ΤΕΙ, Χαλκίδας, κατάληψη, ανακληθεί, χαράτσι, 200, ευρώ, tei chalkidas,2015 Οι φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδας ζητούν να ανακληθεί το χαράτσι των 200 ευρώ - Προχωρούν σε κατάληψη!

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην Χαλκίδα ζητούν να ανακληθεί το χαράτσι των 200 ευρώ - Προχωρούν σε κατάληψη!

Σε κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης στο ΤΕΙ Χαλκίδας έχει προχωρήσει από την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του ΤΕΙ ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εστίας.

Οι φοιτητές αντιδρούν στο νέο εσωτερικό κανονισμό που επιβάλλεται από την Διοίκηση του ΤΕΙ, η οποία απαιτεί να καταβάλλουν όλοι οι σπουδαστές εγγύηση παραμονής στο δωμάτιο 200 ευρώ. Επιπλέον η απόφαση αυτή συνοδεύεται με μέτρα και ποινές για όποιον δεν υπακούσει, που επισύρουν μέχρι και το πέταγμα του από το δωμάτιό του ή ακόμη και αφαίρεση της ίδιας της σπουδαστικής του ιδιότητας!


Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη όπου θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Γενική Συνέλευση Εστίας, προκειμένου να καθοριστεί η δράση του Συλλόγου το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την άμεση ανάκληση του χαρατσιού των 200 ευρώ ως εγγύηση για κάθε σπουδαστή που μένει στη σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας ζητάει με επιστολή της στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ για το νομό Ευβοίας Σοφία Ντούρου.

Σύμφωνα με το eviaportal η περιφερειακή σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Ντούρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη, ζήτσε την παρέμβαση της Περιφέρειας προκειμένου να αποτραπεί η απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας όπου μέσα από έναν απαράδεκτο καινούργιο κανονισμό λειτουργίας για την σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας ορίζεται χαράτσι 200 ευρώ σε κάθε σπουδαστή ως  εγγύηση, την ώρα που οι κυβερνήσεις, το Υπουργείο και οι διοικήσεις των ΤΕΙ δεν δίνουν φράγκο. Θεωρούμε ότι έτσι δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε  να επιβάλουν  ενοίκιο στον στεγαζόμενο και όποιος δεν έχει να τον διώχνουν από την εστία.

Γνωρίζουμε ότι λόγω της υποχρηματοδότησης και των ήδη τεράστιων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί οι εστίες  βρίσκονται  ένα βήμα πριν το λουκέτο με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους οικότροφους, παιδιά που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα. Όπως και ότι οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Όπως γνωρίζουμε ότι τα λαϊκά νοικοκυριά που ήδη ματώνουν από τα αντιλαϊκά μέτρα, τα χαράτσια και τους φόρους των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που βιώνουν τη φτώχεια και την ανεργία, που παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών τους, δεν αντέχουν άλλα άδικα βάρη.

  • Ζητάμε άμεσα να ανακληθεί το χαράτσι των 200 ευρώ καθώς και στο σύνολό του ο αντιδραστικός κανονισμός.
  • Να μην πληρώσει κανένας σπουδαστής ούτε 1 ευρώ για το δικαίωμά του στη στέγαση ούτε με τη μορφή ενοικίου ούτε με τη μορφή εγγύησης.
  • Να διατίθενται από το ΤΕΙ σύγχρονες εστίες, πλήρως εξοπλισμένες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των σπουδαστών στη δωρεάν στέγαση. Να παρθούν ειδικά μέτρα για τους πρωτοετείς που δεν μπορούν να σπουδάσουν διαφορετικά να πάρουν όλοι δωμάτιο.
  • Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της ανέγερσης εστιών, επιδότηση ενοικίου στους σπουδαστές από κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού...
  • Να μην γίνεται κανένας ρατσιστικός διαχωρισμός ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες σπουδαστές ή πρωτοετείς και παλιούς. Να υπάρχουν για όλους τα ίδια κριτήρια.
  •  Να μην κινδυνεύει η σπουδαστική ιδιότητα και να μην υπάρχει  απειλή και τρομοκρατία για κανένα σπουδαστή και οικότροφο.
  • Να δημιουργηθεί καινούργιος κανονισμός λειτουργίας της εστίας που να λαμβάνει υπόψη του την άποψη του υπάρχοντος Συλλόγου των Οικότροφων της εστίας.
  • Να γίνει ανακαίνιση της εστίας, αλλαγή των επίπλων, επιδιόρθωση ζημιών και συμπλήρωση απωλειών με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Να δημιουργηθούν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι (κουζίνες) που θα μπορούν οι σπουδαστές να μαγειρεύουν, χωρίς να επιβαρυνθούν οι ίδιοι.
  • Να διαμορφωθεί και να εξοπλιστεί κατάλληλα το γυμναστήριο και η αίθουσα ψυχαγωγίας προκειμένου να ψυχαγωγούνται και να αθλούνται οι σπουδαστές, χωρίς δική τους επιβάρυνση.
  • Να υπάρχει διαδίκτυο σε όλους τους χώρους της εστίας και του ΤΕΙ.
  • Να γίνει απεντόμωση.
  • Να υπάρχει φωτισμός περιμετρικά του ΤΕΙ και στον προαύλιο χώρο της εστίας.
  • Η σίτιση να λειτουργεί μέχρι τις 21:00 ούτως ώστε να σιτίζονται όλοι οι σπουδαστές και μετά τα μαθήματα.
  • Να υπάρχουν δωρεάν μεταφορές για τους οικότροφους της εστίας από το σπίτι τους προς το ΤΕΙ και αντίστροφα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr