Υπο κατάληψη και η πρυτανεία του ΤΕΙ Πειραιά

Υπο κατάληψη και η Πρυτανεία του ΤΕΙ Πειραιά

Σήμερα, Τρίτη 28/11/2017, οικότροφοι των εστιών και αλληλέγγυοι/ες φοιτητές/ριες από το ΤΕΙ Πειραιά καταλαμβάνουμε τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) και την Πρυτανεία του ιδρύματος στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των συμφοιτητών/ριών μας. Θεωρούμε αυτονόητη την ανάδειξη της κίνησης, αλλά ιδιαίτερα την έμπρακτη αλληλεγγύη στους/στις οικότροφους που συλλογικοποιούνται γύρω από τις κοινές υλικές τους ανάγκες δίχως συντεχνιακούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά σε πείσμα του Κράτους και της πολιτικής του Κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, οι οικότροφοι των εστιών ΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ έχουν προχωρήσει σε κατάληψη διαρκείας του κτιρίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ίδρυμα αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση της φοιτητικής μέριμνας που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας). Σε ανάλογες και αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν προβεί επίσης οι οικότροφοι φοιτητικών εστιών σε διάφορες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Γιάννενα, η Κομοτηνή και η Ξάνθη. Οι φοιτητές/ριες που διαμένουν σε εστίες διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με σαφή και στοιχειώδη αιτήματα όπως: νερό σε όλα τα δωμάτια, παροχή σίτισης, θέρμανσης, ζεστού νερού, καμία απόλυση εργαζομένων (ούτε επονομαζόμενη ως μη ανανέωση σύμβασης), επείγουσα ανακαίνιση των εστιών, και άμεση ανέγερση νέων. Ο κόσμος που φοιτά στα ΤΕΙ Πειραιά διαμένει στη ΦΕΕΜΠ (παλαιές εστίες του Πολυτεχνείου) καθώς το ίδρυμα δεν έχει δικές του εστίες.


Το κόστος φοίτησης μετακυλίεται σε εμάς στο σύνολό του, -όχι αποκλειστικά- το ζήτημα της στέγασης, αλλά και της περιορισμένης σίτισης που επαφίεται στις διόλου υποτιμημένες ανάγκες της εκάστοτε εργολαβίας, όπως και αυτό των μεταφορών που το τελευταίο διάστημα υπόκειται σε ένα αυξημένα αυταρχικό ελεγκτικό καθεστώς. Στην ίδια βάση, η συνολική επίθεση που δέχεται ο Κόσμος της Εργασίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συντελείται μέσω των πολλαπλών αναδιαρθρώσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο με την εντατικοποίηση των σπουδών μας, όσο και με τις εργασιακές σχέσεις εντός των σχολών.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται ο νόμος Γαβρόγλου, ο οποίος στρώνει τον δρόμο στην εισχώρηση ιδιωτικών πρωτοβουλιών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα υπηρετώντας τα συμφέροντά των αφεντικών με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, ακόμη και με την απλήρωτη εργασία που καταβάλλεται από εμάς στο πλαίσιο κάθε ερευνητικής δραστηριότητας. Σε άλλο άρθρο του ίδιου νόμου περιγράφεται ο σκανδαλώδης τρόπος συγχώνευσης ιδρυμάτων -μέσω υπουργικής απόφασης-, ενώ είναι στα σκαριά η συγχώνευση των ΤΕΙ Πειραιά και ΤΕΙ Αθήνας με σκοπό τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που μας βρίσκει αντίθετους/ες σε κάθε πτυχή του.

  • Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εστιακών.
  • Ανέγερση νέων εστιών για το ΤΕΙ Πειραιά και για οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα δε διαθέτει.
  • Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους και όλες.
  • Πολιτική ανυπακοή στον νόμο Γαβρόγλου. Να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του.
  • Η αλληλεγγύη να εστιάσει στις ανάγκες, μέχρι αυτές να καλυφθούν.

Οικότροφοι και αλληλέγγυοι/ες φοιτητές/ριες του ΤΕΙ Πειραιά

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr