Προβλήματα με τη φοιτητική στέγη σε Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης

Προβλήματα με τη φοιτητική στέγη σε Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης

Νέα χρονιά, ίδια προβλήματα αναφορικά με τη φοιτητική στέγη στα Χανιά, αφού οι διαθέσιμες εστίες για φοιτητές σε Πολυτεχνείο και ΤΕΙ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Μοναδικό θετικό γεγονός ότι εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής επιπλέον 60 δωματίων στη φοιτητική εστία στην Πολυτεχνειούπολη στ’ Ακρωτήρι, που μετά την ολοκλήρωσή τους θα μπορούν να δεχθούν συνολικά πάνω από 140 φοιτητές.


Η οικοδομική άδεια όπως γράφουν τα «Χανιώτικα Νέα» έχει δοθεί, ανάδοχος εργολάβος έχει προκύψει και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Αυτά όμως για το μέλλον, για φέτος όπως λέει ο πρύτανης κ. Β. Διγαλάκης «όπως κάθε χρόνο θα ζητήσουμε να γίνουν αιτήσεις για στέγαση, να δούμε πόσοι φοιτητές είναι αυτοί που τη δικαιούνται και με ποιον τρόπο θα υποστηριχθούν. Σημειώνω ότι η νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να δώσουμε κάποιο στεγαστικό επίδομα ως Πολυτεχνείο. Το κράτος δίνει ένα στεγαστικό επίδομα και οι φοιτητές που δεν θα πάρουν στέγη μπορούν να συμμετάσχουν στις ανταποδοτικές υποτροφίες που θα συνεχίσουμε και φέτος».

Οι ανταποδοτικές υποτροφίες αφορούν την επιδότηση φοιτητών για στέγη, ενώ εκείνοι θα εργάζονται για το Ιδρυμα.

Από τη μεριά των Συλλόγων των Φοιτητών, το αίτημα για ουσιαστική και πραγματική στήριξη της φοιτητικής μέριμνας, ώστε αυτή να παρέχεται δημόσια και δωρεάν είναι πάγιο.

«Είναι θετικό πως μετά από χρόνια αιτημάτων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων από πλευράς του Ενιαίου Συλλόγου και όλων των Συλλόγων είναι στα σκαριά μία νέα εστία με δωμάτια. Παρόλ’ αυτά το πρόβλημα δεν λύνεται γιατί ετησίως οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 300» δηλώνει η Αναστασία Χουλιάρα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με τη φοιτήτρια οι υπόλοιποι δικαιούχοι που δεν καταφέρνουν να μπουν στην εστία «με το νέο πρόγραμμα σπουδών θα χρειάζεται να εργάζονται στο Πολυτεχνείο, για να πάρουν επίδομα στέγασης. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται δύο ταχύτητες φοιτητών με τους οικονομικά ασθενέστερους να είναι οι πιο εντατικοποιημένοι και να μην μπορούν να σπουδάσουν το ίδιο εύκολα με τους υπολοίπους. Επίσης το να δουλεύουν φοιτητές στο Πολυτεχνείο θέτει σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργαζομένων στο Ιδρυμα. Ενώ το Ιδρυμα παίρνει διακρίσεις για τα ερευνητικά του, δέχεται τα “πετσοκομμένα” κρατικά κονδύλια όχι μόνο για τη στέγαση, αλλά και για τη σίτιση που έχει αυξηθεί η τιμή του φαγητού, ενώ υπάρχει θέμα και με τη μεταφορά των φοιτητών που είναι ακριβή».

ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟ ΤΕΙ

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το παράρτημα Χανίων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης που δεν έχει στη διάθεσή του δικές του φοιτητικές εστίες παρότι για χρόνια οι υποσχέσεις ήταν πολλές για τη δημιουργία κτηρίου για τη φιλοξενία των σπουδαστών στην περιοχή της Χαλέπας.

Το Ιδρυμα νοικιάζει ξενοδοχείο που φιλοξενεί μόλις 16 σπουδαστές, 8 πρωτοετείς και 8 παλαιότερους. Οι δικαιούχοι είναι τόσο λίγοι που το δικαίωμα της στέγασης έχουν οι άποροι και οι σπουδαστές με μηδενικό εισόδημα.

Οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και τα αποτελέσματα θα βγουν στις αρχές του Οκτώβρη.

Περισσότερα νέα που αφορούν τους Πρωτοετείς Φοιτητές στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr