Κινητοποιήσεις φοιτητών ΤΕΙ Κρήτης

Κινητοποιήσεις φοιτητών ΤΕΙ Κρήτης

«Κανένας φοιτητής έξω από τις εστίες το καλοκαίρι! Πρωτοβουλία αγωνιστικής δράσης!

Εμείς οι εστιακοί έχουμε έρθει να σπουδάσουμε με χίλια ζόρια αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πολλοί από εμάς αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα για να καταφέρουν να βγάλουν τη σχολή που επέλεξαν έπειτα από πολύ κόπο και κάνοντας πολλές θυσίες. Δεν ντρεπόμαστε για τα οικονομικά μας προβλήματα. Ξέρουμε πως δεν φταίμε εμείς και οι γονείς μας γι’ αυτό, αλλά ένα άδικο σύστημα που παίρνει από τους πολλούς και φτωχούς και δίνει στους λίγους και πλούσιος. 


«Λεφτά υπάρχουν»... αλλά για ποιους;

Είναι χαρακτηριστικό τί εννοούνε όταν μιλάνε για «δίκαιη» ανάπτυξη, όταν την στιγμή που το ΤΕΙ κοκορεύεται τόσο πολύ για τα ερευνητικά του προγράμματα μέσα από τα οποία τρέχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μας πετάνε από τις εστίες το καλοκαίρι για να μείνουν τουρίστες και να βγάλουν κι άλλα λεφτά. Εμείς δεν αντέχουμε όλη αυτή την ταλαιπωρία να μας διώχνουν απ το σπίτι μας, να μην μπορούμε να διαβάσουμε με φυσιολογικούς ρυθμούς για την εξεταστική, να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον προσωπικό μας χώρο όπως θέλουμε, ακόμα και για διακοπές ή να φιλοξενήσουμε φίλους και συγγενείς που δεν έχουν λεφτά για διακοπές.  Είναι ολοφάνερο ότι η δήθεν ανάπτυξη για όλους και τα κέρδη δεν χωράνε στο ίδιο τσουβάλι με τις ανάγκες μας που γι αυτούς είναι μόνο κόστος. Είναι επίσης ολοφάνερο πως η ρίζα και του προβλήματος: «ότι μας διώχνουν απ τις εστίες το καλοκαίρι», έχει να κάνει πρώτα και κύρια με το ότι έχουν κόψει τους προϋπολογισμούς των ΤΕΙ κατά 85% τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά προωθώντας το μοντέλο Πανεπιστήμιο – επιχείρηση, όπου εμείς είμαστε πελάτες και τα πληρώνουμε όλα. Για να μην πούμε για τα 45 ευρώ που πληρώνουμε ενοίκιο τον μήνα, κάτι που στις περισσότερες εστίες στην Ελλάδα δεν γίνεται.

Δεν χρωστάμε σε κανέναν το δικαίωμά μας να μένουμε δωρεάν στην πόλη που σπουδάζουμε, δεν είναι ελεημοσύνη, και δεν μπορούν να μας πετάνε κάθε καλοκαίρι σαν τα αδέσποτα.

Παρ’ όλα αυτά και μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες που υπάρχουν εμείς δίνουμε καθημερινά παλικαρίσια μάχη. Αλλά αυτή η ατομική προσπάθεια καταλαβαίνουμε κάθε μέρα ότι δεν φτάνει, μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται να ανοίξουμε τις πόρτες ο ένας στον άλλον στις εστίες, να βάλουμε κάτω τα προβλήματα μας, τις ανάγκες μας , τις ανησυχίες μας. Ξέρουμε ότι σε άλλες σχολές που οι φοιτητές λειτούργησαν έτσι, σαν μια ομάδα που δεν την χωρίζει τίποτα, αλλά την ενώνουν οι κοινές ανάγκες, καταφέραμε μεσα απο συλλογικούς αγώνες, να κερδίσουμε μια σειρά δικαιώματα όπως :

Στην κινητοποίηση στον πρύτανη στο Ηράκλειο στις αρχές της χρονιάς καταφέραμε να δεχτούν φοιτητές που άφησαν αρχικά εκτός εστιών. Το ίδιο έγινε και στο ΑΕΙ στο Ρέθυμνο

Ενώ στα Χανιά έπειτα από κινητοποιήσεις του Συλλόγου των Εστιακών δίνουν επίδομα 180 ευρώ το μήνα σε 120 φοιτητές και τώρα τους χτίζουν νέο κτήριο όπου θα εγκατασταθούν περισσότεροι φοιτητές. 

Εμείς, οι εστιακοί που φτιάξαμε την Επιτροπή Αγώνα για να αγωνιστούμε, καταλαβαίνουμε  ότι όλα αυτά δεν είναι μόνο δικά μας προβλήματα αλλά όλων των φοιτητών που μένουν στις εστίες και γι αυτό καλούμε όλους τους εστιακούς ασχέτως αν ήταν στην συζήτηση κατά την οποία ιδρύθηκε η Επιτροπή Αγώνα την Κυριακή 10 Ιούνη να ρθουν μαζί μας στον αγώνα για να παλέψουμε για τα παρακάτω: 

Διεκδικούμε!!!

  • Κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί από τις εστίες το καλοκαίρι
  • Να καταργηθεί το ακαδημαϊκό κριτήριο (δηλαδή οι διδακτικές μονάδες / τα μαθήματα που πρέπει να περνάμε σε κάθε εξάμηνο για να κατοχυρώνουμε το δικαίωμα να κάνουμε αίτηση για δωρεάν στέγαση)
  • Οι φοιτητές του ΤΕΙ να έχουν δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση, άσχετα με το έτος της φοίτησής τους, και να μην καταργείται αυτό το δικαίωμα από τα 6 έτη και μετά
  • Να καταργηθεί το ενοίκιο των 45 ευρώ
  • Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΤΕΙ για νέες εστίες ώστε να καλύπτονται περισσότεροι φοιτητές
  • Να μπει μεταμεσονύχτιο λεωφορείο Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών
  • Να δίνεται έκτακτο επίδομα 300 ευρώ / μήνα σε όσους φοιτητές δικαιούνται με βάση τα κριτήρια δωρεάν στέγαση, αλλά δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης δωματίων
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλυφτούν κάποια από τα παραπάνω

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ!

- Τετάρτη 13 Ιούνη, 11πμ κινητοποίηση στον Πρύτανη. Διεκδικούμε: Να παρθεί πίσω η απόφαση που λέει να φεύγουν οι φοιτητές από τις εστίες, για να αξιοποιηθούν τα σπίτια μας για επιχειρηματικούς σκοπούς, για να μένουν τουρίστες κτλ. Απαιτούμε: Να καλεστεί συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου ώστε παρθεί πίσω η απόφαση. Κινητοποίηση όποτε οριστεί το Συμβούλιο.

- Πέμπτη 14 Ιούνη, 11πμ συνέντευξη τύπου έξω από το κεντρικό κυλικείο. Καλούμε κανάλια, και εφημερίδες για να γίνουν γνωστά τα προβλήματά μας και ο αγώνας μας σε όλο το Ηράκλειο

- Παρασκευή 15 Ιούνη, 11πμ κινητοποίηση στον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας), ώστε να ασκήσουμε πραγματική πίεση, αφού από εκεί περνάνε οι χρηματοδοτήσεις. Νέα ανοιχτή συζήτηση επί τόπου στον ΕΛΚΕ. Εκτιμάμε την δράση μας, βλέπουμε την συνέχεια

- Την Πέμπτη 14 Ιούνη στις 7μμ συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στα Λιοντάρια που καλούν σωματεία εργαζομένων, ενάντια στο νέο Πολυνομοσχέδιο που φέρνει σε συζήτηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Βουλή, και προβλέπει : 1. αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους φτωχούς, 2. νέα μεγαλύτερα πλεονάσματα 5%, που θα είναι από το επιπλέον έλλειμμα στις δικές μας τσέπες, 3. μείωση του αφορολόγητου που θα χτυπήσει ακόμα περισσότερο τους γονείς μας. 

Η κυβέρνηση με λίγα λόγια λέει ψέματα ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια, καθώς την ίδια ώρα που «τα μνημόνια φεύγουν» η υποχρηματοδότηση μένει, το εργασιακό μας μέλλον γίνεται όλο και πιο αβέβαιο και με όλο και λιγότερα δικαιώματα. Τα παλιά μέτρα τα βιώνουμε κάθε μέρα στις σπουδές, στην ζωή μας, στις εστίες. Δεν αντέχουμε άλλα βάρη εμείς και οι οικογένειές μας.  διαδηλώνουμε μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους γονείς μας. Εκεί τα αιτήματά μας και οι διεκδικήσεις μας αποκτούν πραγματική δύναμη: μαζί με όλο το λαό, και ενάντια σ’ αυτούς που δυσκολεύουν τις ζωές μας

Ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των συμφοιτητών μας…

&

Όλου του Ηρακλειώτικου λαού

Πρώτα και κύρια όλοι οι εστιακοί φοιτητές να αγωνιστούμε για όλα τα παραπάνω, για τα δίκαια αιτήματά μας. Καλούμε το Δ.Σ. του συλλόγου να αγωνιστεί στο πλάι μας και να πρωτοστατήσει στις παραπάνω αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Καλούμε ακόμα, τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους του ΤΕΙ, τους συλλόγους εργαζομένων του ΤΕΙ, τα σωματεία των εργαζομένων της πόλης του Ηρακλείου να σταθούν στο πλάι μας.

Για τον σκοπό αυτό το παρόν κείμενο στέλνετε σε σωματεία και συλλόγους, ενώ θα διακινηθεί και κείμενο υπογραφών για την στήριξη του αγώνα μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ!»

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Ηρακλείου Κρήτης

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr