Ολοκληρώθηκε η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Ολοκληρώθηκε η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Στις 15 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο ΤΕΙ Πειραιά. Συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι, από 37 Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, 64 Επιτροπές Αγώνα και μία συνέλευση Τμήματος, από όλη την Ελλάδα.

Από το σώμα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η εκλογή της νέας Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, η οποία εξέλεξε στη συνέχεια την Εκτελεστική Γραμματεία.


Σε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση το ΜΑΣ τονίζει:

«Είναι αισιόδοξο ότι δεκάδες Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα συζητάνε και σχεδιάζουν το πώς θα ενισχυθεί ο αγώνας για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η γραμμή διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών, ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκφράζουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΕΕ και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Η προετοιμασία της συνάντησης, η συζήτηση και η δράση που άνοιξε μέσα στα αμφιθέατρα όλο το προηγούμενο διάστημα, τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις που προκύπτουν από την Πανελλαδική Συνάντηση αποτελούν παρακαταθήκη στην προσπάθεια ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος. Στη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τους αγώνες για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας λόγω της υποχρηματοδότησης, για την απάντηση των φοιτητών μπροστά στον κίνδυνο χιλιάδες μετεγγραφέντες να μείνουν έξω από τις σχολές τους, για τη δράση που έχουν αναπτύξει οι Σύλλογοι Οικότροφων Φοιτητών μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν στις εστίες, για τα βήματα που έχουν μετρηθεί στη λειτουργία, την οργάνωση και δράση σε Συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι κατοχυρωμένο στη συνείδηση όλο και περισσότερων φοιτητών και σπουδαστών ως η αγωνιστική συσπείρωση Συλλόγων, Επιτροπών, φοιτητών, που παλεύει σταθερά για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος. Που αγωνίζεται για να βγει το φοιτητικό κίνημα στην αντεπίθεση, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή που έχουμε ανάγκη κόντρα στις λογικές συμβιβασμού και απογοήτευσης.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει:

Η αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Χτυπώντας το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή ώστε να εξασφαλίσει τα κέρδη που θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η απάντηση στην προπαγάνδα και την κοροϊδία της κυβέρνησης, που θέλει ανενόχλητη να συνεχίσει το έργο που έχει αναλάβει τσακίζοντας τα δικαιώματά μας. Με αφορμή την υποχρηματοδότηση των σχολών και το εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει επιδιώκει να τσακωνόμαστε μεταξύ μας οι φοιτητές των ΑΕΙ με τους σπουδαστές των ΤΕΙ για το δικαίωμά μας στη δουλειά και όλοι μαζί για το δικαίωμά μας στη σίτιση και τη στέγαση.

Η γραμμή πάλης του ΜΑΣ μέσα στο φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους, που ανοίγει δρόμο αντεπίθεσης διεκδικώντας τους όρους ώστε να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε και να ζούμε με βάση τις δυνατότητες που γεννά η επιστήμη και η τεχνολογία τον 21ο αιώνα.

Για αυτό χρειάζεται να ισχυροποιηθεί ο αγώνας: Για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας, για δωρεάν και όχι υποβαθμισμένες σπουδές, για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου, για σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Την ίδια στιγμή χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός συντονισμός με το εργατικό κίνημα, με τα εργατικά ταξικά σωματεία και τα σωματεία μισθωτών επιστημόνων.

Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα, η Πανελλαδική Συνάντηση θέτει για το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, τους εξής στόχους:

- Να συνεχίσουμε πιο μαχητικά, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική που γεννά τα οξυμένα προβλήματα στις σπουδές μας. Να πάρει θέση ο κάθε φοιτητής και σπουδαστής στον αγώνα ενάντια σε οποιοδήποτε εμπόδιο μπαίνει στη μόρφωσή μας. Υιοθετώντας το διεκδικητικό το πλαίσιο του ΜΑΣ που αποτυπώνει σήμερα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

- Να παρακολουθούνται καλύτερα οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, να αποκαλύπτονται αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζονται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Διεκδικώντας πολύπλευρη επιστημονική γνώση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός μας.

- Να δυναμώσει η αποκάλυψη του εργασιακού μεσαίωνα στους χώρους δουλειάς. Να γίνει κριτήριο αυτή η κατάσταση για την ανάγκη συμπόρευσης του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα, με τα ταξικά εργατικά σωματεία, με το ΠΑΜΕ.

Κανένας συμβιβασμός με την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές και τις επιπτώσεις της στη μόρφωση, τη μέριμνα και την έρευνα. Καμία ανοχή στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και πρακτικάριοι φοιτητές και σπουδαστές. Να συμβάλουμε ώστε οι σύλλογοι και τα σωματεία να αποτελούν αποκούμπι για τη στήριξή τους.

- Να ισχυροποιήσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες. Με καλύτερους όρους να αποκαλύπτουμε το χαρακτήρα και τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή, τις ευθύνες της κυβέρνησης που μπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνες εξελίξεις για την “γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας”, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Το ΜΑΣ, οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα που αποτελούν τα βασικά του στηρίγματα μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα λειτουργίας, αναζωογόνησης και οργάνωσης των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος.

Από την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών βγαίνουμε πιο δυνατοί! Βαδίζουμε σωστά, σταθερά, μαχητικά στην κατεύθυνση της πάλης που έχουμε ανάγκη σήμερα. Έχουμε παρακαταθήκη την πείρα του εργατικού κινήματος. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Ισχυροποιούμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών! Για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr