστών ΙΕΚ στην απόφαση ότι πλέον η πρακτική άσκηση θα είναι με αμοιβή

Ερωτήματα Σπουδαστών ΔΙΕΚ για την απόφαση ότι πλέον η πρακτική άσκηση θα είναι με αμοιβή

Τα Ερωτήματα των Σπουδαστών ΔΙΕΚ που δημιουργούνται σύμφωνα με τον σύλλογο σπουδαστών δημοσίων ΙΕΚ Αττικής μετά την έκδοση της απόφασης ότι πλέον η πρακτική άσκηση θα είναι με αμοιβή.

Με βάση την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση για την πρακτική άσκηση ισχύουν τα εξής:


•  Ο πρακτικάριος θα λαμβάνει αποζημίωση στο 80% του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ή, όπως αυτό διαμορφώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή αναλογικά εάν η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής είναι μικρότερη των οκτώ (8) ωρών. 

•  Η αποζημίωση καταβάλλεται στον πρακτικά ασκούμενο μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, ενώ σε περίπτωση μη δυνατότητας χρηματοδότησης της αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης, δεν υφίσταται η υποχρέωση αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης, παρά μόνο η υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει τις ασφαλιστικές εισφορές της.

• Οι πρακτικά ασκούμενοι θα ασφαλίζονται μόνο για την περίπτωση εργατικού ατυχήματος (1%) και χωρίς τα ένσημα να είναι συντάξιμα, δηλαδή ισχύει το ίδιο καθεστώς ασφάλισης με την προηγούμενη υπουργική απόφαση.

• Οι ώρες πρακτικής άσκησης είναι 960, όπως ίσχυε και πριν, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, εκτός εάν ορίζει κάτι άλλο ο Οδηγός Κατάρτισης της ειδικότητας.

• Η πρακτική άσκηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών από την ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης. 

Με βάση αυτά αποδεικνύεται πόσο δίκαιο και ρεαλιστικό είναι το πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας ότι η πρακτική άσκηση πρέπει να πληρώνεται, αφού οι σπουδαστές εργαζόμαστε κανονικά και μάλιστα καλύπτουμε τις περισσότερες φορές κανονικές θέσεις εργασίας.

Αποδεικνύεται, επίσης, πως τίποτα δεν μας χαρίζεται, αλλά τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες! Γιατί ήταν οι αγώνες που δώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια συσπειρωμένοι στο Σύλλογο μας, ακόμα κι όταν μας έλεγαν όλοι οι υπουργοί Παιδείας «δεν γίνεται να πληρώνεστε, ζητάτε πολλά», οι αγώνες μας «μέτρησαν», πίεσαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ωστόσο με βάση την νέα ΚΥΑ δημιουργούνται εύλογα κάποια ερωτήματα:

- Για ποιο έτος κατάρτισης θα έχει ισχύ η νέα ΚΥΑ; Δηλαδή, αφορά συναδέλφους που θα εγγραφούν φέτος στα Δ.ΙΕΚ ή και για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την πρακτική τους άσκηση που και λόγω της πανδημίας είχε διακοπεί με απόφαση της κυβέρνησης;

- Γιατί στην νέα ΚΥΑ ορίζεται ότι «Σε περίπτωση μη δυνατότητας χρηματοδότησης της αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης, δεν υφίσταται η υποχρέωση αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης, παρά μόνο η υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει τις ασφαλιστικές εισφορές»; Δηλαδή, η αμοιβή της πρακτικής άσκησης, ακόμη και με τους όρους που ορίζει η νέα ΚΥΑ, βρίσκεται στον αέρα;

Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο αγώνας μας δεν σταματά και καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν και άλλο τον Σύλλογο μας μέχρι να ικανοποιηθούν εξ ολοκλήρου τα αιτήματά μας.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

• Να υπάρχει κυβερνητική δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αμοιβή της πρακτικής άσκησης για όλους τους σπουδαστές είτε θα εγγραφούν φέτος σε ΙΕΚ είτε κάνουν ή θα ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση, χωρίς «ναι μεν, αλλά»!

• Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας.

• Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται κάθε μήνα και όχι εφάπαξ με βάση την ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν) γιατί οι ανάγκες των σπουδαστών είναι κάθε μήνα, κάθε μέρα κι όχι ανά εξάμηνο.

• Όλοι οι σπουδαστές να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη.

• Η πρακτική άσκηση να είναι 6ωρη, πενθήμερη, 30ωρη για όσους σπουδαστές εργάζονται.

Δεν πάμε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Γιατί, όπως γνωρίζουμε –όσοι ειδικά έχουμε πραγματοποιήσει την πρακτική άσκηση- η πρακτική άσκηση αποτελεί κανονική εργασία και μάλιστα για 960 ώρες. Μέσα από τη δικιά μας απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία, η κάθε επιχείρηση βγάζει κέρδη, για αυτό και πολλές μας περιμένουν «πως και πως»! Άλλωστε οι μεγαλοεργοδότες, οι μεγαλοξενοδόχοι θα μας ξεζουμίζουν, ενώ το κράτος θα μας δίνει με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης ένα κομμάτι ψωμί, γιατί για τέτοιο μισθό πρόκειται…

Αυτό λοιπόν που διαπιστώνουμε είναι ότι υπουργείο-κυβέρνηση κάνουν τα πάντα για φθηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τους μεγαλοεργοδότες, τους μεγαλοξενοδόχους κλ.π. Αν θέλει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την πρακτική άσκηση, να ακούσει τα αιτήματα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής όπου εκφράζουν την πλειοψηφία των σπουδαστών.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας να πάρει όλα τα μέτρα για την εύρεση και ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης για όλους τους απόφοιτους σπουδαστές από Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ για να μην καθυστερήσει άλλο η απόκτηση του ΒΕΚ και ο προγραμματισμός της ζωής τους.

Το Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.ΔΙΕΚ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr