Το Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής για την τηλεκπαίδευση στα Δημοσία ΙΕΚ

Το Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής για την τηλεκπαίδευση στα Δημοσία ΙΕΚ

Τα Δ.ΙΕΚ μπορεί να παραμείνουν κλειστά, όμως ο Σύλλογός Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής δεν αναστέλλει τη δράση του.

«Ο αγώνας για την προστασία της υγείας, για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς δεν μπαίνει σε καραντίνα!»


Τα νέα περιοριστικά μέτρα, η έξαρση της πανδημίας, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στους χώρους δουλειάς και σπουδών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρές και εγκληματικές ευθύνες γιατί δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο 8 μήνες τώρα για την προστασία της υγείας της νεολαίας και του λαού.

Η πραγματικότητα άλλωστε που βιώσαμε στις σχολές μας είναι ενδεικτική. 

Αφού κάναμε μάθημα σε 25αρια και 30αρια τμήματα, με σημαντικές ελλείψεις σε αντισηπτικά, σε προσωπικό καθαριότητας, δε γίνονταν μαζικά τεστ σε σπουδαστές, εκπαιδευτές και στους οικείους τους όταν παρουσιαζόταν κρούσμα στο Δ.ΙΕΚ. Ενώ και η κατάσταση στα ΜΜΜ είναι τραγική αφού η νεολαία και ο λαός στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες!

Η κυβέρνηση να σταματήσει να πιπιλάει την καραμέλα «της ατομικής ευθύνης» και να κατηγορεί για την έξαρση της πανδημίας τη νεολαία για να βγάλει λάδι την κρατική ευθύνη. Άλλωστε η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας μαρτυρά ότι τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού αποτελούν κόστος!

Είναι κόστος οι απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι κλίνες ΜΕΘ που πρέπει να ανοίξουν κ.λπ. κι ας «βαράει κόκκινο» το σύστημα υγείας!

Είναι κόστος οι αναγκαίες προσλήψεις σε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα σε σχολεία και σχολές!

Είναι κόστος οι απαραίτητες προσλήψεις εργαζομένων στα ΜΜΜ και η εξασφάλιση των αναγκαίων ΜΜΜ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός!

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση βρίσκει «χρήμα» για να μοιράσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και χρόνο για να ετοιμάσει νομοσχέδια που θα τσακίσουν τη νέα γενιά αφού καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία!

Δεν παραιτούμαστε από τις σπουδές μας!

Από τη Δευτέρα 9/11/2020 η λειτουργία των Δ.ΙΕΚ αναστέλλεται μέχρι και τις 30/11/2020 και πραγματοποιούν σύγχρονη ή ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ώστε να μη χάσουν την επαφή τους με το αντικείμενό τους. Ήδη φτάνουν καταγγελίες σπουδαστών στο Σύλλογο ότι δε λειτουργούν οι πλατφόρμες, ενώ δεν είναι δεδομένη η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αφού πολλοί δε διαθέτουν κατάλληλα εργαλεία (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο). Μάλιστα, παρά τα προβλήματα οι σπουδαστές παίρνουν απουσίες! Μπορεί να ακούγεται περίεργο το 2020 να μην έχει κάποιος Η/Υ, αλλά εδώ δεν μας παρέχονται στα Δ. ΙΕΚ μας Η/Υ ή κι αν μας παρέχονται είναι άλλης δεκαετίας για να κάνουμε μάθημα. Δεν είναι ατομική ευθύνη του καθενός, αλλά κυβερνητική ευθύνη να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες οι οποίες θα λειτουργούν.

Δεν παραγνωρίζουμε, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία της τάξης και την αλληλεπίδραση όσων συμμετέχουν

στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για αυτό η κυβέρνηση τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση να σταματήσει να αγνοεί τα αιτήματα που από την αρχή της πανδημίας ο Σύλλογος μας διεκδικεί για την ασφαλή λειτουργία των σχολών! Είναι το μόνο σχέδιο που μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των σχολών και απαντάει στις ανησυχίες των σπουδαστών!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

• Να παρθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

• Να μην μπαίνουν απουσίες όταν υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο ή για όσους δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση.

Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα Δ.ΙΕΚ. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι ώστε να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτών, διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού για να λειτουργήσουν οι σχολές με ασφάλεια για όλους τους σπουδαστές μετά το νέο lockdown.

• Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, συχνές απολυμάνσεις) στη σχολή και στην πρακτική. Να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών ανά τάξη σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων, με εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών των Δήμων ή της Περιφέρειας.

• Συγγράμματα, προσωπικός εξοπλισμός και αναλώσιμα για τον κάθε σπουδαστή, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη παρακολούθηση των μαθημάτων μας.

• Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, είτε σε χώρο πρακτικής είτε σε τμήμα, να γίνουν δωρεάν τεστ με ευθύνη του υπουργείου ή της εργοδοσίας με δικαιολόγηση απουσιών στην πρακτική ή στο μάθημα.

Συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας, είμαστε πιο δυνατοί!

Τα Δ.ΙΕΚ μπορεί να παραμείνουν κλειστά, όμως ο Σύλλογός μας δεν αναστέλλει τη δράση του.

Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα σπίτια πολλών συναδέλφων μπορεί να δυσκολεύει τόσο λόγω του άγχους για την υγεία των ίδιων, συγγενών και φίλων όσο και γιατί η αναστολή των μαθημάτων προκαλεί ανησυχία για τις σπουδές μας, τα οικονομικά προβλήματα σε κάθε σπίτι μεγαλώνουν. 

Για αυτό:

Καλούμε κάθε σπουδαστή να απευθυνθεί στο Σύλλογο για ερωτήματα που έχει, αλλά και να στείλει επιστολή, ανταπόκριση για προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή του συνολικότερα, όπως ήδη έχουν κάνει συνάδελφοί μας.

Έλα σε επαφή με το Σύλλογό σου! 

Τηλ. Επικοινωνίας: 6988069521 Κώστας, 6971851391 Δημήτρης 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Το Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr